Project Inleefhuis: “Editie 2023”

Wanneer: 6/03/2023 – 23/03/2023

Dagelijks van 13u30 tot 15u30 en donderdag 16/03 van 19u tot 21u, enkel voor werkende/schoolgaande cliënten. Inschrijving verplicht!

Waar: JOC, Lusthovenlaan 10, 2640 Mortsel.

Creatie: Projectgroep Inleefhuis – GBO ZORA

Rondleidingen: Gegeven door vrijwilligers!

Contact: ine.poelmans@mortsel.be - Verenigingen die met de juiste doelgroep werken en die interesse hebben mogen altijd contact nemen.

Een inleefhuis is een nagebouwd huis. De beschikbare lokalen worden omgebouwd tot kamers die ook in een huis terug te vinden zijn. De bedoeling is om de bezoekers van kamer tot kamer rond te leiden en hen informatie bij te brengen over budgetbeheer en goed omgaan met je budget.

Elke kamer wordt gebruikt om de deelnemers iets bij te brengen, specifiek aan die kamer. In elke kamer wordt uitleg gegeven en kunnen vragen gesteld worden (interactief). Er wordt tevens informatie opgehangen en doe-opdrachten gegeven. In de keuken zal het o.m. gaan over budgetvriendelijk winkelen, de voedingsdriehoek, smaaktest, een logospel etc. In de bureaukamer gaat het over administratie in de brede zin van het woord. In de slaapkamer over nieuwe en tweedehands kledij…

Het inleefhuis richt zich op leerlingen van de 3degraad secundair onderwijs, cliënten en nieuwkomers die begeleid worden door de OCMW’ s in ZORA.
Jongeren van de derde graad plannen immers vaak om na het secundair onderwijs zelfstandig te gaan wonen of om op kot te gaan. In beide scenario’s worden deze jongeren geconfronteerd met een hoge graad van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Jongeren worden hier nauwelijks op voorbereid. Zo merken we dat jongeren vaak niet weten wat het (zelfstandig) leven nu eigenlijk kost, welke praktische zaken er geregeld moeten worden en welke organisaties hen kunnen helpen bij problemen.

Voor nieuwkomers is het dagdagelijkse leven nog een stuk moeilijker. Financiële zaken vergen veel tijd en energie om mee om te kunnen gaan. Taal, een vreemde valuta en geen helpende ouders zijn voor hen enorme barrières. Maar natuurlijk spelen ook culturele aspecten, kostprijzen en een gering inkomen een belangrijke rol.

Naast leerlingen en nieuwkomers heeft het inleefhuis ook aandacht voor cliënten in een begeleidingstraject bij het OCMW. Deze mensen dienen vaak rond te komen met een erg krap budget. Via het inleefhuis krijgen zij tips over hoe ze kunnen besparen en wat het belang is van een goede persoonlijke administratie.