'Meer dan 1 op de 10 Vlaamse peuters kampt met overgewicht', kopten de kranten enkele weken geleden.
Het aantal peuters met overgewicht in Vlaanderen is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kind en Gezin. Een stijgende trend die zorgen baart want overgewicht op jonge leeftijd kan tot obesitas en chronische ziekten leiden op latere leeftijd.
Ann Maris, diëtiste en een sleutelfiguur in onze eerstelijnszone, neemt ons even mee in de problematiek en de uitdagingen.
Wie is Ann?
Ik werk als diëtist in Mortsel, ben zorgcoördinator van de kring diëtisten en diabeteseducatoren en lid van het bestuursorgaan van eerstelijnszone ZORA. Ik werk ook als diëtist in Edegem in nauwe samenwerking met Laurence Moretti. Naast mijn specialisatie in spijsverteringsstoornissen en emotioneel/stress-eetgedrag, richt ik me op het voorkomen van chronische aandoeningen en het bevorderen van gezondheidsbewustzijn.
Je bent ook betrokken bij het project Halt2Diabetes. Waarom is dit project belangrijk?
Het project sluit naadloos aan bij mijn ambitie om te benadrukken dat mensen zelf veel kunnen bijdragen aan hun gezondheid. Door gerichte acties kun je het risico op diabetes type 2 zelfs halveren. Hierop inzetten is van groot belang, en diëtisten spelen een cruciale rol binnen de preventieve gezondheidszorg.
Ik ben dankbaar dat ik mijn expertise op het gebied van preventie in dit project mag gebruiken. Mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 mogen de kans krijgen om te leren hoe voeding, slaaptekort, stress, hormonen, beweging en ontstekingen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Mijn missie is om hen te helpen een goed geïnformeerde keuze te maken, met bewust eten als ultiem doel.
Wat is er nodig om de ‘obesitas-tanker’ te keren ?
Het begint met het erkennen van de cruciale rol die een gezonde omgeving en voldoende tijd spelen in het bevorderen van gezonde keuzes.
Rust herwaarderen is een belangrijk speerpunt. Door gedurende de dag kleine rustmomenten in te bouwen, behouden mensen 's avonds de energie om gezonde maaltijden te bereiden. Ook kleine aanpassingen in werkcultuur, zoals wandelvergaderingen tijdens de lunch of het gewoon maken van een beetje beweging na 30 minuten zitten, kunnen een verschil maken.
Ik denk aan een preventietraject voor zwangere vrouwen en moeders in kwetsbare situaties om de basis te leggen voor een gezondere generatie. Ik denk ook aan laagdrempelige begeleidingstrajecten voor risicogroepen. Preventie is kosteneffectief, verlaagt de belasting van het zorgsysteem en draagt bij aan een hogere levenskwaliteit.
Een goede samenwerking tussen zorgprofessionals is van groot belang. Diëtisten zijn bij uitstek gespecialiseerd in persoonlijke begeleiding, een noodzakelijke aanpak gezien de complexiteit van eetgedrag. Bovendien bieden diëtisten de tijd en aandacht die nodig zijn om duurzame gedragsverandering te realiseren. Dit overstijgt wat mogelijk is tijdens een korte consultatie.
Het keren van de 'obesitas-tanker' vraagt om een gedeelde verantwoordelijkheid en positieve energie. Door samen te werken, bewustwording te vergroten en stap voor stap beleid aan te passen, kunnen we een cultuur van gezondheid en welzijn creëren.
Hoe kan het netwerk van de Eerstelijnszone ZORA een rol spelen bij deze uitdagingen?
Het is belangrijk om huisartsen, diëtisten, kinesitherapeuten, psychologen,... samen te brengen om warme doorverwijzingen te faciliteren. Bij een warme doorverwijzing wordt een patiënt gekoppeld aan een specifieke persoon in plaats van alleen aan een functie of titel, wat de opvolging persoonlijker en effectiever maakt. Een goede coördinatie en samenwerking tussen alle zorgprofessionals onderling kan bijdragen aan een effectieve en consistente zorgverlening.
Een goede clusterwerking kan als basis dienen voor dit samenwerkingsmodel. Daarnaast kunnen maatschappelijk werkers een belangrijke rol spelen door vroegtijdig signalen te herkennen van een verhoogd risico op obesitas. Het faciliteren van laagdrempelige begeleidingstrajecten voor deze doelgroep is essentieel om preventief in te grijpen en verdere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Hella Van Laer, lid van onze kring, mocht een goed voorbeeld ontvangen van een adequate en effectieve doorverwijzing. Zorgvuldige doorverwijzingen zijn van groot belang voor een optimale continuïteit en kwaliteit van de zorg.
‘Patiënt is mogelijk goede kandidaat voor medicamenteuze behandeling van obesitas via endocrinoloog maar gezien hij nog nooit opvolging van een diëtist heeft gehad, graag eerst uw begeleiding + advies + streven naar reeds een gezonde balans voor eventuele start medicatie om herval nadien te voorkomen.’
Heb je nog een laatste boodschap voor de lezers van onze nieuwsbrief?
Investeren in preventie werpt zijn vruchten af. Bezoek voor meer informatie de website www.preventieplatform.org. Effectieve preventie vereist samenwerking, herhaling en geduld; de sleutels tot duurzame resultaten