Zorgeloos opgroeien vormt de voedingsbodem voor een gezonde ontwikkeling. Het is een basisrecht. Als de opvoedingssituatie deze ontplooiing in het gedrang brengt, wil de Vlinderkens helpen, ondersteunen en beschermen. We gingen eens langs bij Ilse Teigeler, directeur van begeleidingscentrum De Vlinderkens, om meer te weten te komen over hun aanpak en de uitdagingen.


Wie kan er terecht bij De Vlinderkens?

De Vlinderkens bereikt gemiddeld 65 gezinnen per jaar via verschillende hulpverleningsvormen. Daarbij proberen we zoveel mogelijk te vertrekken vanuit de unieke situatie en vraag van het gezin en minder vanuit het aanbod van onze organisatie. Hulp op maat staat steeds centraal.
  • Eén gezin, één plan; we zoeken naar een netwerk binnen de eigen context van het gezin en naar de nodige professionele ondersteuning .
  • Breedsporige contextbegeleiding; we begeleiden wekelijks gezinnen aan huis en werken samen aan duurzame oplossingen.
  • Residentiële opvang; we bieden verblijf aan voor kinderen en jongeren tussen 6 jaar en 25 jaar.
  • Contextbegeleiding autonoom wonen; we begeleiden jongeren in hun stap naar zelfstandigheid.

Welke uitdagingen zie je de komende jaren voor jullie voorziening en de jeugdsector?

We hebben net een uitdaging achter de rug, tijdens de krokusvakantie verhuisden we naar een nieuwbouw aan de Buizegemlei in Edegem. De verhuis was echt nodig, het vorige pand was op veel vlakken verouderd en voldeed niet meer aan de normen van onze werking.

De Vlinderkens zijn erkend en gesubsidieerd door het Agentschap Opgroeien. Maar onze hulpverlening voor gezinnen en kinderen/jongeren is kosteloos. En om onze kwaliteit binnen de hulpverlening te behouden en het nodige te doen voor de werking binnen de organisatie zijn we dus jaarlijks op zoek naar financiële en materiële ondersteuning.
  • Zoals het kunnen aanbieden van sociale vaardigheidstrainingen voor kinderen en jongeren, sportabonnementen, kampen, diagnostiek en psychologische ondersteuning, ... .
  • Dan heb je ook de aankoop en het verbeteren van computermateriaal, educatief spelmateriaal, vormingen, … .
  • Als zorgorganisatie zijn wij ook voortdurend op zoek naar mensen die op vrijwillige basis een handje wensen toe te steken.

Hoe kan het netwerk van eerstelijnspartners een rol spelen in het realiseren van deze uitdagingen?

Netwerk eerstelijnszone Zora kan onze gezinnen/kinderen helpen in een goede samenwerking op allerlei levensdomeinen. Ik denk aan geconventioneerde zorgverleners, huisvesting, vrijwilligers, steungezinnen, ... .


Welke meerwaarde kan De Vlinderkens bieden aan het netwerk Eerstelijnszone ZORA?

Als organisatie in de bijzondere jeugdzorg hebben we een specifieke expertise op vlak van ondersteunen in opvoeding van kinderen en jongeren. Via 'Eén Gezin Eén Plan' zijn we reeds actief in het netwerk van de eerstelijnszone.


Heb je nog een belangrijke boodschap of vraag voor de lezers van de nieuwsbrief?

Iedereen heeft recht op een netwerk. Het gedragen worden als kind, als gezin door de maatschappij is de verantwoordelijkheid van iedereen.

Neem zeker eens een kijkje op https://devlinderkens.be/bijdragen. Hier kan je terug vinden hoe je onze werking kan ondersteunen.