Eerstelijnszone ZORA is niet alleen een welvarende regio, we beschikken ook over een groot sociaal kapitaal. Tal van burgers zetten zich in voor de gezondheid en het welzijn van anderen en hebben hierbij aandacht voor de meest kwetsbare mensen. Ludo Serrien is één van hen, ook na zijn pensioen blijft hij zich via de sociale raad van Kontich en De Woongenoten inzetten voor een gezonde en zorgzame samenleving.

Wie is Ludo Serrien?

Mijn roots liggen in de Rupelstreek, maar ik woon nu toch al meer dan 40 jaar in Kontich. Ik ben nu 5 jaar met pensioen. Daarvoor heb ik mijn ganse loopbaan in de welzijnssector gewerkt. In de jaren ’70 in de Volkshogeschool Elcker-ik en daarna in een pluralistische welzijnskoepel en als Vlaamse coördinator van de Jongerenadviescentra. De laatste 20 jaar was ik directeur van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk. Vandaag ben ik ook nog steeds redactielid van Sociaal.Net. Voor wie het nog niet kent: kijk eens naar www.sociaal.net.

Hoe is het idee van De Woongenoten ontstaan?

Zo’n vijf jaar geleden namen enkele mensen van Gastvrij Boechout het initiatief om zelf iets te doen aan het groot tekort aan betaalbare woningen voor vluchtelingen. Ze wilden geëngageerde burgers verzamelen om woningen aan te kopen en betaalbaar te verhuren. Daarvoor werd een samenwerking opgezet met de woningcoöperatie wooncoop cv.
Onder de naam De Woongenoten hebben we inmiddels 5 woningen kunnen aankopen in de Antwerpse Zuidrand. Zo’n 60 % van de kostprijs van die woningen wordt gefinancierd door ‘solidaire investeerders’ die voor De Woongenoten aandelen kopen bij wooncoop. Bovenop die 5 woningen hebben we nog 6 wooneenheden in beheer via een schenking.

Voor wie doen jullie het?

De woningen worden door Wooncoop cv aangekocht en verhuurd via De Mondiale Werken Lier en de woonmaatschappij Thuisrand. Langs die weg willen we dat de meest kwetsbare huurders ook de kans krijgen om in onze dure Zuidrand te komen wonen. We denken dan aan vluchtelingen, mensen in armoede of mensen die een instelling verlaten. Die meest kwetsbare groepen zijn de grootste slachtoffers van de wooncrisis.

Wat zijn de uitdagingen van De Woongenoten de komende jaren?

Tot op vandaag hebben we zo’n 110 aandeelhouders voor een totaal bedrag van zo’n 770.000 euro. Dat is al heel wat. Onze ambitie is om de komende jaren minstens 1 woning per jaar te kunnen aankopen.

Tegelijk willen we dat ons model van coöperatief wonen ook het beleid kan inspireren om iets te doen aan het onaanvaardbaar tekort aan sociale en betaalbare woningen. We gaan de nieuwe lokale besturen actief aanspreken om mee te investeren. Vlaanderen scoort heel slecht op het vlak van sociaal wonen. Daarom willen we onze concrete acties ook blijven koppelen aan signalen voor een beter woonbeleid. Binnenkort organiseren we hierover een gespreksavond met Hugo Beersmans van De Woonzaak (www.woonzaak.be).

Heb je nog een belangrijke boodschap of vraag voor de lezers van de nieuwsbrief?

Ik ga ervan uit dat we allemaal erg graag wonen en eventueel ook werken in de Antwerpse Zuidrand. Geef aan de grootste slachtoffers van de wooncrisis ook een kans om in de regio te wonen. Dat kan door mee te investeren in projecten van De Woongenoten (www.woongenoten.be). Maar ook door het sociaal en betaalbaar wonen in de eerstelijnszone hoog op de agenda te plaatsen.
Neem gerust contact op via info@woongenoten.be of ludo.serrien@woongenoten.be. Voor kleine groepjes van geïnteresseerden komen we naar u toe met ‘Woongenoten@home’.