Onze eerstelijnszone heeft een onwaarschijnlijke rijkdom aan organisaties die zich inzetten voor een persoonsgerichte zorg. En hoe beter we elkaar kennen, hoe beter we kunnen samenwerken. Daarom willen we elke maand een organisatie in de kijker zetten. In maart liet Sien Pillot ons binnen gluren bij Thuishaven Ritmica.

Wie kan er terecht bij Thuishaven Ritmica?

De Thuishaven ondersteunt volwassenen met een beperking. Samen met hen gaan we op zoek naar antwoorden op zijn of haar ondersteuningsvragen.
Ondersteuning op maat organiseren we in verschillende ondersteuningsvormen: dagondersteuning, individuele ondersteuning en woonondersteuning.

Collectieve dagondersteuning organiseren we in het Prinsenhof te Hove. Hier kunnen cliënten terecht voor dagbesteding in een eigentijds kader. We helpen cliënten bij het vorm en inhoud geven aan dagbesteding. Onze dagwerking is sterk verweven met de buurt en biedt op die manier ook mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen. Cliënten bepalen zelf hoe vaak ze deelnemen gaande van 1 keer per week tot elke dag. Wij zijn open van maandag tot vrijdag, telkens van 8.30u tot 17.00u.

Een tweede plek van collectieve dagondersteuning organiseren we in samenwerking met zorgboerderij ‘Aiky’s weij’. Mensen en dieren kunnen mekaar ontmoeten op een rustgevende plek in het groen waar je helemaal jezelf kan zijn. Cliënten helpen mee de paarden verzorgen. Er is de moestuin om te onderhouden, maar even goed is er tijd om erop uit te trekken met paard en koets.

Ook begeleid werken kan via het Prinsenhof. Begeleid werkers gaan, ondersteund door een jobcoach, aan de slag in een gewone arbeidsomgeving.

Individuele ondersteuning kan plaats vinden bij de cliënt thuis, in de Thuishaven of op een afgesproken plaats. Elke individu wordt ondersteund door een vaste begeleid(st)er. De intensiteit of frequentie van de contacten verschillen alsook de manier van ondersteunen. Dit kan gaan over psychosociale ondersteuning, meer praktische ondersteuning bij het organiseren van het dagelijks leven of sociale ondersteuning waarbij we bv mee op zoek gaan een hobby, opleiding of sportactiviteit bij een reguliere club of organisatie

De Thuishaven is ook een ‘thuis’ voor heel wat bewoners die in kleine of grotere groep samenwonen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om in de Thuishaven tijdelijk te verblijven (logeren).



Welke uitdagingen zie je de komende jaren voor Thuishaven Ritmica?

  • Samenwerkingen met externe diensten zoals de eengemaakte woonmaatschappij Thuisrand, de stad Mortsel en omliggende gemeenten, (potentiële) werkgevers van begeleid werkers, Elzzora, … verder exploreren en vorm geven.
  • Samen met cliënten creatief op zoek blijven gaan naar de gewenste ideale ondersteuningsvorm(en).
  • Vernieuwen van het eigen patrimonium rekening houdend met wensen en behoeften van cliënten en hun netwerk.
  • Nog meer inzetten op daadwerkelijke participatie van netwerk en cliënten.
  • Bij hogere overheden en in de publieke opinie mee blijven duidelijk maken dat organisaties zoals de onze ook in een veranderend zorglandschap hun plaats hebben.


Hoe kan het netwerk een rol spelen in het realiseren van deze uitdagingen?

Het delen van good practices, elkaars noden en aanbod kennen en verder samen op zoek kunnen gaan naar antwoorden. Dit alles in functie van personen met een ondersteuningsnood.


Welke meerwaarde kan Thuishaven Ritmica bieden aan het netwerk Eerstelijnszone ZORA?

Enerzijds door als organisatie nog meer contacten te leggen met collega’s in de VAPH sector en op die manier een vertegenwoordiger te kunnen zijn van deze sector in de regio. Anderzijds door bruggen te slaan met andere sectoren om onze handicapspecifieke kennis te kunnen delen in intersectorale samenwerkingen.


Heb je nog een belangrijke boodschap of vraag voor de lezers van de nieuwsbrief?

Laat de samenwerking en organisatie van het vaccinatiecentrum tijdens de covid pandemie een voorbeeld zijn voor andere projecten van Elzzora die hopelijk nog volgen, en niet gelinkt zijn aan een crisis.