Een huisartsenkring is een vereniging die alle vrijwillig toegetreden huisartsen groepeert die binnen een huisartsenzone hun beroepsactiviteit uitoefenen.

Een huisartsenkring treedt op als vertegenwoordiger van de huisartsen in hun huisartsenzone en is het lokale aanspreekpunt voor de huisartsen en voor het lokale beleid voor de implementatie van het lokale gezondheidsbeleid. Daartoe neemt de huisartsenkring een aantal initiatieven:

  1. de eerstelijnsgezondheidszorg en de huisartsenwerking bekendmaken;
  2. de multidisciplinaire samenwerking tussen de eerstelijnszorgverstrekkers optimaliseren;
  3. samenwerkingsovereenkomsten afsluiten met ziekenhuizen om de continuïteit van de patiëntenzorg te waarborgen;
  4. toegankelijkheid van de huisartsgeneeskunde voor alle patiënten van de huisartsenzone optimaliseren;
  5. de gegevensuitwisseling stimuleren die noodzakelijk is om de continuïteit en de kwaliteit van de zorgverlening te verzekeren
  6. de huisartspraktijkpermanentie organiseren: de huisartsgeneeskunde is beschikbaar voor de patiënten van één of meer praktijken
  7. meewerken aan de organisatie binnen de eerstelijnszones van de profylaxe tegen besmettelijke aandoeningen, zowel binnen de reguliere zorg als in het kader van een pandemie die afgekondigd is door de Wereldgezondheidsorganisatie.
  8. jaarlijks rapporteren aan het Departement Zorg over het totale aantal actieve huisartsen en huisartsen in opleiding in zijn werkingsgebied, met het oog op het nemen van beleidsmaatregelen om de huisartsengeneeskunde en de eerstelijnszorg te versterken.

Het Departement Zorg erkent en subsidieert de huisartsenkringen. Elke erkende kring ontvangt jaarlijks een forfaitaire subsidie voor hun werkingskosten. Daarnaast kunnen zij een aanvullende financiering ontvangen voor een operationeel centraal oproepnummer of wanneer de bevolkingsdichtheid in hun zone laag is.

Ronse

Oudenaarde