In onze eerstelijnszone bedraagt de totale dekkingsgraad voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker 60,7 %. Zo halen we net de Vlaamse gezondheidsdoelstelling (60 %), maar onze cijfers liggen wel lager dan het Vlaams gemiddelde (64,1 %).

Geen enkele gemeente scoort boven het Vlaams gemiddelde, acht gemeenten behalen wel de Vlaamse gezondheidsdoelstelling. Enkel Tienen behaalt deze niet. In die stad loopt dan ook een intermutualistisch proefproject onder de noemer 'Tienen doet zijn best voor de stoelgangtest'.

Net als in Vlaanderen, geldt ook in ELZOH: hoe ouder, hoe hoger de totale dekkingsgraad. In de leeftijdsklasse 50-54 jaar bedraagt de totale dekkingsgraad in ELZOH slechts 50 %, bij de 70-74-jarigen loopt dit op tot 70,6 %. En ook de verdeling volgens geslacht volgt de Vlaamse tendens. De totale dekkingsgraad bij de Zuidoost Hagelandse vrouwen bedraagt 62,9 %, de mannen klokken af op 58,5 %.

Waarom een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker?

Elk jaar krijgen zowat 5000 Vlamingen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben. Daarmee is dikkedarmkanker de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en derde meest voorkomende kanker bij mannen. Elk jaar sterven in Vlaanderen ongeveer 1600 mensen aan deze ziekte.

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Bij het ontstaan heb je eerst geen klachten, daardoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. Het is daarom belangrijk om dikkedarmkanker op te sporen vóór je klachten hebt. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is vijf jaar na de diagnose liefst 95 % van de mensen nog in leven.

Daarom organiseert de Vlaamse overheid een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker voor alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar.

Op dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be vind je meer informatie over het bevolkingsonderzoek. Er is ook een sectie met informatie voor professionals.

Bezoek de site van het bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Actiebeeld bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

Zet jij het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker mee in de kijker?

Wil je ook aandacht te besteden aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker? Of heb je nood aan inspiratie, informatie en gratis campagnemateriaal? Bekijk dan de suggesties van Logo Oost-Brabant!

Totale dekkingsgraad per gemeente (2021)

Boutersem

64,0 %

Geetbets

62,2 %

Glabbeek

62,4 %

Hoegaarden

60,4 %

Kortenaken

63,5 %

Landen

62,6 %

Linter

60,5 %

Tienen

57,4 %

Zoutleeuw

62,2 %

Bron: Centrum voor Kankeropsporing vzw, Stichting Kankerregister

Meer over de Bevolkingsonderzoeken in ELZOH