In 2021 nam 13,5% van de Belgen chronisch minstens vijf verschillende geneesmiddelen. In 2010 was dit nog 10,9% van de bevolking. Het percentage Belgen dat minstens tien verschillende geneesmiddelen nam (3,1%), ligt eveneens hoger dan in 2010 (1,9%). Dat lezen we in dit artikel van Domus Medica. Reden te meer om ons proefproject in Berlare en Hamme nog eens onder de aandacht te brengen. Het belang van het goed omgaan met medicatie, het omgaan met een medicatieschema, de samenwerking tussen burger en huisarts/apotheker/ziekenhuis, … valt niet te onderschatten.

Dat willen we benadrukken in onze campagne die op dit moment in Berlare en Hamme loopt. Ervaring in andere regio’s toont aan dat dergelijke campagne enkel kan slagen als iedereen mee z’n schouders hieronder zet. Berlare en Hamme moeten als het ware “gemeente op schema”, “medicatie” ademen gedurende dit half jaar. We ontwikkelden heel wat materiaal, waarbij we ervan overtuigd zijn dat ook jullie er binnen de eigen organisatie, de eigen vereniging, … mee aan de slag kunnen.

Een folder, een affiche, een banner, een afbeelding om te projecteren op digitale schermen, een filmpje rond de groene enveloppe, een animatiefilmpje rond het medicatieschema gericht naar burgers, …

Jullie kunnen dit materiaal digitaal gebruiken, maar jullie kunnen dit materiaal ook bij ons bekomen. Daarnaast hebben wij ook een presentatie waar we graag mee langs komen op een van jullie activiteiten, overlegmomenten, … Dit kan al in een kwartiertje. Verwacht geen moeilijke materie, het gaat over de basis van een medicatieschema en het belang van correct gebruik van medicatie. We horen graag van jullie wat jullie nog haalbaar en mogelijk zien tussen nu en eind juni.