De vaccinatiecampagne najaar 2023 draait op volle toeren. Waar de vaccinatiecampagne tegen Covid stilaan naar z’n einde loopt, zijn de vaccinaties tegen griep nu volop aan de gang. Beide vaccinaties gebeuren nu via het reguliere circuit: bij de huisarts, apotheker of thuisverpleging.

We roepen onze burgers dan ook op om contact op te nemen met hun huisarts of met een apotheker die vaccineert.

Alle beschikbare info werd verzameld in een handig overzicht op onze website.

Wil je als partner nog een laatste tandje bijzetten, dan kan je voor heel wat materiaal op maat terecht op de website van Logo Dender: voorbeeldbrieven voor woonzorgcentra, assistentiewoningen, PVT, VAPH, lokale besturen, zorgverleners, … maar ook specifiek materiaal voor zwangere vrouwen, voor in wachtzalen, …

COVID-vaccinatie in het nieuws

Afgelopen week hoorden we volgende berichtgeving in het nieuws: “Ruim helft 65-plussers liet herfstbooster tegen COVID-19 zetten, Vlaanderen scoort hoger dan Brussel en Wallonië” (bron: vrt nws)

  • Ruim 1,8 miljoen Belgen kregen een boostervaccin tegen COVID-19 sinds de aftrap van de herfstcampagne drie maanden geleden. "De nadruk ligt op de 65-plussers, conform de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad", zegt Vaccinoloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
  • Dat blijkt ook uit de nieuwste cijfers van Sciensano. Meer dan de helft van de 65-plussers kreeg een boostervaccin. Dat aantal zakt terug naar 1 op de 10 voor de groep van 18- tot 64-jarigen. En bij de Belgische jeugd kreeg nog geen procent opnieuw een prik tegen COVID-19.
  • Vlaanderen boosterde opvallend meer dan Brussel en Wallonië. "Voor Vlaanderen zitten we aan zo'n 65 procent voor de 65-plussers", zegt Van Damme. "Dat aantal klimt zelfs nog een beetje bij de 85-plussers. Als we kijken naar Wallonië zitten we eerder aan een vaccinatiegraad van 30 procent bij de 65-plussers."
  • Van Damme ziet verschillende redenen voor de lagere vaccinatiegraad in Brussel en Wallonië. "Dat zal te maken hebben met sensibilisering. En misschien ook met minder vertrouwen in vaccinatieprogramma's en een historisch lagere vaccinatiegraad in vergelijking met Vlaanderen."
  • "Het percentage gevaccineerden is wel lager dan in de vorige boostercampagnes voor COVID-19", zegt Van Damme. "Dat heeft te maken met meerdere factoren. Misschien wel vaccinmoeheid. Maar tegelijkertijd is er minder ruchtbaarheid gegeven aan de campagne. Ook de verdeling van de vaccins is op een geheel andere manier gebeurd. Die verliep niet meer via de grote vaccinatiecentra."
  • Cijfers van de griepcampagne duiden niet meteen op vaccinatiemoeheid. "We hebben al zo'n 1.8 miljoen griepvaccins gezet op Belgisch niveau, wat ongeveer hetzelfde cijfer is als in 2022. Daar hadden we wel een lichte terugval tegenover bijvoorbeeld 2020. En dan weet je dat er nog extra gesensibiliseerd moet worden", aldus Van Damme.
  • In deze boostercampagne is een belangrijke rol weggelegd voor apothekers. Sinds vorig jaar mogen zij COVID-19-vaccins zetten, en vanaf dit najaar komen daar ook griepvaccins bij. "Apothekers hebben ongeveer 30 procent van de COVID-19-vaccins gezet over de gehele campagne", zegt Van Damme. "Dat is toch wel een belangrijke deelname. Diezelfde rol kunnen ze vanaf dit jaar spelen voor de griepvaccinatie. Het aantal griepvaccins gezet door apothekers ligt momenteel rond zo'n 15 procent."
  • De verdeling van vaccins via apothekers kan de werkdruk bij huisartsen ook verminderen. "45 procent van de huisartsen zegt dat de werkdruk momenteel hoog of zeer hoog is. Dat gaat alleen maar toenemen de volgende weken en maanden in de winter. De apothekers kunnen hen gelukkig helpen met informeren, sensibiliseren en vaccineren", zegt Van Damme.
  • "Door de vaccins ook via apothekers te verdelen bereik je meer mensen en zet je in op laagdrempeligheid", aldus Van Damme. "Algemeen merken wij dat apothekers het vaccineren er graag bijnemen", zegt ook Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk. "Zij staan dicht bij de burger en het zorgt voor een extra paar handen om de druk op het ziekenhuissysteem voor een stukje te verlichten."

Stand van zaken binnen onze Eerstelijnszone

  • Algemeen gezien volgt onze Eerstelijnszone de tendensen en cijferanalyse die hierboven werd geschetst.
    • Bij de meest kwetsbare leeftijdsgroep van 65-plussers halen we binnen onze Eerstelijnszone een vaccinatiegraad van 69,36%, waar het Vlaamse gemiddelde op 69,07% ligt en het Oostvlaamse gemiddelde op 69,62%.
    • In de leeftijdsgroep van 18-64 jaar scoort onze Eerstelijnszone iets beter dan het Vlaamse gemiddelde met 15,30% t.o.v. 13,89% in Vlaanderen en 14,31% in Oost-Vlaanderen.
    • Kijken we op niveau van onze gemeenten, dan liggen de resultaten vrij dicht bij elkaar, zonder grote uitschieters.

12-17 jaar

18-64 jaar

65-79 jaar

80 jaar +

Vlaanderen

1,25%

13,89%

62,88%

69,07%

Oost-Vlaanderen

1,43%

14,31%

63,04%

69,62%

ELZ Dender

1,47%

15,30%

62,27%

69,36%

Vlaanderen

13,89%

64,66%

Oost-Vlaanderen

14,31%

64,94%

ELZ Dender

15,30%

64,19%

Dendermonde

15,49%

62,65%

Lebbeke

16,44%

63,27%

Berlare

14,34%

63,63%

Hamme

15,65%

65,39%

Buggenhout

18,42%

65,44%

Zele

11,96%

66,80%

  • De meest geregistreerde vaccinaties gebeuren door huisartsen, nl. 19.163 = 63,2 %.
  • Apothekers zijn verantwoordelijk voor 7.567 eigen vaccinaties = 24,9 %. Daarnaast hebben zij ook meer dan 7.300 vaccins bereid voor huisartsen en verpleegkundigen.
  • In onze woonzorgcentra werden reeds 2.675 vaccinaties geregistreerd. Bij het bevragen van onze woonzorgcentra merken we dat de vaccinatiebereidheid bij de bewoners gelukkig heel hoog ligt (gemiddeld meer dan 93%). Bij het zorgpersoneel ligt dit dan weer veel lager (gemiddeld rond de 40%, waarbij dit cijfers hoger ligt bij het zorgpersoneel in de directe zorg en lager bij de indirecte, zoals bv. keukenmedewerkers)
  • Huisartsen konden ook een beroep doen op een verpleegkundige om de vaccinatie te doen bij een patiënt. Wij beschikken over geen cijfergegevens om dit aandeel te duiden.

Waakvlamfase: Optimale inzet van beschikbare stock binnen onze Eerstelijnszone

  • Het aantal nieuwe bestellingen en aantal nieuwe registraties daalt sterk. De nood aan vaccins in het veld is beperkt. Men wil de beperkte vraag naar vaccins zo efficiënt mogelijk opvangen waarbij verspilling tot een minimum wordt beperkt.
  • Start waakvlamfase: 1 januari 2024, voorlopig tot april (evaluatie van de situatie op dat moment)
  • Er zal een continue monitoring gebeuren i.f.v. de noodzaak aan opschaling tussen januari en april.
  • Vanaf 1 januari zullen enkel de geïdentificeerde bestelpunten een bestelling kunnen plaatsen.
  • Op basis van een bevraging onder de apothekers binnen onze Eerstelijnszone werd volgende apotheek aangeduid als geïdentificeerd bestelpunt voor onze Eerstelijnszone:
  • De bestelmogelijkheid zal in deze periode permanent openstaan. Er is m.a.w. geen nood om massaal vaccins te bestellen

Covid-19-vaccin is géén griepvaccin !

  • Bij de burgers wordt vastgesteld dat een deel onder hen het griepvaccin verwart met het COVID-19-vaccin en soms zelfs denkt dat dit hetzelfde is en dat er m.a.w. geen bijkomende griepvaccinatie nodig is.
  • Logo zal daarom communicatie opzetten naar de burgers om dit verschil duidelijk te maken en om op die manier nog eens te sensibiliseren rond de griepprik.

Kernteam vaccinatie

We komen regelmatig samen met een kernteam om de vaccinatiestrategie binnen onze Eerstelijnszone Dender te coördineren.

Het gaat om de volgende personen:

  • De aanspreekpunten voor de huisartsen zijn Dr. Bart De Letter en Wim Thierens, coördinator huisartsenkring Vehamed – Kroonveldlaan 40 D te 9200 Dendermonde – 052 20 09 90 – secretariaat@vehamed.be
  • Aanspreekpunt voor apothekers is Marleen Haems, directeur KOVAG (Koninklijk Oost-Vlaams Apothekersgild) en lid van de zorgraad van Eerstelijnszone Dender - 09 235 76 28 - Marleen.haems@kovag.be
  • Het aanspreekpunt voor verpleegkundigen is Paul Van Marcke, ondervoorzitter VBZV - info@thuisverplegingdendermonde.be
  • Het aanspreekpunt m.b.t. communicatie(materiaal) is Silke Van Den Borre, medewerker Logo Dender – silke.vandenborre@logodender.be
  • Vaccinatie-coördinator ELZ Dender: Reinout Remmery – reinout.remmery@elzdender.be
  • Annelies Merckx sluit mee aan bij dit kernteam als voorzitter van onze Eerstelijnszone en vertegenwoordiger van de lokale besturen

Signaleren

Iedereen die problemen op het terrein opmerkt, vragen we ons dit te signaleren zodat we hiermee aan de slag kunnen.