Wat is de Zorgpas?

Het idee achter de Zorgpas is om een instrument te ontwikkelen zodat spoedhulpdiensten en andere hulpverleners bij een medische noodtoestand snel belangrijke medische info en info over de betrokken zorgverleners kunnen raadplegen. De Zorgpas is een papieren kaartje - eenvoudig in drie te vouwen en via een plastic hoesje bij de identiteitskaart te bewaren - waarop burgers hun belangrijkste zorgverleners kunnen noteren (huisarts, gezinshulp, mantelzorger, ...). Ook voor essentiële medische informatie zoals bloedgroep, allergieën en wilsverklaring is er plaats voorzien. Iedereen kan een Zorgpas bekomen, maar het is vooral bedoeld voor ouderen, chronisch zieken en personen met een beperking.

Hoe is dit tot stand gekomen?

In de werkgroep centraal stellen van de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood, burger en mantelzorger werd initieel gediscussieerd of een instrument zoals hierboven beschreven al dan niet digitaal moest zijn. De voor- en nadelen van de Zorgpas, waarbij de mosterd gehaald werd bij het zorg-ID van het Chronic Care-project ‘De Koepel/SIBE’ (regio Oostende-Torhout-Veurne), werden afgewogen tegen de voor- en nadelen van de gele brooddoos. De gele brooddoos werd o.a. al in Ledeberg en Brugge gelanceerd, maar men stelde er vast dat de brooddoos niet altijd bewaard werd in de koelkast of voor andere doeleinden werd gebruikt. Uiteindelijk werd gekozen voor de Zorgpas omdat de burger dit papieren kaartje in principe elk moment bij zich heeft. Het dient immers bewaard te worden bij de eID in een plastic hoesje. Bij een noodtoestand zowel binnenshuis als buitenshuis, alsook bij een ziekenhuisopname kunnen hulpverleners de nodige info op een eenvoudige manier snel raadplegen.

De vermelde items werden bepaald in overleg met de leden van de werkgroep. Op vraag van de zorgraad van ELZ Regio Aalst werd er ook een handleiding opgesteld voor het invullen van de Zorgpas zodat de hulpverleners die de pas aanreiken aan cliënten/patiënten minimaal belast worden met het invullen van de nodige gegevens.

De Zorgpas werd uiteindelijk gelanceerd in maart 2022 en bestaat dus 2 jaar. Er verscheen een artikel in de Retro, in de nieuwsbrief en op de facebook pagina van de ELZ, … Er verscheen op 4 maart 2022 eveneens een artikel op VRT Nieuws. De lokale besturen, de Diensten Maatschappelijk Werk van de mutualiteiten, diensten gezinszorg en thuisverpleegkunde, apothekers, het WGC Daenshuis en de lokale dienstencentra hebben Zorgpassen, hoesjes, de leidraad, en een affiche ontvangen begin maart. Ook de huisartsen die aangaven Zorgpassen te willen geven aan hun patiënten kregen een pakket met het nodige materiaal. In de loop van 2022 en 2023 werden er op vraag van thuisverpleegkundige diensten, apothekers, huisartsen, lokale besturen, ... extra Zorgpassen bezorgd om te verdelen onder de doelgroep.

Hoe ziet de Zorgpas er uit?

Voorzijde

Zorgpas

Achterzijde

Zorgpas

Resultaten van de evaluatie?

Door middel van een bevraging bij het netwerk is de Zorgpas geëvalueerd door zorg- en welzijnsactoren eind 2023. De deelnemers zijn doorgaans tevreden over het concept, maar geven aan dat meer communicatie erover aangewezen is. Hier zetten we op 2024 dan ook extra in.

De vermelding van ziektebeelden is niet mogelijk omwille van de beperkte beschikbare ruimte. Wat bij foute informatie op de pas? Een nieuwe pas kan bekomen worden aan het onthaal van de lokale besturen, bij deelnemende apotheken en huisartsen, diensten thuis- en gezinszorg, de lokale dienstencentra, of bij de Eerstelijnszone zelf via info@elzregioaalst.be.