Graag stellen we u het RIZIV-project Born in Belgium Professionals voor. Het project wil hulpverleners ondersteunen met behulp van een digitale tool in de screening en opvolging van(psychosociaal kwetsbare) zwangere vrouwen.

Sinds 1 juni werkt AZ Klina met deze tool. Zij vullen de tool in voor elke zwangere vrouw die op 16 weken naar de vroedvrouwenconsultatie in het ziekenhuis komt. Daarnaast werken ook verschillende zelfstandige vroedvrouwen, de medewerkers van Kin & Gezin en een aantal andere eerstelijnspartners met deze tool. Hoe meer partners uit onze regio zich aansluiten, hoe beter de tool werkt. Je kan heel gemakkelijk partner worden en deze gratis tool gebruiken. Dit initiatief sluit mooi aan bij het perinataal zorgpad dat we in het verleden geschreven hebben.

De tool omvat handvatten die het gesprek tussen zorgverleners en de zwangere vrouw kunnen ondersteunen om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en zorg op maat voor te stellen. Verder ondersteunt het instrument de communicatie en zorgcontinuïteit tussen zorgverleners en kan het gekoppeld worden aan elektronische patiëntendossiers en digitale platforms die gebruikt worden door eerstelijnspartners (zowel medisch als psychosociaal). De privacy van de zwangere vrouw wordt daarbij gewaarborgd. Tenslotte wordt voor de uitbouw van dit instrument samengewerkt met de Sociale Kaart zodat zorgorganisaties die met de tool aan de slag gaan meteen ook zicht hebben op het lokaal zorgaanbod dat tegemoet kan komen aan de specifieke noden van de zwangere vrouw.

Het instrument is niet alleen wetenschappelijk onderbouw maar bouwt tevens voort op concrete ervaringen uit de praktijk. Doestelling is te komen tot een geïntegreerde perinatale zorg over lijnen en sectoren heen en daarmee een bijdrage te leveren aan kwaliteitsvolle zorg inde eerste 1000 dagen van het leven.

Het team van Born in Belgium Professionals en project PMG ondersteunt zorgverleners in de implementatie van de tool: technische integratie maken van afspraken rond het gebruik van de tool, voorzien van opleiding en verbinding maken met psychosociale actoren uit de regio. Samen met Eerstelijnszone Noorderkempen willen we graag een warme oproep doen aan elke hulp- en zorgverlener die begeleiding biedt aan (o.a.) kwetsbare zwangere vrouwen. Ieder speelt binnen zijn expertise een belangrijke rol in dit verhaal. Samen kunnen we nog meer inzetten op preventie en, voordat de baby geboren wordt, het gezin voorzien van de nodige ondersteuning.

Meer informatie vind je op Born in Belgium Pro. Indien je nog vragen of opmerkingen hebt, kan je contact opnemen met hanneaernouts@elznoorderkempen.be