• BEVOLKINGSONDERZOEK DIKKEDARMKANKER

Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Meer info: https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be/nl

  • SOCIALE KAART - Actualisatiecampagne

De Sociale Kaart van het Departement Zorg zet een grootschalige actualisatiecampagne op. Het doel van deze campagne is ervoor zorgen dat de informatie op de Sociale Kaart up-to-date blijft en volledig is.

In het kader van de actualisatiecampagne ontvangt elke beheerder van een fiche in de Sociale Kaart een e-mail met de vraag om de gegevens op de fiche te controleren en indien nodig bij te werken. Daarnaast nemen we ook contact op met zorgaanbieders waarvoor nog geen beheerder gekend is, met de vraag om een beheerder aan te stellen die we rechtstreeks kunnen contacteren vanuit het team Sociale Kaart.

Door op deze manier samen te werken en het principe ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ te hanteren, verhogen we de kwaliteit van de gegevens in de Sociale Kaart.

Houd daarom uw mailbox in de gaten zodat we samen kunnen zorgen voor een actuelere Sociale Kaart voor onze gebruikers.
Nog niet opgenomen in de Sociale Kaart? Lees meer hierover op de handleidingenpagina.

Bij vragen over deze actualisatiecampagne kunt u contact opnemen met het team Sociale Kaart via desocialekaart@vlaanderen.be

  • Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Januari staat in het teken van de strijd tegen baarmoederhalskanker.

Dat is nodig, want elk jaar zijn er vrouwen bij wie baarmoederhalskanker te laat ontdekt wordt. Om deze kanker tijdig te vinden, laten vrouwen van 25 tot en met 64 jaar best om de 3 jaar een uitstrijkje nemen.

Vroege opsporing biedt de beste bescherming.

https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/bhk/waarom-deelnemen

  • Vindplaats gezocht

Vindplaats gezocht

De nood aan eerstelijns-psychologische inschatting en zorg is meer dan ooit nodig en prangend!

  • Wil je vlot verbinding maken met klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen en met hen samenwerken?
  • Heb je zin om ervoor te zorgen dat uw doelgroep makkelijker en sneller de weg vindt naar psychologische hulp?
  • Zin om een verschil te maken en een aanbod op vlak van geestelijke gezondheidszorg in Limburg te brengen?

Stel je dan zeker kandidaat!