Banner Belpreg met buik van zwangere vrouw  en de tekst Help ons de kennis over veiligheid van geneesmiddelen tijdens de zwangerschap te vergroten

Eind 2022 lanceerde Eerstelijnszone Westkust & Polder, als 'piloot ELZ', een samenwerking met het BELpREG-project, gericht op het verbeteren van het zorglandschap voor zwangere vrouwen in Vlaanderen. Dankzij de onmisbare steun van coördinatoren en zorgverleners, heeft het project significante stappen voorwaarts gemaakt.

Omdat zwangere vrouwen om evidente redenen niet deelnemen aan testgroepen voor nieuwe geneesmiddelen, is er onvoldoende informatie over de werking en eventuele bijwerkingen tijdens de zwangerschap. Het BELpREG-project verzamelt net die gegevens met behulp van bevragingen van vrouwen tijdens hun zwangerschap. De resultaten van dit onderzoek zijn erg nuttig voor het toekomstig veilig gebruik van geneesmiddelen door zwangere vrouwen.

Tot op heden hebben meer dan 770 zwangere vrouwen in Vlaanderen toestemming verleend om deel uit te maken van het BELpREG-register. Hoewel dit aantal lager ligt dan gehoopt, markeert het een belangrijke mijlpaal, gezien dergelijke data voorheen niet verzameld werden in België. Het project blijft echter een uitdaging, met een voortdurende zoektocht naar de meest effectieve rekruteringskanalen.

Een aanzienlijke ontwikkeling is de nationale uitrol van BELpREG in het Nederlands, Frans en Engels. Deze uitbreiding vergroot de toegankelijkheid en wordt gezien als een cruciale stap voor het verhogen van de registraties.

Zorgverleners spelen een sleutelrol in dit proces, door zwangere vrouwen te informeren en te motiveren voor deelname. Daarnaast hebben sociale media een significante rol gespeeld in het vergroten van de bekendheid van BELpREG onder de doelgroep. Deze communicatiekanalen blijven essentieel voor het project.

Het eerste jaar van BELpREG heeft ook gediend als een leerperiode, met regelmatige monitoring van de ervaringen van deelnemers om het systeem te blijven verbeteren. Belangrijk is ook het volgen van kinderen tot de leeftijd van één jaar, om de mogelijke effecten van geneesmiddelen op hun neurocognitieve ontwikkeling te onderzoeken.

Parallel hieraan loopt een validatiestudie die de kwaliteit van de registraties binnen BELpREG evalueert.

Wat betreft toekomstplannen, het BELpREG-initiatief is meer levend dan ooit. Er staan diverse studies gepland die zich richten op geneesmiddelgebruik bij zwangere vrouwen en de veiligheid van relevante medische onderwerpen. Voor de start van deze studies zijn echter nog meer registraties nodig. Blijf op de hoogte via onze website onder 'BELpREG studies': https://belpreg.be/onderzoeksprojecten/.

U kunt bijdragen aan dit belangrijke project door BELpREG actief te promoten via www.belpreg.be, sociale media, en door deel te nemen aan relevante evenementen en activiteiten. Voor promotiematerialen in het Nederlands, Frans en Engels kunt u contact opnemen via info@belpreg.be.

Laten we samenwerken om de gezondheid van moeders en hun kinderen in België te verbeteren door het succes van het BELpREG-project voort te zetten.