Bewegen Op Verwijzing in Noord-Limburg

Welkom op de verzamelpagina van Bewegen Op Verwijzing! Hier vind je alle informatie over dit project.


Wat is Bewegen Op Verwijzing?

Logo Bewegen Op Verwijzing

Met het project Bewegen Op Verwijzing (BOV) willen we een gezondere levensstijl bevorderen bij volwassenen. Dankzij het project kunnen huisartsen en andere disciplines (vanaf oktober) patiënten met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een coach.

Doel van het project?

De zittende Vlaming aan het bewegen krijgen. Want meer bewegen en minder lang stilzitten is een manier om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. In overleg met de BOV-coach krijgt de patiënt een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt.


Hoe werkt het?

Hoe werkt Bewegen Op Verwijzing?

De deelnemer gaat met een verwijsbrief van de huisarts of een andere zorg- of welzijnsprofessional naar de coach voor een intakegesprek waarna een individueel bewegingsprogramma wordt opgemaakt.

Met een verwijsbrief van de huisarts heeft de deelnemer gedurende 2 kalenderjaren recht op 84 punten (in elk kalenderjaar 84 punten) voor begeleiding door een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze 84 punten geven de deelnemer recht op 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding. Wanneer de deelnemer op consultatie gaat bij de coach gaan er punten af.

Volgt de deelnemer individuele begeleiding bij de coach? Dan gaan er 3 punten per kwartier begeleiding af.

Volgt de deelnemer groepsbegeleiding? Dan wordt er 1 punt per kwartier afgehouden.
Het is mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd (zie schema).

Als de jaarlijkse punten op zijn, heeft de deelnemer vanaf het volgende kalenderjaar opnieuw recht op 84 punten.


Voor wie?

Voor wie is Bewegen Op Verwijzing?

Alle Noord-Limburgers binnen onze zone ouder dan 18 jaar die zelfstandig wonen en de dagelijks beweegnorm niet halen, omwille van:

- Een sedentaire levensstijl: mensen hebben (beroepsmatig) vaak een zittende levensstijl, waardoor er extra nood is aan beweging.

- Gezondheidsrisico’s: mensen met één of meerdere ziektebeelden, zoals overgewicht, diabetes, hypertensie (hoge bloedruk), hart- en vaatziekten, longziekten, angststoornissen, psychosomatische klachten, artrose, … willen we ondersteunen.

- Mensen met een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld ouderen...


Hoeveel kost het?

Hoeveel kost Bewegen Op Verwijzing?

Deelnemers betalen slechts een klein deel van de vergoeding van hun Bewegen Op Verwijzing-coach. Dat is de persoonlijke bijdrage. Het andere deel van de vergoeding van de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid.

De deelnemer betaalt zijn/haar coach 5 euro per kwartier voor een individuele sessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaalt hij/zij 1 euro per kwartier voor een individuele sessie.

Als je al financiële hulp van een OCMW krijgt, kan je navragen of zij ook willen tussenkomen in de kost van het remgeld.


Maak kennis met onze BOV-coaches!

BOV_coach_Andy_Paesen

Maak kennis met Andy Paesen.

Andy is kinesitherapeut en motiveert graag mensen om meer te bewegen. Hij kijkt samen met jou naar jouw doelen en interesses en legt graag de linken naar wetenschappelijke evidentie. Hij motiveert je om je eigen doelen te behalen en houdt rekening met jouw tempo en omstandigheden.

Woon je in Bocholt of Pelt en wil jij vandaag nog starten met ‘Bewegen Op Verwijzing’?

Neem dan contact op met Andy:

0474 18 51 91

bocholt@bewegenopverwijzing.be

pelt@bewegenopverwijzing.be

Locaties:

Bocholt: Dorpsstraat 2, 3950 Bocholt

Pelt: De Bemvoort, Jeugdlaan 8, 3900 Pelt

BOV_coach_Istvan_Paumen

Maak kennis met Istvan Paumen.

Istvan is kinesitherapeut, maar heeft ook ervaring als maatschappelijk werker. Hij is een goede luisteraar en weet mensen te motiveren tot bewegen, ook al zijn er psychische moeilijkheden of fysieke problemen. Hij kijkt samen met jou welke bewegingen in en rond je huis wel nog lukken en stelt naar jouw fysieke en mentale mogelijkheden, tijd en interesses een beweegplan op maat op. Je staat niet alleen. Samen met Istvan ga je op weg naar een gezondere levensstijl.

Woon je in Hamont-Achel of Lommel en wil jij vandaag nog starten met ‘Bewegen Op Verwijzing’?

Neem dan contact op met Istvan:

0472 63 58 86

hamontachel@bewegenopverwijzing.be

lommel@bewegenopverwijzing.be

Locaties:

Hamont-Achel: Huis van het Kind, Kloosterstraat 15, 3930 Hamont-Achel

Lommel: Het Kompas Noord, Hertog Jan Plein, 3920 Lommel

BOV_coach_Vanessa_Vangeel

Maak kennis met Vanessa Vangeel.

Vanessa is een duizendpoot met een achtergrond in de lichamelijke opvoeding, biochemie en pedagogie. Vanessa is erg creatief in het bedenken van kleine wijzigingen in je dagelijks leven om op een haalbare manier kleine stapjes naar een gezondere levensstijl te zetten. Via een beweegplan op maat van jouw omgeving, interesses en mogelijkheden, ga je aan de slag.

Woon je in Hechtel-Eksel of Peer en wil je vandaag nog starten met ‘Bewegen Op Verwijzing’?

Neem dan contact op met Vanessa:

0479 66 27 82

hechteleksel@bewegenopverwijzing.be

peer@bewegenopverwijzing.be

Locaties:

Hechtel-Eksel: Dennenstraat 8, 3940 Hechtel-Eksel

Peer: Zuidervest 2a, 3990 Peer


Algemene informatie:

Intergemeentelijke preventiecoördinator:

Mieke Donders
mieke.donders@elznoordlimburg.be


Wanneer beweeg je genoeg?

Wanneer beweeg je genoeg?

Veel mensen vragen zich dat af, misschien ook jouw patiënten of cliënten. Samen met een Vlaamse expertengroep heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven daar nu een klaar en duidelijk antwoord op geformuleerd.

Op basis van de nieuwe WHO-aanbevelingen voor beweging en minder zitten. Van baby’s tot ouderen: iedereen kan ermee aan de slag.

Bekijk de beweegaanbevelingen


Hoe ziet een beweegplan eruit?

Hoe ziet een beweegplan eruit?

Een beweegplan is iets heel persoonlijks. Wat voor de ene werkt, doet dat niet altijd voor de andere. De deelnemer dient de coach daarom te vertellen waar hij/zich zich goed bij voelt. Samen maken ze dan een plan op om makkelijk meer te bewegen.

Beweeg zonder nadenken tijdens dagelijkse activiteiten: neem de trap, fiets naar het werk en wandel naar de bakker. Of ga joggen, zwemmen of fitnessen. Het beweegplan is de deelnemer op het lijf geschreven, want hij/zij kiest zelf wat er in komt. Het plan geeft de deelnemer zin om te bewegen. Zo wordt bewegen geen opgave en houdt de deelnemer langer vol!

Sport de deelnemer graag in zijn eentje? De coach vindt voor hem de leukste manieren om actiever en gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller die elke stap registreert en zo motiveert.

Beweegt de deelnemer liever in groep? Dan kan er met de buren of vrienden afgesproken worden om samen te wandelen, mee te doen aan een fietszoektocht of samen te tuinieren. Mag het iets meer zijn? Dan heeft de coach ook leuke sportclubs, verenigingen en buurtinitiatieven in petto. Van een spelletje petanque tot lessen Afrikaanse dans. Overdag, 's avonds of in het weekend. Er is een geknipte sport voor iedereen. Zo leert de deelnemer ook nieuwe mensen kennen.

Als de deelnemer dat wilt, helpt de coach hem ook bij de eerste afspraken met de club, zoals over lidgeld en eventuele wedstrijden. De coaches maken het de deelnemer dus zo gemakkelijk mogelijk.

Dan is de eerste stap naar bewegen nog sneller gezet!


Concreet beweegadvies bij 32 chronische ziekten

Bewegen is cruciaal voor een goede gezondheid. Maar geldt dat ook voor mensen met een chronische ziekte? Doen zij er goed aan om (meer) te bewegen? Absoluut! Alleen hangt het van de ziekte af hoeveel én hoe ze best bewegen.

Check hier het verhaal van Christine, die ondanks fybromyalgie toch weer meer beweegt dankzij Bewegen Op Verwijzing!

Beweegadvies voor maar liefst 32 ziektes

Bij welke pathologie is meer beweging nuttig? En wanneer kan je jouw patiënten of cliënten met een gerust hart stimuleren om meer te bewegen? Het werk ‘Bewegen bij Ziekte’ schept klaarheid. Want het bundelt bewijs én diagnosespecifieke beweegaanbevelingen voor 32 pathologieën. Meer dan 100 medische experten stelden dit werk samen. O.a. in Zweden zijn ze grote fan: huisartsen gebruiken het al ruim 10 jaar als deel van hun Bewegen Op Verwijzing.

Oók handige website voor patiënten

De beweegaanbevelingen zijn natuurlijk ook nuttig voor de patiënten of cliënten zelf. Daarom bundelt het Vlaams Instituut Gezond Leven ze per ziekte op de nieuwe website bewegenbijziekte.be. Bij elke ziekte vind je een downloadbare, handige pdf met info over het waarom, hoe en hoeveel je best beweegt. Vandaag staat er al advies voor volgende ziektes online:

De website is in volle groei: er komen geleidelijk beweegadviezen voor andere ziektes bij. Daarover houden we je graag op de hoogte. De Bewegingsdriehoek helpt alvast steeds om van start te gaan.

Is er een bepaalde chronische ziekte waarvoor je snel concreet beweegadvies wil?

Raadpleeg dan het uitgebreide werk voor professionals ‘Bewegen bij Ziekte’.


Hoe kan ik als zorg- en welzijnsprofessional doorverwijzen?

Als zorg- en welzijnsprofessional kan je op verschillende manieren doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

Doorverwijzers_BOV_NL


Rapporten en evaluaties

Hier vind je cijfers over Bewegen Op Verwijzing.

2020:

2022:

Rapport BOV mei 2022

Infographic_BOV_mei_2022_pt1

Infographic_BOV_mei_2022_pt2