Bewegen op Verwijzing (BOV) binnen Eerstelijnszone Noord-Limburg

bov logo

Wat is 'Bewegen Op Verwijzing?'

Met het project Bewegen Op Verwijzing (BOV) willen we een gezondere levensstijl bevorderen bij volwassenen. Dankzij het project kunnen huisartsen en andere disciplines (vanaf oktober) patiënten met een verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een coach.

Doel van het project? De zittende Vlaming aan het bewegen krijgen. Want meer bewegen en minder lang stilzitten is een manier om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen. In overleg met de BOV-coach krijgt de patiënt een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt.

Hoe werkt het?

De deelnemer gaat met een verwijsbrief van de huisarts naar de coach voor een intakegesprek waarna een individueel bewegingsprogramma wordt opgemaakt.

Met een verwijsbrief van de huisarts heeft de deelnemer gedurende 2 kalenderjaren recht op 84 punten (in elk kalenderjaar 84 punten) voor begeleiding door een Bewegen Op Verwijzing-coach. Deze 84 punten geven de deelnemer recht op 7 uur individuele begeleiding of 21 uur groepsbegeleiding. Wanneer de deelnemer op consultatie gaat bij de coach gaan er punten af.

Volgt de deelnemer individuele begeleiding bij de coach? Dan gaan er 3 punten per kwartier begeleiding af.

Volgt de deelnemer groepsbegeleiding? Dan wordt er 1 punt per kwartier afgehouden.
Het is mogelijk om te wisselen van groepsbegeleiding naar individuele begeleiding en omgekeerd (zie schema).

Als de jaarlijkse punten op zijn, heeft de deelnemer vanaf het volgende kalenderjaar opnieuw recht op 84 punten.

bov hr

Hoe ziet een beweegplan er uit?

Een beweegplan is iets heel persoonlijks. Wat voor de ene werkt, doet dat niet altijd voor de andere. De deelnemer dient de coach daarom te vertellen waar hij/zich zich goed bij voelt. Samen maken ze dan een plan op om makkelijk meer te bewegen.

Beweeg zonder nadenken tijdens dagelijkse activiteiten: neem de trap, fiets naar het werk en wandel naar de bakker. Of ga joggen, zwemmen of fitnessen. Het beweegplan is de deelnemer op het lijf geschreven, want hij/zij kiest zelf wat er in komt. Het plan geeft de deelnemer zin om te bewegen. Zo wordt bewegen geen opgave en houdt de deelnemer langer vol!

Sport de deelnemer graag in zijn eentje? De coach vindt voor hem de leukste manieren om actiever en gezonder te leven. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller die elke stap registreert en zo motiveert.

Beweegt de deelnemer liever in groep? Dan kan er met de buren of vrienden afgesproken worden om samen te wandelen, mee te doen aan een fietszoektocht of samen te tuinieren. Mag het iets meer zijn? Dan heeft de coach ook leuke sportclubs, verenigingen en buurtinitiatieven in petto. Van een spelletje petanque tot lessen Afrikaanse dans. Overdag, 's avonds of in het weekend. Er is een geknipte sport voor iedereen. Zo leert de deelnemer ook nieuwe mensen kennen.

Als de deelnemer dat wilt, helpt de coach hem ook bij de eerste afspraken met de club, zoals over lidgeld en eventuele wedstrijden. De coaches maken het de deelnemer dus zo gemakkelijk mogelijk. Dan is de eerste stap naar bewegen nog sneller gezet!

Hoeveel kost het?

Deelnemers betalen slechts een klein deel van de vergoeding van hun Bewegen Op Verwijzing-coach. Dat is de persoonlijke bijdrage. Het andere deel van de vergoeding van de coach wordt betaald door de Vlaamse overheid.

De deelnemer betaalt zijn/haar coach 5 euro per kwartier voor een individuele sessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaalt hij/zij 1 euro per kwartier voor een individuele sessie.

Als je al financiële hulp van een OCMW krijgt, kan je navragen of zij ook willen tussenkomen in de kost van het remgeld.

Voor wie?

Alle Noord-Limburgers binnen onze zone ouder dan 18 jaar die zelfstandig wonen en de dagelijks beweegnorm niet halen, omwille van:
​​​​​

 • Een sedentaire levensstijl: mensen hebben (beroepsmatig) vaak een zittende levensstijl, waardoor er extra nood is aan beweging.
   
 • Gezondheidsrisico’s: mensen met één of meerdere ziektebeelden, zoals overgewicht, diabetes, hypertensie (hoge bloedruk), hart- en vaatziekten, longziekten, angststoornissen, psychosomatische klachten, artrose, …   willen we ondersteunen.
   
 • Mensen met een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld ouderen...

Concreet beweegadvies bij 32 chronische ziekten

Bewegen is cruciaal voor een goede gezondheid. Maar geldt dat ook voor mensen met een chronische ziekte? Doen zij er goed aan om (meer) te bewegen? Absoluut. Alleen hangt het van de ziekte af hoeveel én hoe ze best bewegen.  

Beweegadvies voor maar liefst 32 ziektes

Bij welke pathologie is meer beweging nuttig? En wanneer kan je jouw patiënten of cliënten met een gerust hart stimuleren om meer te bewegen? Het werk ‘Bewegen bij Ziekte’ schept klaarheid. Want het bundelt bewijs én diagnosespecifieke beweegaanbevelingen voor 32 pathologieën. Meer dan 100 medische experten stelden dit werk samen. O.a. in Zweden zijn ze grote fan: huisartsen gebruiken het al ruim 10 jaar als deel van hun Bewegen Op Verwijzing.

Oók handige website voor patiënten

De beweegaanbevelingen zijn natuurlijk ook nuttig voor de patiënten of cliënten zelf. Daarom bundelt het Vlaams Instituut Gezond Leven ze per ziekte op de nieuwe website bewegenbijziekte.be. Bij elke ziekte vind je een downloadbare, handige pdf met info over het waarom, hoe en hoeveel je best beweegt. Vandaag staat er al advies voor volgende ziektes online:

De website is in volle groei: er komen geleidelijk beweegadviezen voor andere ziektes bij. Daarover houden we je graag op de hoogte. De Bewegingsdriehoek helpt alvast steeds om van start te gaan.

Is er een bepaalde chronische ziekte waarvoor je snel concreet beweegadvies wil?

Raadpleeg dan het uitgebreide werk voor professionals ‘Bewegen bij Ziekte’.

 

Wanneer beweeg je nu genoeg? En wanneer zit je teveel?

Beweegaanbevelingen

Veel mensen vragen zich dat af, misschien ook jouw patiënten of cliënten. Samen met een Vlaamse expertengroep heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven daar nu een klaar en duidelijk antwoord op geformuleerd.

Op basis van de nieuwe WHO-aanbevelingen voor beweging en minder zitten. Van baby’s tot ouderen: iedereen kan ermee aan de slag.

          Bekijk de beweegaanbevelingen

Evaluatie van het pilootproject tot en met 2020

stuk evaluatie bov

Maak kennis met onze coaches!

BOV-coach Andy Paesen
Maak kennis met Andy Paesen.

Andy is kinesitherapeut en motiveert graag mensen om meer te bewegen. Hij kijkt samen met jou naar jouw doelen en interesses en legt graag de linken naar wetenschappelijke evidentie. Hij motiveert je om je eigen doelen te behalen en houdt rekening met jouw tempo en omstandigheden.

Woon je in Bocholt of Pelt en wil jij vandaag nog starten met ‘Bewegen Op Verwijzing’?
Neem dan contact op met Andy:

 

 

Locaties:

 • Bocholt: Dorpsstraat 2, 3950 Bocholt
 • Pelt: De Bemvoort, Jeugdlaan 8, 3900 Pelt

 

BOV-coach Istvan Paumen

Maak kennis met Istvan Paumen.

Istvan is kinesitherapeut, maar heeft ook ervaring als maatschappelijk werker. Hij is een goede luisteraar en weet mensen te motiveren tot bewegen, ook al zijn er psychische moeilijkheden of fysieke problemen. Hij kijkt samen met jou welke bewegingen in en rond je huis wel nog lukken en stelt naar jouw fysieke en mentale mogelijkheden, tijd en interesses een beweegplan op maat op. Je staat niet alleen. Samen met Istvan ga je op weg naar een gezondere levensstijl.

Woon je in Hamont-Achel of Lommel en wil jij vandaag nog starten met ‘Bewegen Op Verwijzing’?
Neem dan contact op met Istvan:

 

 

Locaties:

 • Hamont-Achel: Huis van het Kind, Kloosterstraat 15, 3930 Hamont-Achel
 • Lommel: Het Kompas Noord, Hertog Jan Plein, 3920 Lommel

 

BOV-coach Vanessa Vangeel

Maak kennis met Vanessa Vangeel.

Vanessa is een duizendpoot met een achtergrond in de lichamelijke opvoeding, biochemie en pedagogie. Vanessa is erg creatief in het bedenken van kleine wijzigingen in je dagelijks leven om op een haalbare manier kleine stapjes naar een gezondere levensstijl te zetten. Via een beweegplan op maat van jouw omgeving, interesses en mogelijkheden, ga je aan de slag.

Woon je in Hechtel-Eksel of Peer en wil je vandaag nog starten met ‘Bewegen Op Verwijzing’?
Neem dan contact op met Vanessa:
 

 

Locaties:

 • Hechtel-Eksel: Dennenstraat 8, 3940 Hechtel-Eksel
 • Peer: Zuidervest 2a, 3990 Peer

 

Algemene informatie:

Intergemeentelijke preventiecoördinator:

Mieke Donders
mieke.donders@elznoordlimburg.be

Hoe kan ik als huisarts doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach?

Als huisarts kan je op drie manieren  doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach:

 • Via de officiële verwijsbrief. Link: | Gezond Leven
   

  • Via de standaard verwijsbrieven beschikbaar in de medische softwarepakketten met als vermelding: Bewegen Op Verwijzing
  • Via een generische verwijsbrief. Wat moet er hierop vermeld worden? 
   • Je identificatiegegevens als verwijzer en zeker ook je RIZIV-nummer
   • De identiteit van je patiënt
   • De vermelding dat de patiënt onvoldoende beweegt of te lang stilzit

Let op: omdat niet alle coaches paramedici zijn, mogen geen medische gegevens vermeld worden op de verwijsbrief!

Interessante links: 

Bewegen Op Verwijzing kan ook met een generische verwijsbrief | Domus Medica

Aantal doorverwijzers naar Bewegen Op Verwijzing breidt uit vanaf oktober!

Vanaf nu mogen zes nieuwe disciplines via het pilootproject doorverwijzen naar de Bewegen Op Verwijzing-coach (BOV), waar het voorheen enkel de huisarts dat mocht doen. Ben je zelfstandige verpleegkundige, apotheker, kinesitherapeut, diëtist, psycholoog, maatschappelijk of sociaal werker binnen één van de Noord-Limburgse pilootgemeenten of -steden Hamont-Achel, Peer of Pelt? Dan kan je jouw cliënt/patiënt het Bewegen Op Verwijzing-project aanbieden en rechtstreeks doorverwijzen naar een lokale BOV-coach. Hij/zij maakt dan een beweegplan op maat aan, net zoals dit gebeurt wanneer een arts de doorverwijzing zou doen. Bij vragen kan de BOV-coach de huisarts ook steeds consulteren, zodat alles veilig en onderbouwd verloopt. 

(Let op: binnen Bocholt, Hechtel-Eksel en Lommel (niet-pilootgemeenten/-steden) kan enkel de huisarts en/of specialist momenteel nog doorverwijzen!)

BOV pilootproject zorgverleners

Partners

Bewegen op Verwijzing vertrekt vanuit een lokaal intersectoraal netwerk waarin lokale en regionale partners uit verschillende sectoren vertegenwoordigd zijn: Eerstelijnszone Noord-Limburg en de zes lokale besturen van Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Peer, Pelt en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

 

Logo_ELZ_NL
Gezond levenLogo gemeente Bocholt
Lokaal bestuur Hechtel-Eksel logo
Stad Hamont-Achel logo
Stad Lommel logo
Stad Peer logo
Gemeente Pelt logo