NIEUWSBRIEF DECEMBER 2020

Inhoud

 

Woord van de voorzitter

Beste allemaal,

In deze nieuwsbrief laten we onze creatieve kant zien.

We beginnen met een gedicht over Pallieterland en een kerstkaart. Verder zullen jullie zien dat we creativiteit koesteren in onze eerstelijnszone én wereldwijd.

In het voorbije jaar kwamen echt wel veel nieuwe zaken in ons leven. Corona-tests en corona-vaccins springen het meest in het oog. Online 'sociale interacties' en vorming bestonden al, maar worden nu veel intensiever gebruikt om zoveel mogelijk het normale leven te laten doorgaan. Laat ons ook de creativiteit van de wetenschappers stimuleren door aan hun onderzoeken mee te werken, zodat we de nieuwe ziekte van onze tijd beter en beter begrijpen. Daar worden we allemaal beter van.

Wij wensen jullie allemaal gezondheid, welzijn, en wijsheid.

De wijsheid om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden in het vele nieuws dat ons blijft bestormen, en om ondanks alles hoop te houden. Samen kunnen wij dit.

Tot volgend jaar,
Jullie voorzitter

terug naar inhoud

 

Gedicht

Pallieterland
 
Waar Rubens rust vond
Vonden Flip en Jeanneke elkaar
Cathelyne de heksendood
Jan en Kris de Plaza
En 't morgenland zijn wieg met wereldsmaken

Hier vind je diamant geslepen als zijn slijpers
Brouwers benoemd tot burgemeester,
Appels, perengaarden, kersentuinen,
Zorg en wijsheid, wel zeven bergen vol,
Duitse kamers, een wondertorenklok.

Waar Ordal een eeuw al de dorst lest ,
Schoenverkoop mensen samenbrengt,
Duffel stof en naam gaf aan een jas,
En Lierse vlaaikes bij Van Ouytsel horen
Als Nijlense schijfkes bij de Gouden Haan

Waar we op maandag gaan turnen
Op dinsdag naar Scherpenheuvel stappen
Op woensdag tot in Egypte sjotten
Op donderdag volksdansen
Op vrijdag paardrijden
Op zaterdag roeien
En op zondag hangbuikfietsen tot in de kroeg

Daar, ja daar, in een zilveren mantelknoop,
Vloeien twee Netes samen,
Die van gezondheid en die van kansen
Een patiëntenboot, een cliëntenvlot
Schipperen met hun schepenen in 't zelfde schuitje

Beste burgers, burgemeesters,
Schatten van mensen allemaal,
Zorgen jullie mee ervoor
Dat boot en vlot elkaar vinden?
Des te sterker ons net, des te minder verdrinken.

Bert Leysen – 9 december 2020

terug naar inhoud

 

Kerst- en eindejaarswensen

kerstwensen 2020

terug naar inhoud

 

Corona - sensibiliseren van burgers

Inspiratie communicatie  
 
corona sneltesten

Ben je bezorgd over je gezondheid (of over symptomen), dan vraag je best eerst advies aan je huisarts.
De klassieke “PCR-test” is de meest betrouwbare test om personen te testen op COVID-19, maar er is ook een toenemend aanbod van sneltesten.

Elk gebruik van sneltesten buiten deze officiële teststrategie wordt afgeraden: 
Dit geldt voor mensen die geen symptomen hebben. Het is nog te onduidelijk hoe betrouwbaar ze dan zijn. Het resultaat van een sneltest kan ook nooit quarantaine-maatregelen opheffen als er een verhoogd risico is om besmet te zijn.

 • Meer informatie over wat je van sneltesten kan verwachten, hoe betrouwbaar ze zijn en welke risico’s ze inhouden, kan je ook vinden op de website van Zorg en Gezondheid.

corona zelftesten

Als je bezorgd bent over je gezondheid (of symptomen), vraag dan eerst advies aan je huisarts.
De resultaten van zelftesten die te koop worden aangeboden, zijn niet heel betrouwbaar. Op internet circuleren ook namaaktesten. Ze zijn niet verboden, wel ten stelligste af te raden.
Informeer je dus goed vooraleer je een zelftest overweegt.

eindejaarsfeesten
Zie hier &
Campagne zkt. gemeente

terug naar inhoud

 

Vaccinatiestrategie COVID-19

Op 3 december werd de vaccinatiestrategie bekend gemaakt. Ze bepaalt de volgorde van doelgroepen voor vaccinatie in België. Het tempo van de vaccinaties is afhankelijk van de snelheid waarmee de vaccins geleverd worden.

 • De eerste vaccins zijn voor de bewoners en het personeel in de woonzorgcentra. 
 • Daarna volgen de andere residentiële zorgvoorzieningen voor kwetsbare personen, de zorgverleners in de ziekenhuizen en de eerste lijn.

De eerste vaccins worden al begin januari verwacht, maar in nog beperkte hoeveelheden. Pas in een latere fase zullen er voldoende beschikbaar zijn om breed en ook bij niet-prioritaire doelgroepen te vaccineren. Meer informatie over vaccinatie en de verschillende doelgroepen vind je op de website van Vlaanderen. 

terug naar inhoud

 

Inspiratie voor de donkere dagen

De dagen worden korter en het coronavirus dwingt ons de strenge maatregelen aan te houden. De winter ziet er voor veel mensen donker en eenzaam uit. Wat kan je doen om wat lichtpuntjes te brengen in donkere dagen? Logo Mechelen bundelden heel wat mooie initiatieven in een online inspiratielijst, zowel voor jongeren als voor ouderen.

terug naar inhoud

 

UZA stelt Mobiele Test Teams ter beschikking

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) installeerde een extra labo om de testcapaciteit voor covid-19 PCR analyses te verhogen. Deze staat ter beschikking voor alle zorgvoorzieningen zoals woonzorgcentra, jeugdhulpvoorzieningen, voorzieningen voor personen met een beperking, psychiatrische zorgorganisaties, triagecentra, scholen en lokale besturen.

Het UZA biedt naast analysecapaciteit in het labo ook ondersteuning aan via het Mobiel Test Team (MTT) Cobusters. De medewerkers van het MTT komen gratis ter plaatse in de organisatie en helpen bij elke stap in de testing, ofwel door de tests zelf af te nemen, ofwel door logistieke bijstand bij staalname door de aanvragende instantie. Bijkomend kan het gehele administratieve proces van de testen volledig aan de MTT-medewerkers toevertrouwd worden. Voor de tests die het MTT ter plaatse komt afnemen of samen met u afneemt, wordt al het noodzakelijke materiaal voor staalname door het MTT voorzien alsook voor het transport van de stalen naar het UZA-labo. Zodra sneltesten door de overheid beschikbaar worden gesteld, zullen deze ook beschikbaar zijn binnen de testbus. Het Mobiel Test Team ontzorgt u aldus rond alle facetten van het testen bij medewerkers en residenten, zowel bij preventief testen als bij uitbraken.

Van het UZA labo mag u punctuele verwerking, kwalitatieve analyse en een hoge snelheid van rapporteren van resultaten verwachten. U neemt best contact op vooraleer u een eerste staal doorstuurt. Voor meer informatie kan u terecht bij Caroline De Vocht, labomanager, tel 03 821 46 61

Wenst u ook gebruik te maken van de ondersteuning door het Mobiele Test Team, (MTT) wacht dan niet te lang om het bij u ter plaatse uit te nodigen. Voor meer informatie hieromtrent kan u terecht bij Sofie Loos, administratief coördinator van het MTT, tel 03 821 20 11 of via het e-mail adres mtt@uza.be.

terug naar inhoud

 

Onderzoek maag-darmklachten tijdens en na infectie met COVID-19

De Universiteit Antwerpen is gestart met een nieuwe studie naar maag- en darmklachten tijdens en na infectie met COVID-19. Hiervoor zoeken ze personen die momenteel COVID-19 hebben of doorgemaakt in de voorbije maanden. Met behulp van digitale vragenlijsten bevragen ze kort enkele symptomen.
Wil je meer informatie of deelnemen? Bezoek dan de website van IBSBelgium.

terug naar inhoud

 

Geluksdriehoek

Vorige week lanceerde Gezond Leven de gloednieuwe geluksdriehoek, die mensen helpt met tools en inzichten om zich gelukkig(er) te voelen. Ontdek alles erover op www.geluksdriehoek.be. Je krijgt en leest er tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over geluk. Er is ook een geluksmaat, die meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk.

terug naar inhoud

 

Sinds kort heeft Logo Mechelen een afzonderlijke Zorg&Welzijn-nieuwsbrief. Deze verschijnt ongeveer 1x/maand. Je kan je inschrijven via deze link.

terug naar inhoud

 

Uitkijkers

--> Januari: internationale maand van de strijd tegen baarmoederhalskanker 

Elk jaar krijgen ongeveer 360 Vlaamse vrouwen baarmoederhalskanker. Het is de achtste meest voorkomende kanker bij vrouwen.

Dankzij het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker kunnen vrouwen tussen 25 en 64 jaar om de 3 jaar gratis een uitstrijkje laten nemen. Met het bevolkingsonderzoek kan baarmoederhalskanker vroegtijdig worden opgespoord.

Zetten jullie in januari het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker mee in de kijker?

Zorg mee dat de juiste informatie bij de doelgroep terecht komt! Klik hier voor materialen zoals artikels, Facebookberichten, pancartes, …

Op de website van het Centrum voor Kankeropsporing zal in de maand januari een speciale actiepagina actief zijn met filmpjes, een quiz ... 
 
--> Donderdag 14 januari 2021 om 19u30: Vernieuwde werking CGG De Pont

Graag nodigt Similes Emergo u uit voor de ONLINE avond Kennismaking met vernieuwde werking van CGG De Pont.
Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) De Pont heeft vestigingen in Boom, Lier en Mechelen. Graag krijgt het CGG hierop reflectie vanuit het oogpunt van familie en naastbetrokkenen. 
Gastspreker: Mia De Becker, coördinator +18 CGG De Pont.
Deelname is gratis. Iedereen welkom.
Inschrijven via
similes.emergo@gmail.com
0484 91 62 52 (vermeld dan uw e-mailadres)
Daags voordien ontvangt u de link om te kunnen deelnemen.

--> Dinsdag 26 januari 2021 start nieuwe reeks dementie-en-nu voor mantelzorgers van personen met dementie

Binnen dit psycho-educatiepakket biedt het ziekenhuis van Lier een vaste groep mantelzorgers van ongeveer 8 personen verschillende thema’s aan die relevant zijn bij het zorgen voor een persoon met dementie.
De informatie, handvaten maar ook het lotgenotencontact die in de groepsessies aan bod komen worden hier als heel helpend ervaren.
 
Thema’s die belicht worden in de bijeenkomsten zijn:

 • invoelen in de beleving van mensen met dementie
 • omgaan met zorg
 • omgaan met gedrag
 • omgaan met financiën
 • omgaan met veiligheid
 • hoe omgaan en communiceren met familie en omgeving
 • hoe communiceren met de persoon met dementie
 • gevoelens en gedachten bij de mantelzorger
 • het in balans brengen van draagkracht en draaglast
 • coping en zingeving

Praktisch?
Kostprijs: gratis
Data: 26/1, 9/2, 23/2, 9/3, 16/3, 23/3, 30/3, 6/4, 13/4, 20/4 (telkens van 13u – 16u)
Adres: Mechelsestraat 24, 2500 Lier
Inschrijven: website - https://www.heilighartlier.be/evenementen/, e-mail - annelies.schoenmakers@heilighartlier.be of telefonisch - 03 491 22 05.
Meer info, zie hier

--> Woensdag 27 januari 2021 van 20u00-21u15: webinar i.p.v. platformvergadering (vroegere veranderforum) ELZ  

Webinar nazorg bij COVID-19 voor gezondheids- en welzijnszorg
georganiseerd door ELZ Pallieterland i.s.m. Heilig Hart ziekenhuis Lier
ter vervanging van platformvergadering
Binnenkort ontvang je hiervoor een uitnodiging met inschrijvingslink.
 
--> Vrijdag 26 februari 2021 van 12u30-16u45: Online studiedag 'Kanker bij kwetsbare ouderen' 

Kanker treft vooral ouderen. Nog meer dan andere patiënten zijn zij kwetsbaar. Zorgverleners, zowel in ziekenhuizen, woonzorgcentra als de thuiszorg, staan voor de uitdagende taak om ouderen met kanker te omringen met de gepaste zorg.
Daarom organiseert het Cédric Hèle instituut, na het succes van de eerste editie, opnieuw de studiedag 'Kanker bij kwetsbare ouderen' in samenwerking met Kom op tegen Kanker. Deze zal online doorgaan.
In deze tweede editie komen de thema’s van de eerste studiedag terug aan bod, aangevuld met enkele nieuwe thema's. Om het nog interactiever te maken, kun je nu ook kiezen uit vier parallelle sessies.
Programma en inschrijven: klik hier.  

--> Maandag 29 maart 2021 van 19u30-21u30 Zorg voor psychisch kwetsbare huurders

In de huidige zorg zijn te veel drempels en regels. Psychisch kwetsbare huurders krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. Dat zet druk op de woon- en leefsituatie.
De samenwerking tussen huisvestingsmaatschappijen en geestelijke gezondheidszorg in het Antwerpse zet in op aanklampende zorg om overlast en uithuiszetting te voorkomen, én ook om het lijden van psychisch kwetsbare burgers te verminderen. Wat kunnen we hiervan leren?
Biedt het proefproject Multiteam 2800 in de regio van Emergo een antwoord voor kwetsbare bewoners en kan het worden uitgebreid?

Gastsprekers:
Ellen Berghmans, zorginhoudelijk coördinator Samenwerkingsverband tussen Sociale huisvestingsmaatschappijen en Geestelijke Gezondheidszorg Antwerpen (SSeGA).
Wim Phlix, diensthoofd sociale dienst Woonhaven Antwerpen.
Kristina Verhoye, directrice Volkswoningen van Duffel en betrokken bij opstart Multiteam 2800.

Inschrijving & meer info
similes.emergo@gmail.com – 0484 91 62 52
We houden rekening met de geldende coronamaatregelen. We geven voorrang aan een fysieke samenkomst. Vooraf inschrijven is daarom aanbevolen.

--> 19-25 April 2021: Week van de Valpreventie 

De Week van de Valpreventie 2021 mag 10 kaarsjes uitblazen. Daarom organiseert Logo Mechelen een heuse strijd tussen de Vlaamse provincies en Brussel met de slogan ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’. Meer info ontvang je begin februari, maar zet de week zeker in je agenda.

terug naar inhoud

Contactopvolging

Zoek zorgverleners in jouw zone