In de eerstelijnszone voert de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood of zijn mantelzorger de regie over de organisatie van zijn zorg. Patiënten- en mantelzorgverenigingen bieden ondersteuning.

De rol van patiëntenverenigingen en mantelzorg bij zelfhulp

In de eerstelijnszone staat de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood centraal. Hij/zij/hen heeft zelf de regie over de organisatie van zijn zorg en doet aan zelfmanagement.

Kennis en informatie dankzij patiëntenverenigingen

Om beslissingen te nemen in zijn zorgproces, heeft de persoon nood aan:

  • Kennis en informatie over zijn aandoening en het ziekteverloop
  • Inzicht in het sociaal en persoonlijk functioneren
  • Inzicht in ondersteuningsmogelijkheden

De patiënt hierbij helpen is een taak van elke zorgaanbieder in de eerstelijnszone. Ook patiëntenverenigingen ondersteunen de persoon met een zorgnood dankzij informatiesessies, lotgenotencontact, sensibilisatiecampagnes...

Informele zorg gelijkwaardig aan professionele zorg

Is de persoon (tijdelijk) niet in staat om de regierol op te nemen? Dan neemt de mantelzorger het over, mits goedkeuring van de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. De informele zorg van de mantelzorger is van onschatbare waarde: De mantelzorger

  • neemt praktische zaken in het zorgproces voor zijn rekening
  • doet de zorgcoördinatie
  • is een mentale en sociale steun voor de persoon met een zorgnood

Binnen de eerstelijnszone heeft informele zorg een gelijkwaardige positie als professionele zorg. Je erkent als professional de informele zorgaanbieder. Je respecteert hem en betrekt hem actief bij elke actie die je neemt voor de persoon met een zorgnood.