In november 2023 mochten we een nieuwe projectmedewerker bij ELZ ZORA verwelkomen. Maak kennis met Vincent Van Zweeden.

Wie is Vincent?

Mijn jeugd is nogal zwalpend verlopen. Ik ben geboren in Engeland, op mijn tweede met mijn ouders en broer naar Spanje verhuisd, op mijn zevende vervolgens naar Nederland. Toen ik twaalf was kwamen we naar België, waar ik sindsdien gebleven ben en waarschijnlijk voor de rest van mijn leven blijf. Het is het enige land waar ik wortels heb kunnen groeien.

Opgroeien te midden van die culturen en verschillen vond ik enorm verrijkend. De wereld is een wonderschone plek, tenminste als je de middelen en mogelijkheden hebt om dat te kunnen zien. Geen evidentie in deze wereld. Wel iets waarvoor ik mezelf graag inzet.

Daarnaast vind ik vooral balans door in te zetten op zelfzorg. Voor mij is dat elke dag een koude douche, genoeg beweging, boeken lezen (en heel soms schrijven) en mezelf afreageren op de tennisbaan.

Welke relevante werkervaringen en levenslessen neem je mee naar ELZ ZORA?

Ik heb ook een nogal zwalpende loopbaan gehad binnen de sociale sector, waar elke ervaring op zijn eigen manier relevant was. Mijn eerste werkervaring was in de thuiszorg, als sectorverantwoordelijke en zorgcoördinator bij Solidariteit voor het Gezin (nu I-Mens). Daar heb ik de leefwereld van personen met een zorg- en ondersteuningsnood leren kennen, en vooral geleerd hoe belangrijk het is dat ze kunnen rekenen op de zorg. Er is weinig zo erg als de dag ongewassen door te moeten omdat de thuishulp plots niet komt.

Daarna heb ik gewerkt als maatschappelijk assistent in het Sociaal Huis van Mechelen. Ik behandelde leefloondossiers van vluchtelingen en personen in armoede. Een job waar ik aan de ene kant de grote veerkracht ontdekte die iedere mens in zich draagt, en aan de andere kant ook de schrijnende realiteit van armoede zag. Elke maand elke cent bijeen schrapen om de maand door te komen, zou voor elke mens enorm zwaar zijn.

Verder heb ik als jobcoach bij Groep Intro het belang gezien van een zinvolle dagbesteding om het leven als werkelijk zinvol te kunnen ervaren. Daar was de insteek vooral om de arbeidsmarkt inclusiever te maken, door de verwachtingen van werkgever open te breken in functie van de mogelijkheden van elke kandidaat, en minder te focussen op de beperkingen die afwijken van de norm. Een waardevolle onderneming.

Daarnaast werk ik nu een aantal jaar als psychotherapeut in Antwerpen en Hoboken. Een fantastisch beroep, waar ik elke dag bijleer over de mens, en over mezelf. Iedereen worstelt op zijn of haar eigen manier, en dat is de normaalste zaak van de wereld. Mensen begeleiden om daarin hun weg te vinden, ervaar ik als een voorrecht.

Wat zou je graag tegen volgend jaar willen realiseren met ELZ ZORA?

Ik heb nu mijn eerste project in handen genomen, een project rond preventieve tandzorg. Mijn hoop en verlangen is om tegen het einde van 2024 in de laatste fases van het project te zitten. En dat ik kan terugkijken op mooie en zinvolle verwezenlijkingen, die het welzijn en de gezondheid van mensen echt verhogen.

Er is nog heel wat werk te doen rond goede mondgezondheid. Kennis rond preventieve mondzorg, ook al zijn er de laatste jaren grote verbeteringen, is nog te beperkt. Vooral mensen met een verhoogde tegemoetkoming gaan duidelijk minder naar de tandarts, en maken minder gebruik van het preventieve tandconsult. Financieel is het allesbehalve gemakkelijk om tandartskosten voor te schieten, als je het sowieso al niet breed hebt. Tandzorg is dan een luxe die er niet bij kan. Terwijl goede continue zorg voor je mond een dagelijkse gewoonte zou moeten zijn. Als ik daarin een kleine vooruitgang kan realiseren, is het op professioneel vlak een mooi jaar geweest.

Wat geeft jou energie? Waarvoor mogen we jou wakker bellen?

Iets nieuws ontdekken. Ik heb een onstilbare honger voor het nieuwe. Of dat nu een nieuw boek is, een nieuwe omgeving, een nieuwe therapeutische techniek, het brengt me in beweging. Projectwerk past daar heel mooi in trouwens, elk project is een nieuw begin, een nieuwe wereld om te beginnen verkennen.

Heb je nog een belangrijke boodschap of vraag voor de lezers van de nieuwsbrief?

Preventieve mondzorg is eigenlijk een belangrijke vorm van zelfzorg. Daarover wil ik graag een boodschap meegeven. Zelfzorg is in mijn ogen één van de belangrijkste pijlers van een goed leven, en het gebrek daarvan een van de belangrijkste redenen waarom we soms instorten. Iedereen heeft het recht om nee te zeggen als het even niet gaat, om te kiezen voor zichzelf, om je eigen noden op de eerste plaats te zetten. Dat is niet asociaal, het is noodzakelijk.

Zoals altijd is balans essentieel: je kan niet altijd alleen voor jezelf kiezen, net zomin als je altijd alleen voor de ander kan kiezen.