BelRAI

Op 22 juni organiseerden de huisartsenkring Groot-Lochristi en de CRA's van ELZ Scheldekracht een gratis online vorming over BelRAI. Met 169 ingeschreven zorg- en welzijnsprofessionals spreken we over een waar succes!

Tijdens deze vorming kwamen ze te weten hoe het gebruik van BelRAI een meerwaarde kan zijn in hun praktijk. De PZON (persoon met zorg- en/of ondersteuningsnood) werd centraal gesteld, alsook de kracht van multidisciplinaire samenwerkingen als antwoord op deze nood of vraag.

BelRAI in het kort

Zowel de federale regering als de deelstaatregeringen van Belgiƫ hebben BelRAI gekozen als uniform instrumentarium voor het in kaart brengen van de zorgbehoevendheid van personen. De BelRAI-instrumenten zijn een reeks van internationaal wetenschappelijk gevalideerde inschalingsinstrumenten. Ze zijn gebaseerd op de interRAI-instrumenten die werden vertaald en waar nodig aangepast naar de Belgische situatie (BelRAI).

De instrumenten brengen het functioneren en de zorgnoden van een persoon met een zorg- en/of ondersteuningsnood op een gestandaardiseerde en gestructureerde wijze in beeld, telkens op maat van de specifieke context. Doordat gebruik gemaakt wordt van een gemeenschappelijke set van kernitems, is uitwisseling van zorggegevens over sectoren heen mogelijk.

Door deze vorming werd in ingezet op het uitbreiden van de BelRAI-kennis in de regio.

BelRAI als inschalingsinstument met een herevaluatie om de 3 tot 6 maand zal in de nabije toekomst steeds belangrijker worden.