In een zorgzame buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt. Het is een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen. In een zorgzame Buurt staat levenskwaliteit centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk. Iedereen voelt er zich goed en wordt geholpen, ongeacht de ondersteuningsbehoeften. Kortom, een zorgzame buurt is een buurt waar iedereen zorgt voor iedereen.
Elke zorgzame buurt vraagt maatwerk want elke wijk is anders. Voor Zorgzaam Kiel trokken we de wijk in om te luisteren waar dit een project een meerwaarde kan zijn.
In ons netwerk zowel formele als informele partners in zorg en welzijn op het Kiel.
Met het project willen we:
Aan de hand van bevragingen in de wijk kwamen we te weten dat er al veel zorgzaamheid en fierheid aanwezig is maar dat het stigma dat over de wijk hangt zwaar weegt op de organisaties en bewoners.
Daarom wilden we in de eerste plaats samenwerken aan en te verbinden rond een positieve beeldvorming van het Kiel. Door ondersteuning te bieden aan alle krachten die er reeds zijn en ze dichter bij elkaar te brengen, kan de volledige wijk groeien.
Spontane zorg en zorgzaamheid zichtbaar maken staat hier centraal! Hoe meer buren en organisaties elkaar in de wijk vinden, hoe beter.
Het project wordt mee ondersteund door een geëngageerde stuurgroep van bewoners en een kerngroep van organisaties.
Al jouw vragen over het project mag je mailen naar: zorgzaamkiel@elzantwerpen.
Bundelen jullie mee de krachten, zorgzaamheid en verbinding in de wijk? Zo tonen we samen wat het Kiel in zijn mars heeft!
Het logo staat voor :
Denken vanuit het perspectief van de wijk (het individuele denken overstijgen)
De kracht van een netwerk
Verbinden rond fierheid
Vele kleintjes maken 1 groot : “jij maakt het verschil!”
De krachten in de wijk zichtbaar maken
Samenwerking
Focus op wat we wel kunnen veranderen : positieve energie.
Aan de hand van het logo dragen we bij tot waakzame zorg en verbinden we professionals én bewoners onder eenzelfde doel, de wijk! Er zijn petten, stickers, mutsen en tote bags. Het logo is voor iedereen van het Kiel en kan je hieronder downloaden.
‘I love Kiel’ is ook een gedragen kader dat ons richting geeft en ons inspireert om te werken rond positieve energie!
Doorheen het project zal het logo ingezet worden als laagdrempelige mascotte waarbij we de sociale kaart verder zullen aanvullen en de krachten bundelen, verzamelen en tonen. Momenteel is er een Instagram-account dat als laagdrempelige sociale kaart zal dienen voor de professionals en bewoners van de wijk.
Tijdens dit buurtfeest tonen de bewoners en organisaties van het Kiel wat ze in hun mars hebben. Acties en bijdragen aan de Warmste Week (tijden of voor het buurtfeest) zullen hier worden verzameld en getoond. Iedereen krijgt de kans om mee zorg te dragen op een manier dat bij jou past. Zo toont de wijk dat er niet enkel noden zijn, maar dat het Kiel ook heel veel te bieden heeft. Samenwerking, verbinding en ontmoeting staat hier centraal.
CM, Solidaris en de bib van het Kiel slaan de handen in elkaar om jonge (mantel)zorgers in hun kracht te zetten. Er is nog veel taboe aanwezig rond mantelzorg. Vanzelfsprekende zorg wordt hier vaak vanzelfzwijgende zorg. De partners gaan in gesprek met bewoners en organisaties in de buurt hoe jongeren die vaak een zorgende rol opnemen in hun kracht kunnen worden gezet. Want het zijn helden en heldinnen en dit mag gezien worden!
Uit deze actie blijkt dat het belangrijk is om alle leeftijdsgenoten mee te nemen in het verhaal. Omdat we de kostbare tijd van de Jonge Helden ook niet extra onder druk willen zetten hebben we gekozen voor een educatief pakket zodat dit kan meegenomen worden in de omgeving waar jongeren sowieso al veel tijd doorbrengen. Door de jongeren uit verschillende contexten mee te nemen in het verhaal wordt er specifiek gewerkt aan het taboe. Dit is een eerste stap om het herkenbaar te maken voor de ene jongere en bespreekbaar voor de andere.
Je kan het educatief pakket hier ook downloaden.
Samen eten na zonsondergang. Voor sommigen is het een Iftar voor andere een verbindend afsluitmoment na de Lenteklaar acties of gewoon gezellig samen eten. De helft van de Abdijdstraat werd verkeersvrij gemaakt en omgetoverd tot één grote buurtpicknick. Er werd brood, water, soep, dadels, melk en paaseitjes voorzien. De rest kon iedereen meenemen en delen met elkaar!
Datum voor de volgende editie : 24 mei 2025
Vanuit de actie ‘Jonge Helden’ leerden we dat er een nood is aan een districtoverschrijdende aanpak als het over jongeren gaat in de zone Antwerpen Zuid. We ontvingen veel signalen rond het mentaal welzijn bij adolescenten.
Daarom willen we dit graag verzamelen en capteren wat er leeft bij de jongeren om zo een gedeeld verhaal te creëren. Het bundelen van signalen, professionals bevragen en jongeren aan het woord laten om zo tot een kwalitatieve omgevingsanalyse te komen voor Wilrijk, Hoboken en Kiel.