Mondzorg

Poetst je patiënt/cliënt zijn/haar tanden 2 keer per dag? Flost hij/zij regelmatig?
Ontdek de richtlijnen en het aanbod hieronder. 

Aanbod

Aanbod voor mensen in armoede

Ieders Mond Gezond begeleidt mensen in armoede bij hun individueel mondzorgplan. Ieders Mond Gezond is een begeleid, preventief en curatief mondzorgtraject voor mensen in armoede.

In Gent zijn er 6 Krasdiensten waar mondzorgcoaches (opgeleide ervaringsdeskundigen) mensen begeleiden bij hun individueel mondzorgplan. Deze begeleiding omvat de ondersteuning van een preventief (mond)gezondheidsgedrag en het toeleiden naar en onderhouden van regelmatige professionele zorg bij een vaste tandarts. 

Hieronder vind je het overzicht van de Gentse Krasdiensten die werken met een mondzorgcoaches:

Wijkgerichte mondzorgscreenings met Generatie Gaatjesvrij

Stad Gent zet in op een generatie die gaatjesvrij is op 18 jaar. In samenwerking met 4 consultatiebureaus van Kind en Gezin worden er tandcontroles georganiseerd voor kinderen tussen 2 en 3 jaar. Deze controles worden uitgevoerd door een mondhygiënist of tandarts (in opleiding). Daarnaast krijgt de ouder advies over voeding, poetsen en het bezoek aan de tandarts. Bij afloop van een controle kan een mondzorgcoach of gezondheidsgids helpen bij het maken van een afspraak bij de tandarts voor verdere opvolging.

In 2022 zullen er tandcontroles georganiseerd worden in volgende consultatiebureaus van Kind en Gezin: Hundelgemsesteenweg (Ledeberg), De Sloep (Bevelandstraat), Francisco Ferrerlaan en Bevrijdingslaan. Je kind inschrijven voor een tandcontrole kan via http://www.stad.gent/tandcontrole.

Meer info? Contacteer Isabel Haentjens (preventiemedewerker mondzorg) -  isabel.haentjens@topuntgent.be - 0474 70 39 36

Individueel aanbod

Waar vind je patiënt/cliënt een tandarts in Gent? Wat brengt je patiënt/cliënt mee? Hoeveel betaalt je patiënt/cliënt?
Je leest het hier.

Webinar mondgezondheid in de huisartsenpraktijk

In samenwerking met Domus Medica, kwam er vanuit het Instituut Gezonde Mond een mini-webinar over mondgezondheid in de huisartsenpraktijk. In slechts een kwartier tijd geeft de video extra informatie over hoe een huisarts of hulpverlener kan bijdragen tot een betere mondgezondheid.

Mondzorg voor ouderen

  • De Mondzorglijn voor woonzorgcentra biedt een kader bij het opstellen, implementeren en verankeren van een structureel mondzorgbeleid binnen zorgorganisaties. Daarbij brengt de Mondzorglijn zorgverleners in woonzorgcentra de kennis en vaardigheden bij om op een kwalitatieve manier mondzorg te bieden aan kwetsbare ouderen. 
  • Instituut Gezonde Mond lanceerde de campagne ‘Gezond begint in je mond’ om de mondgezondheid bij kwetsbare ouderen onder zoveel mogelijk ouderen, mantelzorgers en hun zorgverleners te verspreiden. Hierbij kan je tal van affiches en folders bestellen om zo mondzorg meer onder de aandacht te brengen.

Educatief materiaal voor kinderen: Poets je tanden met DJ Tuub

DJ Tuub geeft een feest, en heeft daarvoor hulp nodig van zijn vrienden! Met deze campagne wordt het tandenpoetsen op een ludieke manier gepromoot.

Aan de hand van de verschillende personages krijgen ouders, leerkrachten en kinderen tips om hun tanden goed te poetsen en hun mond gezond te houden. 
Speel het tandenpoetslied van DJ Tuub en laat kinderen ondertussen hun tanden poetsen. Het liedje duurt twee minuten, net zolang als een ideale poetsbeurt. Je kan kijken naar de videoclip of enkel het liedje beluisteren.

Wist je dat je kinderen tot hun 8 jaar best nog even helpt met poetsen? Zo zijn hun tandjes zeker goed gepoetst. Deze en andere tips vind je ook terug in een folder, speciaal voor kinderen.

Materiaal bestellen?

Er zijn gratis Gentse folders en affiches beschikbaar met tips rond tanden poetsen. Je kan ook interessant educatief materiaal ontlenen zoals het mondzorgspel en de tandenkoffer. Ontdek hier hoe je ze kan bestellen.

Meer informatie?

Alle informatie en praktische hulpmiddelen waarmee je aan de slag kan voor een gezonde mond kan je hier terugvinden.

Deze pagina is het laatst geüpdatet op 08/02/2022