Poetst je patiënt/cliënt zijn/haar tanden 2 keer per dag? Flost hij/zij regelmatig? Ontdek de richtlijnen en het aanbod hieronder.

Preventiekalender

Samen met Stad Gent en Logo Gezond Plus ontwikkelen we een preventiekalender waarbij we jullie laagdrempelig materiaal en good practices aanreiken. Voor het thema mondzorg kan je de materialen via deze link steeds raadplegen.

Wil je deze graag in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief van Eerstelijnszone Gent.

Aanbod

Aanbod voor mensen in armoede

Ieders Mond Gezond begeleidt mensen in armoede bij hun individueel mondzorgplan. Ieders Mond Gezond is een begeleid, preventief en curatief mondzorgtraject voor mensen in armoede.

In Gent zijn er 6 Krasdiensten waar mondzorgcoaches (opgeleide ervaringsdeskundigen) mensen begeleiden bij hun individueel mondzorgplan. Deze begeleiding omvat de ondersteuning van een preventief (mond)gezondheidsgedrag en het toeleiden naar en onderhouden van regelmatige professionele zorg bij een vaste tandarts.

Hieronder vind je het overzicht van de Gentse Krasdiensten die werken met een mondzorgcoaches:

Wijkgerichte mondzorgscreenings met Generatie Gaatjesvrij

Stad Gent zet in op een generatie die gaatjesvrij is op 18 jaar. Verschillende Gentse consultatiebureaus van Kind en Gezin voorzien een gratis tandcontrole voor kinderen tussen 2 en 4 jaar. Deze controles worden uitgevoerd door een mondhygiënist of tandarts (in opleiding). Als beloning krijgt het kindje een poetspakket mee naar huis. Daarnaast krijgt de ouder advies over voeding, poetsen en het bezoek aan een tandarts. Bij afloop van de controle kan een mondzorgcoach of gezondheidsgids helpen bij het maken van een afspraak bij de tandarts voor verdere opvolging.

Er worden gratis tandcontroles georganiseerd in onderstaande consultatiebureaus. Inschrijven kan via http://www.stad.gent/tandcontrole of telefonisch via de Kind en Gezin-lijn (078 150 100)

  • Consultatiebureau Ledeberg: Hundelgemsesteenweg 125

  • Consultatiebureau De Sloep: Bevelandstraat 26

  • Consultatiebureau Ferrerlaan: Francisco Ferrerlaan 140

  • Consultatiebureau Bevrijdingslaan: Bevrijdingslaan 88

  • Consultatiebureau Rerum Novarumplein: Rerum Novarumplein 28

  • Consultatiebureau Tichelrei: Tichelrei 1, bus B

  • Consultatiebureau Martelaarslaan: Martelaarslaan 17

  • Consultatiebureau Doornakkerstraat: Doornakkerstraat 54

Meer info? Contacteer Isabel Haentjens (projectverantwoordelijke Generatie Gaatjesvrij) - isabel.haentjens@stad.gent - 0474 70 39 36

Individueel aanbod

Waar vind je patiënt/cliënt een tandarts in Gent? Wat brengt je patiënt/cliënt mee? Hoeveel betaalt je patiënt/cliënt? Je leest het hier.

Webinar mondgezondheid in de huisartsenpraktijk

In samenwerking met Domus Medica, kwam er vanuit het Instituut Gezonde Mond een mini-webinar over mondgezondheid in de huisartsenpraktijk. In slechts een kwartier tijd geeft de video extra informatie over hoe een huisarts of hulpverlener kan bijdragen tot een betere mondgezondheid.

Educatief materiaal voor kinderen: Poets je tanden met DJ Tuub

DJ Tuub geeft een feest, en heeft daarvoor hulp nodig van zijn vrienden! Met deze campagne wordt het tandenpoetsen op een ludieke manier gepromoot.

Aan de hand van de verschillende personages krijgen ouders, leerkrachten en kinderen tips om hun tanden goed te poetsen en hun mond gezond te houden.
Speel het tandenpoetslied van DJ Tuub en laat kinderen ondertussen hun tanden poetsen. Het liedje duurt twee minuten, net zolang als een ideale poetsbeurt. Je kan kijken naar de videoclip of enkel het liedje beluisteren.

Wist je dat je kinderen tot hun 8 jaar best nog even helpt met poetsen? Zo zijn hun tandjes zeker goed gepoetst. Deze en andere tips vind je ook terug in een folder, speciaal voor kinderen.

Materiaal bestellen?

Er zijn gratis Gentse folders en affiches beschikbaar met tips rond tanden poetsen. Je kan ook interessant educatief materiaal ontlenen zoals het mondzorgspel en de tandenkoffer. Ontdek hier hoe je ze kan bestellen.

Meer informatie?

Alle informatie en praktische hulpmiddelen waarmee je aan de slag kan voor een gezonde mond kan je hier terugvinden.