Deze inhoud is van toepassing op de zones Zuiderkempen en Middenkempen

Waarom vaccineren?

  • Om kwetsbare personen te beschermen tegen zware ziekte met ziekenhuisopname of overlijden.
  • Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis.
  • De beschikbare COVIDvaccins hebben al bewezen uitstekend bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop. Die bescherming neemt echter na een paar maanden af.
Verhoogd risico

Met welk vaccin zal gevaccineerd worden?

Eind augustus heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap haar goedkeuring gegeven voor het nieuwe, aangepaste vaccin Comirnaty XBB 1.5 van Pfizer/BioNTech. Het zijn monovalente vaccins gebaseerd op de ‘XBB’ variant van het coronavirus. Een dag later zette ook de Europese Commissie het licht op groen voor de implementatie ervan in Europa.

Dankzij die goedkeuringen, zijn deze aangepaste vaccins nu beschikbaar. We zullen dus enkel de aangepaste XBB-vaccins gebruiken voor de covidvaccinatie.

Waar kan je terecht voor je vaccin?

Maak voor je vaccinatie een afspraak met je huisarts of apotheker. Zij plannen momenten in waarop ze vaccineren tegen COVID en griep.

Op www.apotheek.be vind je de apotheken die vaccineren.

OPGELET!

Het griepvaccin moet je zelf afhalen bij je apotheker en meenemen naar je huisarts. Hiervoor heb je geen voorschrift nodig.

Het COVIDvaccin ligt na afspraak klaar bij je huisarts of apotheker.

COVIDvaccinatie kinderen

Voor de vaccinatie van kinderen gelden specifieke richtlijnen aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen. Omdat er een beperkte hoeveelheid pediatrische vaccins beschikbaar is, zal de vaccinatie van kinderen gecentraliseerd verlopen. De pediatrische referentiecentra en maximaal één specifiek vaccinatiepunt per eerstelijnszone (of één overkoepelend vaccinatiepunt voor een cluster van eerstelijnszones) zullen instaan voor de vaccinatie van kinderen tot 12 jaar.

Uitnodiging vaccinatie

Je ontvangt deze keer geen uitnodiging van de overheid, maar wel van je huisarts of apotheker.

Geen uitnodiging ontvangen? Neem zelf contact op met je huisarts of apotheker om een afspraak te maken

Wat als je niet tot de doelgroep behoort, maar wel een COVIDvaccin wenst?

Iedereen die dit wenst kan zich laten vaccineren. Neem contact op met je huisarts of apotheker om een afspraak te maken.

Hoeveel kost een vaccin?

Het COVIDvaccin blijft gratis.

Het griepvaccin is niet gratis. Als het voor jou aanbevolen wordt, dan wordt het grotendeels terugbetaald door de ziekteverzekering.

Folder met algemene informatie

Folder met algemene informatie

Folder met extra informatie voor zorgpersoneel

Folder vaccinatie zorgpersoneel

Tips voor het bestrijden van luchtweginfecties

Infographic Tips voor het bestrijden van luchtweginfecties