Op dinsdagavond 18 juni 2024 nodigden we al onze zorg- en welzijnspartners in eerstelijnszone Scheldekracht uit voor ons halfjaarlijks forum, hét platform om breed te participeren in de werking van Eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht vzw. Deze keer vond het forum plaats in Melle. In totaal mochten we zo’n 40 diverse partners verwelkomen. Bekijk hier een overzicht van de ingeschreven deelnemers.
Na een vrij inloopmoment met heerlijke catering startten we de avond met de voorstelling van ons hernieuwde organisatiemodel. Vervolgens lanceerden we de oproep naar kandidaten om ons netwerk te versterken. Bekijk hier welke profielen we zoeken!
Enkele enthousiaste partners uit ons netwerk inspireerden met hun mooie getuigenissen over hoe zij een schakel vormen in het netwerk van ELZ Scheldekracht vzw en welke meerwaarde dit voor hen betekent of betekend heeft:
Wie het voelt kriebelen om zich kandidaat te stellen voor de AV, het BO of de clusterwerking van ELZ Scheldekracht vzw kan dat doen via dit formulier.
In het tweede deel van de avond gingen we over tot meer actie en participatie. Al onze partners verdeelden we via een kleurcode in interdisciplinaire groepen. De groepen bespraken de fictieve, maar realistische casus van Theo, waarin de zeven prioritaire thema’s/uitdagingen uit onze omgevingsanalyse (vergrijzing, geldzorgen, kwetsbaarheid, zorg- en welzijnsaanbod, psychisch onwelbevinden, ongezonde levensstijlen, digitale uitsluiting) vervat zaten. Ervaren overlegcoördinatoren leidden alles in goede banen. Er werd vanuit de casus van Theo nagedacht over hoe de uitdagingen op korte en lange termijn concreet aangepakt kunnen worden. Hierbij werd de link gelegd naar ons organisatiemodel en toekomstplan, en werd bekeken waar we als netwerk(organisatie) invloed op hebben en waarin we een meerwaarde kunnen betekenen. Elke groep legde zijn eigen interessante klemtoon, maar er bleek ook veel overlap in de ideeën. Bekijk hier de waardevolle input vanuit de gesprekken. Gebundeld met de input uit eerdere buurtnetwerken rond de zeven uitdagingen, willen we al deze ideeën nu omzetten naar concrete acties. Dit willen we samen met geïnteresseerde partners doen in het werkatelier ‘van input naar actie’, dat dit najaar van start gaat. Interesse kan hier aangegeven worden.
We sloten de avond af met een informeel netwerkmoment, waarbij nog heel wat interessante uitwisselingen plaatsvonden.
Samengevat: een inspirerende en succesvolle avond, zoals ook blijkt uit de overwegend positieve evaluaties van de deelnemers!
Bedankt aan iedereen die erbij was! Het is altijd fijn om onze partners te ontmoeten en samen aan de slag te gaan. Een extra woordje van dank aan het woonzorgcentrum Kanunnik Triest, onze sprekers, overlegcoördinatoren, en de vrijwilligers achter de bar! We zijn heel dankbaar voor de gastvrijheid en alle hulp die we kregen.