Situering

Uit onderzoek blijkt dat kwetsbare groepen niet altijd de zorg vinden die ze nodig hebben. Ze vinden bijvoorbeeld moeilijker de weg naar de eerstelijnszorg of komen te snel terecht op de spoeddiensten. De Covid-crisis maakte die drempels extra zichtbaar.

Om de toegang tot gezondheidszorg voor kwetsbare mensen te verbeteren, besloot minister Vandenbroucke (minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid) een federaal pilootproject ‘Community Health Workers’ op te starten. Het project is intermutualistisch: alle ziekenfondsen werken samen.

De Community Health Workers zijn actief in volgende steden:

 • Vlaanderen: Antwerpen - Genk - Gent - Oostende - Tienen
 • Wallonië: Charleroi - Luik - Verviers-Dison
 • Duitstalige gemeenschap: Eupen en Kelmis
 • Brussel

Sinds juni 2021 werken in Gent 6 Community Health Workers:

 • Binka Aleksandrova
 • Holia Hamid
 • Jamila Ben Abid
 • Nikhat Sereke
 • Salah Issa
 • Semra Daca

Het project loopt tot eind 2025.

Wat doen Gezondheidsgidsen en Community Health Workers?

Zowel de Gezondheidsgidsen als Community Health Workers helpen mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties. Dat doen ze door:

 • Mensen toe te leiden naar de zorg, bijvoorbeeld door voor hen een afspraak te maken bij de dokter, de tandarts, de psycholoog… of door hen kennis te laten maken met een laagdrempelig leefstijlaanbod, zoals een rookstopcursus of beweegcoach.
 • Mensen te ondersteunen, bijvoorbeeld door hen te helpen herinneren aan een afspraak, de weg te tonen, een luisterend oor te bieden…
 • Een gezonde levensstijl te promoten en gezondheidsvaardigheden te versterken door bijvoorbeeld eenvoudig taalgebruik te gebruiken of te tolken.

Gezondheidsgids of Community Health worker?

De namen Gezondheidsgidsen en Community Health Workers worden wel eens door elkaar gebruikt. Maar wie doet nu wat? En bij wie kan je waarvoor terecht als zorgverlener?

 • De Gezondheidsgidsen is een Gents project. Het zijn 30 vrijwilligers die voornamelijk op aanvraag werken vanuit organisaties waar patiënten of cliënten gekend zijn.
 • De Community Health Workers is een federaal project. Het zijn 6 professionelen die proactief én outreachend aan de slag gaan vanuit bepaalde wijken, organisaties en projecten.

Beschikbare talen

De Community Health Workers kunnen mensen helpen in volgende talen: Arabisch, Bulgaars, Engels, Frans, Koerdisch, Macedonisch, Nederlands, Servo-Kroatisch, Tigre, Tigrinya en Turks.

Kwetsbare personen ervaren heel wat barrières. Ik probeer die te overbruggen.

getuigenis van een community health worker

Ook financiële kopzorgen verhinderen vaak de toegang tot gezondheidszorg. Daarom bekijk ik of de gezondheidsrechten van cliënten zijn gerealiseerd.

getuigenis van een community health worker

Mensen hebben weinig kennis over het aanbod. Ze weten vaak niet wat kan. Of ze weten niet hoe ze een afspraak kunnen maken. Soms is hun administratie niet in orde, hebben ze nog geen huisarts of zijn ze niet aangesloten bij een ziekenfonds. Of ze willen wel naar de tandarts, maar vinden er geen die geconventioneerd is en waar ze meteen een afspraak kunnen krijgen.

getuigenis van een community health worker

Waar zijn de Community Health Workers aan het werk? Dat vind je hier!

Wijk Dag Plaats Wie
Nieuw Gent Iedere woensdagnamiddag vanaf 13u, ganse vrijdag vanaf 09u30 De Serre, Rerum Novarumplein 10, 9000 Gent Jamila Ben Abid
Watersportbaan Iedere dinsdagnamiddag vanaf 13u, iedere woensdagnamiddag vanaf 13u SAAMO Gent, Nekkersberglaan 518, 9000 Gent Jamila Ben Abid
Ledeberg Iedere donderdagnamiddag vanaf 13u Wijkgezondheidscentrum Botermarkt, 9050 Ledeberg Nikhat Sereke
Ledeberg Iedere vrijdagvoormiddag vanaf 10u30 Broederij, Standaertsite 1, 9050 Ledeberg Nikhat Sereke
Bloemekeswijk Iedere maandag vanaf 09u30 Wijkgezondheidscentrum De Kaai, Maïsstraat 380, Gent Semra Daca
Gentbrugge Iedere woensdagvoormiddag vanaf 09u30 Wijkgezondheidscentrum De Punt, Kliniekstraat 29a, 9050 Gentbrugge Salah Issa

Samenwerking en afstemming

Om de 2 projecten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen zitten de coördinatoren regelmatig samen. Waar mogelijk kunnen taken aan elkaar doorgegeven worden.

Meer informatie?

Coördinator Gezondheidsgidsen
Lieve Vanoverschelde
Dienst Regie Gezondheid en Zorg, Stad Gent
0471 55 29 16 | gezondheidsgidsen@stad.gent
www.eerstelijnszone.be/gezondheidsgidsen

Coördinator Community Health Workers
Ann Hendriks
Intermut vzw
0471 94 32 58 | ann.hendriks@chw-intermut.be
https://www.chw-intermut.be