Beweegt je patiënt/cliënt elke dag 30 minuten? Heeft hij/zij nood aan meer beweging? Ziet je patiënt/cliënt groepssessies in zijn/haar buurt wel zitten? Ontdek de richtlijnen en het aanbod hieronder.

Richtlijnen beweging en sedentair gedrag

  • Gezond leven? Beperk stilzitten en beweeg. In een gezonde bewegingsmix wissel je zitten, staan en bewegen af. Hoe je patiënt/cliënt dat het best aanpakt, geeft de bewegingsdriehoek heel helder weer.
  • Aan de hand van de bewegingstest kan je patiënt/cliënt testen hoeveel hij/zij zit en beweegt.

Laagdrempelig bewegen in groep: kinderen en jongeren

De hobbyzoeker van Stad Gent

Via de hobbyzoeker van Stad Gent kan je alle beweeg- en sportactiviteiten voor kinderen en jongeren terugvinden. Verfijn het zoekresultaat via de filteropties.

Laagdrempelig bewegen in groep: volwassenen en senioren

Beweeglessen

Wil je patiënt/cliënt graag bewegen? In verschillende wijken organiseren de Gentse wijkgezondheidscentra in samenwerking met vzw De Sloep en de Sportdienst beweeglessen voor iedereen vanaf 18 jaar, ongeacht hun conditie. Er zijn lessen voor gemengde groepen (mannen/vrouwen) en er zijn lessen alleen voor vrouwen. Een les kost 0,5 euro. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Achterliggende informatie over de beweeglessen kan je hier terugvinden.

Voetbal voor kwetsbare doelgroepen

De KAA Gent foundation heeft een wijkgericht aanbod voetbal voor kwetsbare doelgroepen. Maak kennis met de Geestige buffalo's voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en de Gantoise plantrekkers voor dak- en thuislozen.

Buur en Natuur (Bourgoyen, Mariakerke)

Mensen en gezinnen die graag hun Nederlands willen oefenen én meer willen bewegen kunnen tweemaal per week in de Bourgoyen terecht voor een natuurwandeling via Buur en Natuur van Amal.

Sportcursussen

(Easy)Fitmix en sportmix - sportcursussen voor kinderen en volwassenen. Een overzicht van alle cursussen, waarbij je kan filteren naar wens, kan je hier terugvinden.

Sport- en beweegaanbod voor senioren

Waar kan men als senior sporten in Gent? Welke sporten kan men beoefenen? Ontdek het via volgend sport- en beweegaanbod voor senioren.

Zwemmen (voor vrouwen)

Ben je op zoek naar een beweegactiviteit voor je cliënt/patiënt die spierversterkend én ontspannend werkt? Dan zijn de cursussen aquagym en zwemmen van de Sportdienst ideaal! Bij Adrenaline vzw kan je terecht voor zwemmen voor vrouwen.

Fietslessen

Iedereen kan leren fietsen ... ook volwassenen. De Gentse wijkgezondheidscentra en Fietsambassade organiseren fietslessen in de verschillende wijken van Gent.

Bloemekenswijk ontspannend in beweging

Voor 1€ kan je patiënt/cliënt meedoen aan beweegsessies met yogaoefeningen, relaxatie en stretching. Meer informatie.

G-Sport

G-Sport, dat is sport voor mensen met een beperking. De focus ligt op de mogelijkheden van de sporter, zodat kinderen en volwassenen hun sportieve talenten maximaal kunnen ontplooien, ongeacht hun beperking. Alles wat je moet weten voor een G-sporter vind je terug op de website, de clubzoeker en in deze brochure van Stad Gent.

Laagdrempelige wijkwandelingen

Allez Bougez (Nieuw Gent)

Allez Bougez is een beweegroute door Nieuw Gent. De wandeling start aan het wijkgezondheidscentrum. Tijdens de wandeling kan je met behulp van het straatmeubilair 20 eenvoudige beweegoefeningen uitvoeren. Ideaal om je dagelijkse wandeling op te fleuren en soepel te blijven. Op vrijdag om 10u30 kan je onder begeleiding in groep meewandelen of je kan kiezen om het alleen te doen met een plannetje dat je kan terugvinden op de website.

'Omdat elke Stap Telt' (Bloemekenswijk)

'Omdat elke Stap Telt' in de Bloemekenswijk organiseert elke donderdagnamiddag (afspraak om 14u00 aan wijkgezondheidscentrum de Kaai) een laagdrempelige wandeling voor de wijkbewoners. Stap mee met Mediha en Sofia!

Samen wandelen! (Mariakerke)

Samen wandelen! In Mariakerke vertrekt elke dinsdag om 14u aan het wijkgezondheidscentrum Malpertuus een kleine groep onder begeleiding voor een wandeling in de Bourgoyen

Veerkrachtige verhalenwandeling (Dampoort)

De Dampoortwijk is een warme en superdiverse volkswijk. En dat kan je zélf ondervinden aan de hand van een veerkrachtige verhalenwandeling. Maak aan de hand van audiogetuigenissen kennis met diverse wijkbewoners én ontdek intussen tal van ontmoetingsplaatsen in de wijk.

Ledeberg vertelt (Ledeberg)

Ontdek al wandelend 10 boeiende verhalen in Ledeberg via Ledeberg vertelt. Er werden 10 podcasts opgenomen van inwoners die vertellen over kwetsbaar zijn. Mensen die hulp nodig hebben voor het gebruik van de QR code of over geen internet beschikken of gewoonweg een vraag hebben kunnen elke vrijdag (van 9u30 – 12u) terecht op de Standaertsite.

Wijkwandeling Sluizeken-Tolhuis-Ham

Een rustige groepswandeling doorheen de wijk. Gratis en zonder inschrijving. Elke dinsdag van 13u tot 14u. Start aan de ingang van buurtcentrum Sluizeken. Meer informatie in bijlage.

Samen wandelen (Brugse Poort)

Tijdens de wintermaanden gaan we maandelijks een uurtje samen wandelen door de wijk Brugse Poort. We starten aan het Seghersplein (grasveld) om 10u en eindigen om 11u terug daar. Gratis, zonder inschrijven, iedereen kan meedoen. Meer info of mail naar gezondheidspromotoren@wgcbrugsepoort.be

Individueel aanbod

Bewegen op verwijzing

Bewegen op verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico door onvoldoende lichaamsbeweging of sedentair gedrag op weg naar een actiever en gezonder leven. Het aanbod is volledig gratis in Gent. Ben je een Gentse (huis)arts, apotheker, psycholoog, diëtist, verpleger, kinesist of maatschappelijk werker? Maak dan een online verwijsbrief aan met contactgegevens van Bewegen Op Verwijzing-coaches in de buurt. En je patiënt/cliënt kan verder!

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten

Kinesitherapeuten en ergotherapeuten kan je terugvinden op de sociale kaart.

Rust Roest (Ledeberg)

Rust Roest in Ledeberg is een beweegprogramma voor sedentaire ouderen waarbij het sedentair gedrag bij oudere thuiswonende wijkbewoners doorbroken wordt. Ingeschreven wijkbewoners worden een jaar lang opgevolgd. Ze krijgen twee maal per maand een huisbezoek met een bewegingsoefening op maat. Dit programma is een samenwerking van het wijkgezondheidscentrum Ledeberg met de leerlingen van de Benedictuspoort en de Arteveldehogeschool.

ACTIEF@thuis

Dit programma is specifiek bedoeld voor thuiswonende 70-plussers die al wat moeite hebben met hun dagelijkse taken (trappen opgaan, naar de winkel gaan, wandelen…), die vaak vermoeid zijn, evenwichtsproblemen hebben… . Deelnemers krijgen gedurende 6 maanden 3X per week een uurtje bewegingsoefeningen aan huis. Dit is volledig gratis. Meer informatie in de folder.

De Beweegwijzer

De Beweegwijzer is een korte online vragenlijst die patiënten met diabetes type 2 op weg wil zetten om veilig en comfortabel te bewegen. De Beweegwijzer helpt hen een sport te vinden die bij hen past én om dit ook vol te houden.

Bewegen vanuit de huiskamer

Wil je cliënt liever thuis bewegen vanuit zijn/haar huiskamer of tuin? Dan zijn deze rustige work-outs echt iets voor hen!

Online beweeglessen

Sportdienst Gent heeft heel wat opnames van beweeglessen online (45 min) en beweegtussendoortjes (10 min). Ook alle uitzendingen van ‘Blijven Pleuje’ op AVS zijn te herbekijken op YouTube

Nederland brengt Gent in beweging

Onder het motto Nederland in beweging stimuleren Olga en Duco de Nederlanders én de Belgen om elke dag te bewegen. Klaar voor een kwartiertje Hollands enthousiasme?

De beweegtussendoortjes van Saartje

De beweegtussendoortjes van Saartje Vandendriessche op Eén zijn te herbekijken.

Een activiteit op maat aanvragen?

Een activiteit op maat aanvragen kan via het project 'Buurt Beweegt Gezond' of 'Gezonde buurt'