Ça va? Hoe voelt je patiënt/cliënt zich? Hoe was zijn/haar dag? Hoe gaat je patiënt/cliënt om met problemen? Hoe gaat je patiënt/cliënt om met stress? In hoeverre denken we na over hoe het echt met ons gaat? Ontdek hieronder het aanbod en advies rond geestelijke gezondheidszorg.

Wat is veerkracht?

Ons welbevinden bevorderen is zeer belangrijk voor het indivdu, het draagt bij tot veerkracht. Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over 'terugveren' naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen. Meer gedetailleerde informatie over veerkracht kan je hier terugvinden.

Test met advies

  • De vraag 'Alles goed?' beantwoorden we op automatische piloot met 'Ja, en met u?'. Maar in hoeverre denken we na over hoe het met ons gaat? 'Mijn positieve gezondheid' is een test die laat zien hoe je patiënt/cliënt zelf vindt dat het met hem/haar gaat. Want gezondheid is meer dan niet ziek zijn.
  • Hoe is het gesteld met jouw geluk? De geluksmaat vertelt je meer. Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen via NokNok de veerkrachttest afleggen.

    Groepsgericht aanbod - psycho-educatieve sessies voor (jong)volwassenen en senioren

    De HerstelAcademie

    De HerstelAcademie richt zich naar iedereen die wil werken aan zijn psychisch herstel. Hun aanbod cursussen zijn kortdurend en focussen op het vaardiger worden in het leven met een psychische kwetsbaarheid. Ze helpen je om actief je herstel(proces) in eigen handen te nemen, bewuste stappen voorwaarts te zetten om daarna als volwaardige burger je plaats (weer) in te nemen in de maatschappij.

    Mind-Spring

    Mind-Spring is een psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen. Het programma verhoogt de mentale weerbaarheid vanuit hun eigen kracht en helpt hen de toekomst aan te pakken. Hier vind je de geplande Mind-spring cursussen.

    Veerkrachtcursussen

    Op www.stad.gent/veerkrachtcursussen vind je een overzicht van cursussen en workshops, die leren hoe je patiënt/cliënt zijn of haar veerkracht en mentaal welzijn kan versterken. Denk maar aan: omgaan met stress, piekeren, eenzaamheid, herstel ... De cursussen worden gegeven door HerstelAcademie Gent, The Human Link en psychologen en orthopedagogen die werken via de conventie ELP. Bij elke cursus vind je meer info en de kostprijs (tussen 1 en 5 euro/sessie).

    Milde Geheugenproblemen

    Het begeleidingsprogramma ‘Milde Geheugenproblemen’ geeft in 5 sessies uitleg over het geheugen, oorzaken en tips bij problemen. Het aanbod 2024 is beschikbaar via achterliggende link. Het is een initiatief van Stad Gent in samenwerking met de Gentse ziekenhuizen en Paradox, het regionaal kenniscentrum voor dementie.

    Broeinest vzw

    Broeinest vzw concentreert zich op het versterken van mentaal welzijn van jongvolwassenen en studenten van 16 tot 30 jaar. Broeinest organiseert regelmatig workshops voor en door jongeren.

    Student in Gent

    Op Student in Gent vind je alles rond mentale gezondheid voor studenten in Gent. Je vindt er ook het aanbod workshops van ‘Student in Warme Stad Gent’.

    Telefonische en online hulp

    Ken je mantelzorgers die vaak piekeren? Of die moeite hebben om zorg te combineren met hun werk of studies? Dan kan je hen de nieuwe BloomUp app aanraden

    Groepsgericht aanbod - psycho-educatieve sessies voor kinderen en jongeren

    Machtig!

    Machtig! is een trainingsprogramma van CGG Adentro dat jongeren wil helpen meer macht te krijgen over hun eigen leven, weerbaarder te worden in risicosituaties en tegen alcohol- en middelengebruik in het bijzonder. Dit programma is de voortzetting van de methodiek 'Rots & Water'. Scholen en jongerenorganisaties uit Gent kunnen Machtig! trainingen aanvragen voor hun klassen of groepen. Individuele jongeren kunnen op eigen initiatief of na verwijzing aansluiten bij de activiteiten in het Overkophuis Gent. De contactgegevens van het team van CGG Adentro kan je terugvinden onder de rubriek 'preventiewerking'.

    Mind-Spring Junior

    Mind-Spring Junior van het CAW is een psycho-educatief groepsaanbod voor vluchtelingen en migrantenjongeren tussen 8 en 18 jaar. Maak kennis met het cursusaanbod.

    KOAP-aanbod

    Het KOAP-aanbod van CGG Adentro is een preventief aanbod gericht naar kinderen van één of meerdere ouders met een afhankelijkheidsproblematiek, of KOAP. Het is een interactief aanbod gericht op het versterken van hun veerkracht en het verkleinen van hun kwetsbaarheid. Er is zowel een individueel aanbod als een groepsaanbod. De contactgegevens van het KOAP-team van CGG Adentro kan je terugvinden onder de rubriek 'preventiewerking'.

    Laagdrempelige ontmoetingsplaatsen

    Laagdrempelig ontmoetingsplaatsen zijn heel belangrijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Lejo , OverKop, Habbekrats en vzw Jong. Het aanbod voor volwassenen vind je hier.

    Er zijn ook zelfzorggroepen die werken rond geestelijke gezondheid.

    Wijkgericht aanbod voor volwassenen met een psychische kwetsbaarheid

    Kijk zeker ook naar het wijkgericht aanbod bij de thema’s voeding en fysieke activiteiten. Ook daar vind je initiatieven zoals wandelingen, samen eten en moestuinieren waar mensen met een psychische kwetsbaarheid terecht kunnen.

    De Troostplek (Ledeberg)

    Op de Troostplek in Ledeberg kan je patiënt/cliënt terecht om stil te staan bij verdriet en verlies. Het is een plek waar men troost kan vinden, alleen of samen met andere buurtbewoners. Elke 3 weken kan je kan er ook terecht voor een begeleide troostwandeling. Inschrijven en meer info over de troostplek en -wandelingen vind je hier. De Troostplek is een initiatief van Wijkgezondheidscentrum Botermarkt in samenwerking met Stad Gent.

    Mobiele werkers geestelijke gezondheidszorg (Nieuw Gent, Watersportbaan, Rabot)

    Mobiele werkers geestelijke gezondheidszorg gaan op zoek naar kwetsbare mensen die kampen met psychische klachten en die om allerlei redenen onder de radar blijven. Ze ontmoeten de mensen in hun eigen leefomgeving: thuis, op straat of op openbare ontmoetingsplaatsen zoals inloopcentra. Ze zorgen ervoor dat ze de weg naar de juiste zorg vinden. Tegelijk zijn het 'kwartierkmakers': ze creëren voor hun doelgroep een warme, veilige plek in hun eigen wijk. Er is een mobiel werker aan de slag in de wijken Nieuw Gent, Watersportbaan, Rabot en de Muide.

    Levenskunst voor 55-plussers (Muide-Meulestede/Sluizeken-Tolhuis-Ham)

    In het project 'Levenskunst' biedt het museum een warme plek voor 55-plussers die op zoek zijn naar sociale contacten en zinvolle tijdsbesteding. In samenwerking met drie Gentse wijkgezondheidscentra ontdekken de deelnemers kleine gelukjes.

    Infosessie over stress in groep op 7 maart ‘24 (Muide-Meulestede)

    Een infosessie over stress in een groep van maximum 15 personen. Je patiënt/cliënt hoeft geen patiënt te zijn bij WGC ’t Vlot om aan te sluiten! Eerstelijnspsycholoog Katrien en maatschappelijk werker Mileen geven info over wat stress is en hoe ermee om te gaan. Meer informatie.

    Mindful met je baby (omgeving Watersportbaan)

    Mindful Ouderschap is een methode ontwikkeld door Professor Susan Bögels om stress in de opvoeding en automatische ouderlijke reactiepatronen te herkennen, begrijpen en verminderen. Ze zetten in op ervaringsgericht leren met jouw baby. Meer informatie.

    Individueel psychosociaal aanbod

    • Occasionele gesprekken met gespecialiseerde hulpverleners: iedereen met vragen of problemen rond mentale gezondheid kan altijd terecht bij de huisarts of wijkgezondheidscentrum voor een gesprek. Daarnaast is er ook meer specifiek aanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen en 60-plussers.
    • Kortdurende trajecten eerstelijns psychologische zorg (ELP): Voor psychologische ondersteuning in de vorm van een traject met meerdere gesprekken vind je hier het aanbod voor kinderen, jongeren, volwassenen en 60-plussers.
    • Telefonische en online hulp: Er is ook heel wat telefonische en online hulp beschikbaar waar mensen gratis en anoniem terecht kunnen. De meeste telefonische en online hulpverlening is 24/7 beschikbaar. Ook hier bestaat er specifiek aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor studenten en omgeving is er de gloednieuwe website van Moodspace. Op de website van WatWat vind je het overzicht van de beste gratis apps rond mentale gezondheid voor kinderen en jongeren. Ken je mantelzorgers die vaak piekeren? Of die moeite hebben om zorg te combineren met hun werk of studies? Dan kan je hen de nieuwe BloomUp app aanraden.
    • Ondersteuning voor hulpverleners: Hier vind je waar je terecht kan als hulpverlener voor professionele ondersteuning in de begeleiding van patiënten/cliënten met psychische kwetsbaarheid.

      Webinars

      De mutualiteiten organiseren regelmatig gratis webinars en infosessies rond mentale gezondheid (zoals bijv. piekeren, stress, burn-out, …) Bekijk hieronder het aanbod:

      Meer informatie?

      Projecten Sociaal Innovatiefonds

      Met het Sociaal Innovatiefonds daagt Stad Gent verenigingen en organisaties uit om maatschappelijke problemen op een vernieuwende manier aan te pakken. Dit als antwoord op signalen uit de Gentse signalenbundel. Maak kennis met de projecten zoals Hand in Hand van samen beschut wonen IPSO, Expeditie 'Machtig op reis gaan in je hoofd' van CGG Adentro, Therapie of nie van Victoria Deluxe, ‘Littekens’ van Littekens vzw, …