Gezonde voeding
Richtlijnen gezonde voeding
Gezond eten: wat is dat nu juist? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je patiënt/cliënt het overzicht even kan verliezen. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding - wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter - in de voedingsdriehoek.
Test met advies
Eet je patiënt/cliënt volgens de voedingsdriehoek? Heef hij/zij geen idee en is hij/zij toch benieuwd? Laat het hem/haar testen en maak een persoonlijk plan voor je patiënt/cliënt.
Via de kaart van Gent en Garde vind je het overzicht aan duurzame voedselinitiatieven in Gent. Filter op thema (bijv. buurt, tuinieren, voedseloverschotten) en/of zoom in op de gewenste buurt.
Ratatouille is een vormingsreeks voor kwetsbare (toekomstige) vaders en moeders met kinderen tot 8 jaar, over 'voeden is opvoeden'. De eerstvolgende reeks gaat door in wijkgezondheidscentrum Botermarkt in maart 2022.
Bij Onzen Hof in Gentbrugge wordt er samen getuinierd. Buurtbewoners kweken er hun eigen groenten samen met patiënten van Wijkgezondheidscentrum De Punt, bewoners van Gandae vzw en kinderen van de naburige scholen. Het is een plek om tot rust te komen, om mensen te leren kennen en om bij te leren. Ook in de Moestuin op de Standaertsite van Ledeberg wordt er samen getuinierd.
Kleurrijk Gezond wil mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier motiveren om gezond te eten. Hoe? Met interactieve groepssessies op maat, gegeven door voedingsexperten en/of groeps-/vormingswerkers. En dit altijd met de aandacht voor de culturele achtergrond van de groep. Meer gedetailleerde informatie is via deze link terug te vinden.
't Overeten is een samenwerking tussen straathoekwerk, VZW SIVI, WGC Kapellenberg en Buurtwerk waarbij om de twee weken op vrijdag een gratis maaltijd voor de buurt in elkaar getoverd wordt.
Bij Meet en Mix in Ledeberg wordt er elke vrijdag samen verse soep gemaakt aan de hand van voedseloverschotten.
In de Bloemekenswijk kan je Samen Eten elke eerste dinsdag van de maand.
Het overzicht van de diëtisten in Gent is terug te vinden op de website van de Sociale Kaart.
In deze gratis cursus: Goed leven met diabetes, georganiseerd door Bond Moyson, krijgt je patiënt/cliënt stap voor stap uitleg over hoe je diabetes (suikerziekte) onder controle kan houden en kan blijven genieten van het leven! De cursus bestaat uit 12 groepslessen rond 4 centrale thema’s (diabetes, beweging, voeding en welzijn). Alle info en inschrijvingen kan je vinden via de website van Bond Moyson. De cursus vindt wekelijks plaats op dinsdagvoormiddag vanaf 29 maart tot en met 21 juni 2022.
(aanstaande) Ouders van kinderen van 0 tot 3 jaar kunnen terecht bij Kind & Gezin voor gratis advies rond gezonde voeding en opvoeding.
Ouders en schoolgaande kinderen kunnen voor gratis advies terecht bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding of CLB.
Gedeeltelijke terugbetaling advies of begeleiding rond gezonde voeding
- De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling voor voedingsadvies of begeleiding door een diëtist. Het overzicht vind je hier.
- Vanaf 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen met overgewicht of obesitas. De behandeling duurt 2 jaar en bestaat uit 10 zittingen.
'Aan tafel ' geeft tips aan ouders rond het stimuleren van gezond eetgedrag bij hun kinderen.
Een gezonde leefstijl zit in A.L.L.E.S.: Afwisselend eten, Leuk bewegen en lang stilzitten onderbreken, Lief zijn voor jezelf, Emoties hanteren, en (voldoende) Slapen. Deze fiche bevat 10 heldere tips voor alle doelgroepen.
De gratis boekjes ‘Gezond gebeten’ van NICE zitten boordevol met tips en recepten over gezonde voeding. Je kan ze direct downloaden, bestellen of bekijken via de interactieve pdf.
- Gezonde gebeten voor Kiddies: Weetjesboek met tips en recepten voor ouders, grootouders en opvoeders om kleuters gezond te leren.
- Gezond gebeten voor Yummies: Boekje met praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor lagereschoolkinderen.
- Gezond gebeten voor Homies: Een boekje voor jongeren vol snackable tips en weetjes om zich op een gezonde manier met eten uit te leven.
FACTSHEET - Gezonde voeding voor kleuters: Kleuters (3 tot 6 jaar) zijn geen kleine volwassenen. Ze hebben hun eigen specifieke noden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later. Die noden en aandachtspunten zijn overzichtelijk en beknopt gebundeld in een factsheet voor voedings- en gezondheidsprofessionals.
FACTSHEET - Gezonde voeding voor kinderen: Lagereschoolkinderen (6 tot 12 jaar) zijn geen kleine volwassenen. Ze hebben hun eigen specifieke noden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later. Die noden en aandachtspunten zijn overzichtelijk en beknopt gebundeld in een factsheet voor voedings- en gezondheidsprofessionals.
FACTSHEET - Gezonde voeding voor jongeren: Jongeren (12 tot 18 jaar) ontwikkelen zich snel. Ze hebben hun eigen specifieke noden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later. Die noden en aandachtspunten zijn overzichtelijk en beknopt gebundeld in een factsheet voor voedings- en gezondheidsprofessionals.
Een activiteit op maat aanvragen voor kwetsbare doelgroepen?
Werk jij of jouw organisatie met kwetsbare doelgroepen? Beschik je niet over een uitgebreid vormingsbudget? Bekijk dan de gratis educatieve pakketten van STOEMP.
Contacteer
- Alexine Van De Weghe - Logo Gezond+: alexine.vandeweghe@gezondplus.be
- Inge De Roose - Stad Gent: inge.deroose@stad.gent
Goedgekeurde projecten Sociaal Innovatiefonds
Goedgekeurde projecten Sociaal Innovatiefonds die een oplossing bieden op signaal 8 rond kinderen met overgewicht uit de signalenbundel 2018