Gezonde voeding

Eet je patiënt/cliënt volgens de voedingsdriehoek? Hoeveel fruit en groenten eet hij/zij? Drinkt hij/zij voldoende water?
Hoe gezond is zijn/haar lunch?
Ontdek de richtlijnen en het aanbod hieronder.

Richtlijnen gezonde voeding

Gezond eten: wat is dat nu juist? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je patiënt/cliënt het overzicht even kan verliezen. Daarom verzamelde Vlaams Instituut Gezond Leven alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding - wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter - in de voedingsdriehoek. We willen richtlijnen geven die op de lange termijn voor iedereen haalbaar zijn. En die ervoor zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch model dat rekening houdt met de actuele eetgewoonten in Vlaanderen en handvatten geeft om duurzame keuzes te maken. 

Test met advies

Eet je patiënt/cliënt volgens de voedingsdriehoek? Heef hij/zij geen idee en is hij/zij toch benieuwd? Laat het hem/haar hier testen en maak een persoonlijk plan voor je patiënt/cliënt.

Preventieaanbod

Educatieve groepssessie

Ratatouille is een vormingreeks voor kwetsbare (toekomstige) vaders en moeders met kinderen tot 8 jaar, over 'voeden is opvoeden'. De eerstvolgende reeks gaat door in Nieuw Gent. Alle informatie kan je hier terugvinden.

Kleurrijk Gezond wil mensen met een migratieachtergrond op een laagdrempelige manier motiveren om gezond te eten. Hoe? Met interactieve groepssessies op maat, gegeven door voedingsexperten en/of groeps-/vormingswerkers. En dit altijd met de aandacht voor de culturele achtergrond van de groep. Meer gedetailleerde informatie is via deze link terug te vinden.

Individueel aanbod

Link diëtisten via CMvind een diëtist of De Sociale Kaart

Tijdens de wekelijkse kookworkshops van Rabot op je Bord worden groenten- en fruitoverschotten van supermarkten die nog perfect in orde zijn, door buurtbewoners omgetoverd tot lekkere gerechten zoals vegetarische sauzen en gerechten, heerlijke soepen, boterhamsalades, confituur, ingemaakte groenten, stoofpotjes en veel meer! Iedereen kan deze producten kopen in de Sociale Kruidenier Rabot.

Voor kinderen van 0 tot 3 jaar is er op de website van Kind en Gezin meer terug te vinden via volgende link

Voor schoolgaande kinderen vind je meer informatie op de website van het CLB

Webinars

Fiches Eetexpert

De fiches van de Eetexpert bieden meer informatie rond opvoedingsondersteuning.

'Aan tafel - tips voor ouders' biedt een fiche voor ouders rond het stimuleren van gezond eetgedrag bij hun kinderen.

'Gezonde leefstijl - meer dan gezond eten en bewegen' is een fiche voor ouders ter ondersteuning van een gezonde leefstijl bij hun kinderen.

Indien ouders meer wil communiceren met hun kind rond eten en gewicht, dan kan je meer informatie terugvinden in deze fiche.

Goedgekeurde projecten Sociaal Innovatiefonds

Goedgekeurde projecten Sociaal Innovatiefonds die een oplossing bieden op signaal 8 rond kinderen met overgewicht uit de signalenbundel 2018

Een activiteit op maat aanvragen voor kwetsbare doelgroepen?

Werk jij of jouw organisatie met kwetsbare doelgroepen? Beschik je niet over een uitgebreid vormingsbudget en wil je graag een educatieve sessie organiseren rond gezonde, duurzame voeding?

Contacteer

Een activiteit op maat aanvragen?

Bekijk de gratis educatieve pakketten van STOEMP of maak kennis met https://www.gezondebuurt.be/

Deze pagina is het laatst geüpdatet op 15/10/2021