Op 19 oktober organiseerden we een groot forum waarop alle eerstelijnswerkers (zorg- en hulpverleners) uit het Meetjesland welkom waren. 

Keynotespreker 1: Caroline Verlinde

Caroline Verlinde

Dr. Caroline Verlinde is directeur van Vivel. In haar lezing neemt ze ons mee naar een toekomstbestendige (eerstelijns)zorg in Vlaanderen.

1. Suïcidepreventie (Kirsten Pauwels - VLESP)

Kirsten Pauwels

De suïcidecijfers in het Meetjesland zijn hoog en daar willen we samen iets aan doen. Kirsten Pauwels is adjunct-directeur van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). In deze lezing probeert ze een antwoord te geven op de vraag hoe je signalen van suïcidaliteit kan herkennen en hoe je het gesprek aan gaat met een patiënt/cliënt omtrent suïcide. Welke interventies kunnen eerstelijnswerkers doen en hoe kan je informatie delen zonder de patiënt voorbij te lopen of beroepsgeheim te schenden?

2. Mantelzorg (Naomi De Bruyne - Steunpunt Mantelzorg)

Naomi

1 op 3 inwoners van het Meetjesland boven de 18 jaar is mantelzorger. Bij jongeren onder de 18 jaar neemt 1 op 5 mantelzorg op. Wat leren de meest recente studies over mantelzorg ons? En hoe gaat de Vlaamse overheid ermee aan de slag in het Vlaams Mantelzorgplan? Wat mogen we de komende jaren verwachten? Naomi De Bruyne is coördinator van het Steunpunt Mantelzorg en ondervoorzitter van het Vlaams Mantelzorgplatform en neemt ons mee in de plannen die ook in het Meetjesland zullen uitgerold worden.

3. Breed Onthaal Zelzate (Steve Kesteleyn)

Steve Kesteleyn

Deze brede eerstelijnspraktijk in Zelzate startte 1 jaar geleden op. Alle inwoners van Zelzate en omstreken kunnen er terecht bij vragen omtrent verschillende levensdomeinen (onderwijs, werk, gezondheid, wonen, vrije tijd, juridisch-financieel, …) Hiervoor werken verschillende organisaties samen (o.a. PC Sint-Jan Baptist, huisartsenpraktijk Sassevaart, Saamo, CAW, Voluit (Obra Baken), OCMW, RTJ De Tafels, Eerstelijnszone Oostmeetjesland,…). Welke tendensen zijn er te detecteren, welke winst is er, hoe verloopt de samenwerking, waar loopt men tegenaan? Deze workshop is dus ideaal voor iedereen die een praktijk heeft, wenst op te starten of te verbreden.

4. Lokaal Sociaal Beleid (Peter Cousaert-VVSG)

Peter Cousaert

Peter Cousaert is diensthoofd Samenleven en Beleven bij de Vereniging van Vlaamse Steden & Gemeenten (VVSG). Hij is expert rond het bouwen aan een breed sociaal beleid. In deze lezing gaat Peter Cousaerts dieper in op de samenhang tussen lokaal sociaal beleid met welzijn en zorg. Welke raakvlakken hebben zorg- en welzijnsorganisaties en lokale besturen?

5. Samen aan zet voor een gezonde mond (Ruth Sederel en Ellen Bex - Gezonde Mond)

Gezonde mond

Uit de omgevingsanalyse van Oost en West-Meetjesland blijkt dat in onze regio’s het verkrijgen van professionele mondzorg, zowel preventief als curatief, lager scoort dan gemiddeld. Wat is het belang van een goede mondgezondheid en hoe kunnen we de toegankelijkheid tot mondzorg verhogen, in het bijzonder voor kwetsbare mensen? We hopen de komende jaren werk te kunnen maken van een zorgpad voor mondzorg. Ellen Bex en Ruth Sederel van Gezonde Mond leggen uit waarom het belangrijk is om hierop in te zetten, welke drempels ze opmerken, en hoe welzijn, zorg en lokale besturen zouden kunnen samenwerken om deze drempels te verkleinen.

6. Kruispunten in Vlaanderen (netwerk SARA)

Een kruispunt is een dienst die eerste hulp bij psychische problemen biedt. Zij luisteren naar het verhaal, de vragen van een persoon en helpen hen gericht verder in één of meer gesprekken. Doel is om de GGZ zo toegankelijk mogelijk te maken. Ook in onze zone horen we de vraag naar dergelijke kruispunten. We laten netwerken SARA aan het woord. Hoe pakken zij dit in hun regio aan, welke winsten boeken ze en welke uitdagingen ontdekten ze?

7. Op weg naar meer participatie van je patiënt/cliënt/gebruiker/bezoeker - Katrien Seghers (Who Cares?) en Tom Wouters (Hefboom)

Tijdens deze workshop proef je van wat participatie met jouw doelgroep kan betekenen en wat daar de meerwaarde van is voor zowel jou als voor de mensen met wie je werkt. We nemen professionals uit het Meetjesland graag mee op pad richting meer betrokkenheid van de doelgroep.

Verwacht je niet aan een louter theoretische uiteenzetting, maar aan een sessie waarin we samen kritisch nadenken en waar je verbeterpunten formuleert voor je dagelijkse praktijk. Houd samen met collega’s je eigen werkwijze/dienstverlening tegen het licht en ontwikkel een klantreflex die zorgt voor meer impact en betere zorg.

Katrien
Tom

8. Ervaringdeskundigen aan het woord vanuit participatietraject (expertengroep Heldig)

Afgelopen ging de eerstelijnzone een participatietraject aan met 15 ervaringsdeskundigen uit het Meetjesland. Zij hebben expertise in domeinen zoals verslavingsproblematiek, ouderenzorg, kansarmoede, mantelzorg, personen met een beperking.. Een heel diverse groep die structureel de stem van de kwetsbare burger een stem geeft in de Zorgraad en advies verleend heeft in het meerjarenbeleidsplan van de eerstelijnszone. Zin een gesprek en wandeling met één van de ervaringsdeskundigen? Schrijf je dan zeker in voor deze workshop en kom te weten hoe zij dit participatietraject ervaren hebben.

expertengroep

Keynotespreker 2: Giannoula Tsakitzidis

Giannoula Tsakitzidis

Interprofessioneel samenwerken is meer dan enkel de taken verdelen en aanduiden wie de leiding neemt. Samen kijken naar een gedeeld probleem en dit persoonsgericht aanpakken met respect voor elkaars kwaliteiten en opvolgen is de uitdaging. Studenten worden ondertussen tientallen jaren opgeleid om meer interprofessioneel te werken, maar zetten ze dat door in de praktijk? En hoe zit het met de praktijk, is deze mee in deze visie en context met de nieuwe generatie van professionals?

In deze voordracht wordt toegelicht wat interprofessioneel samenwerken betekent op basis van het concept van de vijf bouwstenen van interprofessioneel samenwerken. De deelnemers krijgen tips vanuit theoretische concepten die bruikbaar kunnen zijn om intensiteit en kwaliteit van interprofessioneel én interorganisationeel samenwerken te stimuleren. Alles draait om leren van, met en over elkaar.