Op dit moment zijn er 30 opgeleide, vrijwillige gezondheidsgidsen.
De gezondheidsgidsen zijn actief op Gents grondgebied. De gezondheidsgidsen zijn niet verbonden aan bepaalde wijken.
Neen, op dit moment ondersteunen de gezondheidsgidsen enkel Gentenaren. In sommige gevallen kan men wel een inwoner van Gent begeleiden naar een instantie buiten Gent (bijvoorbeeld psychiatrische instelling, gespecialiseerde arts, enzovoort).
Neen, de gezondheidsgidsen zijn GEEN buddy's. Ook de term gezondheidscoach of gezondheidswerker is niet correct.
De persoon moet inwoner zijn van Gent en moet zelf akkoord zijn om begeleid te worden door een gezondheidsgids. De persoon moet dus een toestemmingsformulier ondertekenen! Je vindt dit formulier bij het aanmeldformulier. Laat dit formulier ondertekenen en stuur dit door naar de coördinator.
Een gezondheidsgids kan je aanvragen via het aanmeldsysteem.
Wil je op voorhand een situatie bespreken? Neem contact op met de coördinator via mail of telefoon.
We vragen minimum 3 à 5 werkdagen op voorhand een gezondheidsgids aan te vragen. Het liefst eigenlijk zo vroeg mogelijk. Zo heeft de coördinator genoeg tijd om een goede match te vinden.
Wij doen ons best om op zoveel mogelijk aanmeldingen een antwoord te bieden maar kunnen nooit met 100% zekerheid garanderen dat er een match gevonden wordt. De gezondheidsgidsen zijn vrijwilligers dus we zijn afhankelijk van hun beschikbaarheid. Daarnaast moet er een taalmatch zijn, de juiste persoon op de juiste plaats, enzovoort. Over het algemeen wordt er wel een gezondheidsgids gevonden.
Eén keer per jaar wordt een instapmoment voorzien. Op dat moment wordt de vrijwilligersvacature verspreid, wordt er een informatie- en kennismakingsmoment gepland en wordt de opleiding aangeboden. Voorlopig is er nog geen nieuw moment gepland. Contacteer de coördinator indien je interesse hebt.
Neen, je moet geen diploma hebben. Tijdens de opleiding worden bepaalde vaardigheden en attitudes aangeleerd.
Ja.
Ja, de gezondheidsgids heeft beroepsgeheim en handelt volgens de deontologische code van de gezondheidsgidsen. De gezondheidsgids kan wel beroep doen op het gedeeld beroepsgeheim.
Ja, de gezondheidsgids kan een huisbezoek brengen.
Zoveel als mogelijk proberen we een persoon te laten opvolgen door dezelfde gezondheidsgids. In bepaalde situaties kunnen verschillende gezondheidsgidsen ingezet worden (intensieve begeleidingen, de vaste gezondheidsgids is niet beschikbaar, enzovoort).
Neen, gezondheidsgidsen kunnen geen mensen vervoeren. Ze zijn hiervoor niet verzekerd. De begeleidingen verlopen via het openbaar vervoer, vrijwilligersvervoer en of taxicheques.
Neen, het is niet de bedoeling dat gezondheidsgidsen boodschappen doen.
Gezondheidsgidsen zijn geen beëdigde tolken en kunnen dus niet puur als tolk worden ingezet. In verschillende situaties zullen de gezondheidsgidsen wel een vertaalslag maken en informeel tolken.
Vind je geen antwoord op bovenstaande vragen? Mail dan gerust naar gezondheidsgidsen@stad.gent. We proberen zo snel mogelijk deze FAQ-lijst aan te vullen.