De gezondheidsgidsen zijn vrijwilligers die vanuit hun achtergrond of ervaring meer voeling hebben met de problemen van mensen in de doelgroep. Of ze kennen het welzijns- en gezondheidszorgsysteem goed door hun werkervaring of opleiding.

Via een korte opleiding reiken we vrijwilligers tools en vaardigheden aan om als gezondheidsgids aan de slag te kunnen gaan. De gezondheidsgids ondertekent een afsprakennota met een deontologische code. Elke maand kunnen ze deelnemen aan een intervisie, een bijeenkomst om ideeën uit te wisselen en vragen te stellen.

Het aantal gezondheidsgidsen in Gent varieert. De groep is heel divers qua profiel: studenten, mensen met een uitkering (pensioen, werkloosheid, invaliditeit,…), loontrekkenden, ervaringsdeskundigen,… Iedereen heeft z’n meerwaarde voor het project.

Daarnaast is de groep ook heel cultureel divers. De gezondheidsgidsen kunnen mensen helpen in volgende talen: Arabisch, Azerbeidzjaans, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Oekraïns, Pools, Perzisch, Romenes, Russisch, Slovaaks, Spaans, Tsjechisch en Turks.