Webinar Gezonde Leefstijl in Eerstelijnszone RupeLaar

Video's

Halt2Diabetes in Eerstelijnszone RupeLaar

Wat is Halt2Diabetes?

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten opgespoord via een 2stapsmethode en begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken.

Als eerste stap wordt de FINDRISC vragenlijst afgenomen bij 45 plussers. Deze vragenlijst is volledig gedigitaliseerd, waardoor het heel eenvoudig is om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te berekenen. Je krijgt een advies op maat en je kan de resultaten onmiddellijk doorsturen naar jouw huisarts.

Heb je een score van 12 of meer? Dan is het belangrijk om als tweede stap een afspraak te maken met de huisarts voor een nuchtere bloedafname om de bloedsuikerwaarde te bepalen. De huisarts zal ook je risico op hart- en vaatziekten berekenen via o.a. de bepaling van de cholesterol en de bloeddruk.

Personen met een FINDRISC ≥ 12 kunnen in de HALT2Diabetes regio’s worden doorverwezen door de huisarts naar groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing om het verhoogde risico op diabetes type 2 aan te pakken.

Hoe kan je als zorgverlener Halt2Diabetes ondersteunen?

We lanceren HALT2Diabetes in onze regio begin december 2023. Vanaf dan start de screeningscampagne en kunnen burgers de FINDRISC vragenlijst invullen - online of op papier. Tussen januari en april 2024 zullen de eerste groepssessies “Gezonde Voeding op Verwijzing” doorgaan.

Wil je meer weten over het project? Schrijf je in voor een inleidende (geaccrediteerde) webinar op één van volgende data:Dinsdag 05.12.2023 (20u – 21u30)

https://www.diabetes.be/nl/activiteiten/webinar-halt2diabetes-voor-zorgverleners-051223

Kan je niet deelnemen aan de webinar maar wil je toch meer weten? Meld je dan aan voor een e-learning over HALT2Diabetes op https://www.diabetes.be/nl/preventie-en-sensibilisering/halt2diabetes-voor-professionelen/ga-aan-de-slag-met-halt2diabetes-1

Het belang van Halt2Diabetes

Momenteel heeft naar schatting 1 op 10 van de volwassen Belgen diabetes. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om diabetes type 2. Hoewel leeftijd en familiale belasting in belangrijke mate bijdragen tot het risico op diabetes type 2, is de aandoening voor 50 tot 60% te voorkomen door een gezonde leefstijl!

Inschrijven is mogelijk via 0472/11.44.04 of inschrijvingen@rupelaar.be

Eerstelijnszone RupeLaar

Beweging op verwijzing

Update najaar 2023

Het aantal zorgberoepen dat naar een BOV-coach kan doorverwijzen is uitgebreid

Goed nieuws! Het aantal zorgberoepen dat naar een Bewegen Op Verwijzing-coach kan doorverwijzen is uitgebreid. Dit betekent dat de patiënt door volgende beroepsbeoefenaars kan verwezen worden: een arts, een verpleegkundige, een kinesitherapeut, een diëtist, een apotheker, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een vroedvrouw, een podoloog

In 2022 hebben maar liefst 2.258 personen in heel Vlaanderen de stap gezet om deel te nemen aan Bewegen Op Verwijzing. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actiever leven aan de hand van professionele coaching en een beweegplan op maat.

Wilt u meer bewegen? Vraag dan een verwijsbrief aan een van de deelnemende zorgberoepen en maak een afspraak met een Bewegen Op Verwijzing-coach in de buurt.

op www.bewegenopverwijzing.be vind je meer info

Een kort woordje uitleg van onze BOV coach in RupeLaar: https://youtu.be/YDr61oMMiCg?feature=shared

Wat is Bewegen op verwijzing?

'Bewegen op Verwijzing' (BOV) helpt mensen die onvoldoende bewegen op weg naar een actiever en gezonder leven..

Hoe? Met professionele, terugbetaalde, coaching en een beweegplan op maat.

Uw Bewegen op Verwijzing- coach maakt samen met u een beweegplan op maat en motiveert u ook om dit beweegplan uit te voeren en vol te houden. U beweegt niet samen met de coach. Op deze manier blijft u actief, ook zonder coach.

Voorwaarden

  • U bent gedomicilieerd in Vlaanderen of Brussel.
  • U hebt een verwijsbrief van een arts.

Procedure

De coaching kan zowel individueel als in groep gebeuren., of een combinatie van beiden.

Wanneer u een verwijsbrief krijgt, geeft u dit 84 punten per kalenderjaar. Bij elke begeleiding gaan er punten af.

  • Voor een individuele begeleiding gaan er drie punten af per kwartier
  • Voor een groepsbegeleiding gaat er één punt af per kwartier

Als de jaarlijkse punten op zijn, stopt de tussenkomst van de Vlaamse overheid. U kunt dan wel nog naar uw coach, maar dan betaalt u het volledige tarief zelf.

Als u een verwijsbrief heeft, kunt u een afspraak maken bij onze beweging op verwijzing coach “Kristel Verrydt”. Deze coach zal samen met u een beweegplan maken. Dit beweegplan zal in de lijn van uw persoonlijke interesses en mogelijkheden liggen.

Bedrag

Tariefnorm

Individuele begeleiding per kwartier

Groepsbegeleiding per kwartier

Normaal tarief

Maximaal 5 euro

Tussenkomst overheid: 10 euro

Maximaal 1 euro

Tussenkomst overheid: 4 euro

Tarief met verhoogde tegemoetkoming

Maximaal 1 euro

Tussenkomst overheid: 14 euro

Maximaal 0,5 euro

Tussenkomst overheid: 4,5 euro

De tussenkomst van de overheid gebeurt rechtstreeks met de coach. U betaalt dus enkel de persoonlijke bijdrage..

Er zijn ook ziekenfondsen die het bedrag dat u zelf nog moet betalen voor de coaching volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Hiervoor neemt u best contact op met uw ziekenfonds.

Communicatie voor zorgverleners in ELZ RupeLaar

Communicatie voor kinesisten:

Communicatie voor psychologen: $

Communicatie voor diëtisten:

Communicatie voor artsen:

Communicatie voor maatschappelijk werkers:

Maak kennis met BOV coach Kristel

Video's

Stoppen met roken

Stoppen met roken
Stoppen met roken