Halt2Diabetes najaar 2024

Wat is Halt2Diabetes?

In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten opgespoord via een 2stapsmethode en begeleid naar een gezonde leefstijl om dit risico aan te pakken.

Als eerste stap wordt de FINDRISC vragenlijst afgenomen bij 45 plussers. Deze vragenlijst is volledig gedigitaliseerd, waardoor het heel eenvoudig is om het risico op diabetes en hart- en vaatziekten te berekenen. Je krijgt een advies op maat en je kan de resultaten onmiddellijk doorsturen naar jouw huisarts.

Heb je een score van 12 of meer? Dan is het belangrijk om als tweede stap een afspraak te maken met de huisarts voor een nuchtere bloedafname om de bloedsuikerwaarde te bepalen. De huisarts zal ook je risico op hart- en vaatziekten berekenen via o.a. de bepaling van de cholesterol en de bloeddruk.

Personen met een FINDRISC ≥ 12 kunnen in de HALT2Diabetes regio’s worden doorverwezen door de huisarts naar groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing om het verhoogde risico op diabetes type 2 aan te pakken.

Hoe kan je als zorgverlener Halt2Diabetes ondersteunen?

We lanceerden HALT2Diabetes in onze regio begin december 2023. Vanaf dan start de screeningscampagne en kunnen burgers de FINDRISC vragenlijst invullen - online of op papier. In het najaar van 2024 zullen de volgende groepssessies “Gezonde Voeding op Verwijzing” doorgaan.

Wil je meer weten over het project? Schrijf je in voor het webinar voor zorgverleners via inschrijvingen@rupelaar.be. Dit webinar vindt plaats op 5 september van 12u15 tot en met 12u45.

Kan je niet deelnemen aan de webinar maar wil je toch meer weten? Meld je dan aan voor een e-learning over HALT2Diabetes op https://www.diabetes.be/nl/preventie-en-sensibilisering/halt2diabetes-voor-professionelen/ga-aan-de-slag-met-halt2diabetes-1

Het belang van Halt2Diabetes

Momenteel heeft naar schatting 1 op 10 van de volwassen Belgen diabetes. In meer dan 90% van de gevallen gaat het om diabetes type 2. Hoewel leeftijd en familiale belasting in belangrijke mate bijdragen tot het risico op diabetes type 2, is de aandoening voor 50 tot 60% te voorkomen door een gezonde leefstijl!

Stoppen met roken? Je beste stoppoging ooit.

Stoppen met roken? Je beste stoppoging ooit

Rook je? En denk je er wel eens aan om te stoppen? Gewoon doen! Voor je gezondheid én voor je portemonnee. Doe meteen je beste stoppoging ooit.

Hoe? Gebruik de beste hulp die er is

Je kans om voor altijd te stoppen wordt écht veel groter als je het goed aanpakt. Want stoppen met roken kan je leren. Hoe dan? Met de hulp van je huisarts. Of van een tabakoloog. Een tabakoloog is een echte rookstopspecialist. Hij heeft daarvoor een opleiding gevolgd. En daarna een erkend statuut gekregen. Hij begeleidt je en geeft je handige tips om te stoppen met roken. Hij gaat na wat roken voor je betekent. En hoe je dat kan veranderen. Hij weet hoe moeilijk het kan zijn om te stoppen. Samen leggen jullie een stopdatum vast. Hij zorgt ervoor dat je je goed voorbereidt. Dan stop je. En ook daarna begeleidt hij je nog. Zo maak je van die nieuwe start een succes. Hij zorgt voor je beste stoppoging ooit.

Waar kun je een tabakoloog vinden?

Aan de telefoon. In zijn praktijk. Of in een groepscursus in je gemeente.

Tabakstop is de telefonische hulplijn. Het nummer staat op je sigarettenpakje: 0800 111 00. Je kan alle werkdagen tussen 15 en 19 uur naar tabakstop bellen. Gratis. Je wordt er persoonlijk begeleid bij het stoppen met roken, als je gemotiveerd bent om een stopdatum vast te leggen. Je krijgt een vaste coach die je op afspraak contacteert. Hij geeft je tips en advies en zorgt ervoor dat je een heel goede stoppoging doet. Met veel kans op succes. Lees er alles over op www.tabakstop.be.

Een tabakoloog heeft vaak een eigen praktijk waar je terechtkan. Je kan bij hem maximum 4 uren rookstopbegeleiding aan een voordelig tarief volgen. Een tabakoloog in je buurt vinden? Ga naar www.tabakologen.be. Meer info over de financiële tussenkomst van de Vlaamse overheid vind je hier.

Rookstopcursus in Hemiksem– start: Oktober 2024

Sommige rokers zijn gebaat bij een groepsaanpak van hun rookstoppoging. De gestructureerde begeleiding en het lotgenotencontact kunnen dat extra duwtje in de rug zijn. Op 16 oktober start in Hemiksem een rookstopcursus. Maak een nieuwe start en schrijf je in. De rookstopcursus bestaat uit acht bijeenkomsten, gespreid over drie maanden. Marouschka Beckers, een erkende tabakoloog begeleidt de groep en geeft je handige tips en trucjes om de sigaret vaarwel te zeggen. Zij bereidt je voor op de gezamenlijke rookstop en traint je vaardigheden om herval te voorkomen. Dan stop je samen met je lotgenoten. En ook daarna begeleidt zij de groep nog verder. Zo maak je van die nieuwe start een succes en beleef je je beste stoppoging ooit.

Kom naar de gratis en vrijblijvende infosessie op Woensdag 25 september om 19u30

Leer stoppen én volhouden in acht sessies op 16/10, 23/10, 6/11, 20/11, 27/11, 4/12,11/12,18/12 telkens om 19u30 tot 21u.

Doe mee! De sessies gaan door in Hemiksem - Sint-Bernardusabdij 5 – Cafetaria Serviceflats

Meer weten of inschrijven? Mail naar info@rupelaar.be of bel 0472/11.44.04

De Vlaamse overheid vergoedt grotendeels jouw deelname aan de cursus. Je betaalt zelf nog € 48 voor de hele cursus. Heb je een statuut van verhoogde tegemoetkoming? Dan betaal je slechts € 24.

Beweging op verwijzing

Update najaar 2023

Het aantal zorgberoepen dat naar een BOV-coach kan doorverwijzen is uitgebreid

Goed nieuws! Het aantal zorgberoepen dat naar een Bewegen Op Verwijzing-coach kan doorverwijzen is uitgebreid. Dit betekent dat de patiënt door volgende beroepsbeoefenaars kan verwezen worden: een arts, een verpleegkundige, een kinesitherapeut, een diëtist, een apotheker, een maatschappelijk werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een vroedvrouw, een podoloog

In 2022 hebben maar liefst 2.258 personen in heel Vlaanderen de stap gezet om deel te nemen aan Bewegen Op Verwijzing. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actiever leven aan de hand van professionele coaching en een beweegplan op maat.

Wilt u meer bewegen? Vraag dan een verwijsbrief aan een van de deelnemende zorgberoepen en maak een afspraak met een Bewegen Op Verwijzing-coach in de buurt.

op www.bewegenopverwijzing.be vind je meer info

Een kort woordje uitleg van onze BOV coach in RupeLaar: https://youtu.be/YDr61oMMiCg?feature=shared

Wat is Bewegen op verwijzing?

'Bewegen op Verwijzing' (BOV) helpt mensen die onvoldoende bewegen op weg naar een actiever en gezonder leven..

Hoe? Met professionele, terugbetaalde, coaching en een beweegplan op maat.

Uw Bewegen op Verwijzing- coach maakt samen met u een beweegplan op maat en motiveert u ook om dit beweegplan uit te voeren en vol te houden. U beweegt niet samen met de coach. Op deze manier blijft u actief, ook zonder coach.

Voorwaarden

  • U bent gedomicilieerd in Vlaanderen of Brussel.
  • U hebt een verwijsbrief van een arts.

Procedure

De coaching kan zowel individueel als in groep gebeuren., of een combinatie van beiden.

Wanneer u een verwijsbrief krijgt, geeft u dit 84 punten per kalenderjaar. Bij elke begeleiding gaan er punten af.

  • Voor een individuele begeleiding gaan er drie punten af per kwartier
  • Voor een groepsbegeleiding gaat er één punt af per kwartier

Als de jaarlijkse punten op zijn, stopt de tussenkomst van de Vlaamse overheid. U kunt dan wel nog naar uw coach, maar dan betaalt u het volledige tarief zelf.

Als u een verwijsbrief heeft, kunt u een afspraak maken bij onze beweging op verwijzing coach “Kristel Verrydt”. Deze coach zal samen met u een beweegplan maken. Dit beweegplan zal in de lijn van uw persoonlijke interesses en mogelijkheden liggen.

Bedrag

Tariefnorm

Individuele begeleiding per kwartier

Groepsbegeleiding per kwartier

Normaal tarief

Maximaal 5 euro

Tussenkomst overheid: 10 euro

Maximaal 1 euro

Tussenkomst overheid: 4 euro

Tarief met verhoogde tegemoetkoming

Maximaal 1 euro

Tussenkomst overheid: 14 euro

Maximaal 0,5 euro

Tussenkomst overheid: 4,5 euro

De tussenkomst van de overheid gebeurt rechtstreeks met de coach. U betaalt dus enkel de persoonlijke bijdrage..

Er zijn ook ziekenfondsen die het bedrag dat u zelf nog moet betalen voor de coaching volledig of gedeeltelijk terugbetalen. Hiervoor neemt u best contact op met uw ziekenfonds.

Communicatie voor zorgverleners in ELZ RupeLaar

Communicatie voor kinesisten:

Communicatie voor psychologen: $

Communicatie voor diëtisten:

Communicatie voor artsen:

Communicatie voor maatschappelijk werkers:

Maak kennis met BOV coach Kristel

Video's