Een gezondheidsvaardige organisatie waakt erover dat patiënten en andere doelgroepen (mantelzorgers, wijkbewoners,…) gemakkelijk de weg vinden naar de dienstverlening die zij nodig hebben, zowel fysiek als digitaal, zowel binnenshuis als extern.

Wegwijs in zorg en welzijn

Wegwijs in de Eerstelijnsgezondheidszorg

De brochure ‘Wegwijs in de Eerstelijnsgezondheidszorg’ maakt mensen wegwijs in de eerstelijnsgezondheidszorg. De brochure is gratis verkrijgbaar in 8 talen: Nederlands, Frans, Engels, Spaans, Russisch, Slowaaks, Turks en Bulgaars. Een vertaling kan je aanvragen via Gentinfo.

Sociale kaart van Gent

De Sociale kaart van Gent bevat een overzicht van de diensten, organisaties en voorzieningen uit de welzijns- en gezondheidssector in Gent.

Gezondheidsgidsen

De Gentse Gezondheidsgidsen zijn vrijwilligers die de brug leggen tussen kwetsbare groepen en de eerstelijnsgezondheids- en welzijnszorg.

Met weinig geld leven in Gent

De webpagina ‘Met weinig geld leven in Gent’ maakt je wegwijs in de gezondheids-en welzijnsorganisaties die kwetsbare mensen ondersteunen.

Betaalbare gezondheidszorg

Informatie over betaalbare gezondheidszorg vind je op de webpagina van Stad Gent.

Spel: wegwijs in zorg en gezondheid

Het spel wegwijs in zorg en gezondheid is ontwikkeld voor mensen met lage gezondheidsvaardigheden vanaf 16 jaar met als doel dat spelers (1) inzichten verwerven in de basis van het gezondheidssysteem, (2) assertiever worden door hen inzicht te geven in hun rechten en (3) ontdekken waar ze terecht kunnen met hun vragen.

Digitale vaardigheden

Digitale vaardigheden versterken

Digitale vaardigheden zijn vaardigheden van mensen om digitale apparaten (computer, tablet, smartphone,..) te kunnen gebruiken. Digitale vaardigheden heb je nodig om online (gezondheids)informatie te vinden, te begrijpen, te beoordelen en om online diensten te kunnen gebruiken.

Iemand met beperkte digitale vaardigheden heeft onder andere moeite met:

  • (Zorg)websites zoeken en begrijpen
  • Gezondheidsapps installeren en begrijpen
  • E-mails begrijpen
  • Medicijnen bestellen
  • QR-codes scannen
  • Inloggen en medisch dossier bekijken

Pharos ontwikkelde een factsheet rond digitale vaardigheden met onder andere volgende informatie: beperkte digitale vaardigheden herkennen, er rekening mee houden, patiënten/cliënten helpen om digitaal vaardiger te worden, enzovoort.

Ontdek het overzicht van waar Gentenaars terecht kunnen voor digitale zaken en waar ze hun digitale vaardigheden kunnen versterken.