Tijdens het forum van Eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht op 14 december 2023 werd het concept van de proefsessies voor de eerste keer op een breed publiek losgelaten. Lees hieronder de boeiende thema's die aan bod kwamen, inclusief de take home messages.

Coördinatoren GBO Scheldekracht

Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO)

De coördinatoren van GBO Scheldekracht, Lieselot Heyman en Chloë Vancronenburg, gaven mee hoe zorgprofessionals patiënten met welzijnsvragen snel en gemakkelijk kunnen helpen aanmelden bij het Geïntegreerd Breed Onthaal, een samenwerkingsverband tussen het CAW, de OCMW’s en de Diensten Maatschappelijk Werk van de mutualiteiten uit de regio. Je cliënt wordt dan door een maatschappelijk werker gecontacteerd om een brede rechtenverkenning uit te voeren.

Binnen het samenwerkingsverband werken zij aan het tegengaan van onderbescherming, het verhogen van toegankelijkheid en het versterken van kennisdeling en samenwerking tussen de maatschappelijk werkers van het CAW, de OCMW’s en de DMW’s van regio Scheldekracht.

BOV

Bewegen Op Verwijzing (BOV)

Kiezen voor een actievere levensstijl? Dat wordt nog makkelijker. Want Bewegen Op Verwijzing breidt uit! Vanaf nu kunnen niet alleen (huis)artsen doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach, maar ook podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk werkers, apothekers, vroedvrouwen, diëtisten, psychologen en verpleegkundigen.

Bewegen Op Verwijzing helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Hoe? Met professionele coaching en een beweegplan op maat.

Tom Vlerick (BOV coach) gaf samen met Jolien Braeckman (projectmanager BOV bij Logo Gezond+) de sessie.

"Respect voor elkaar, mogen zijn wie we zijn ... Elkaar goed coachen is belangrijk in een proces. Zo leren we van elkaar." (BOV-coach Tom Vlerick)

AWP

Academische werkplaats eerste lijn

Maak kennis met de academische werplaats eerste lijn! De academische werkplaats is een nieuwe manier van samenwerken waarbij iedereen gelijkwaardig is en meedoet. De krachten tussen praktijk, onderzoek en onderwijs worden er gebundeld. Het doel is om tot meer en betere geïntegreerde zorg te komen voor elke burger in de eerste lijn.

De ontwikkeling en werking van de academische werkplaats werd voorgesteld. Wie weet kreeg je na deze proefsessie zin om zelf mee te doen?

Bijkomend kon je ook kennismaken met eerstelijnsonderzoeksprojecten vanuit de Arteveldehogeschool.

Deze sessie werd gegeven door Lotte Vanneste, onderzoeker aan de Arteveldehogeschool.

Vlaams mantelzorgplan

Vlaams mantelzorgplan 2022-'24

Op 25 november 2022 werd het uitvoeringsbesluit voor de uitvoering van het Vlaams mantelzorgplan 2022-‘24 door de Vlaamse regering goedgekeurd. Door 1 miljoen euro te investeren, beklemtoonde de regering het belang van mantelzorg in Vlaanderen en Brussel, met erkenning van de meerwaarde van mantelzorg voor het zorg- en welzijnslandschap en de samenleving. Het mantelzorgplan stelt het herkennen, erkennen/waarderen en ondersteunen van mantelzorgers centraal. In nauwe samenwerking met een ruime groep van stakeholders en beleidsdomeinen zoals werk, onderwijs en jeugd wil de regering de zichtbaarheid van mantelzorg op de werkvloer, op school en in de samenleving vergroten en stappen zetten naar een betere ondersteuning van mantelzorgers in Vlaanderen en Brussel.

Tijdens deze proefsessie gaf Mario Schelfhout, stafmedewerker van Liever Thuis LM (erkende mantelzorgvereniging) en bestuurder van het Vlaams Mantelzorgplatform (overleg- en samenwerkingsorgaan van de 6 erkende Vlaamse mantelzorgverenigingen), een toelichting over de vijf projecten die verbonden zijn aan het mantelzorgplan en die in 2024 zullen uitgerold worden:

  • (h)erkenning van mantelzorgers op de werkvloer;
  • (h)erkenning van jonge mantelzorgers in het onderwijs;
  • betrekken van mantelzorgers bij scharniermomenten in de zorg:
  • opname en verblijf in een woonzorgcentrum of een andere (semi-)residentiële voorziening;
  • opname en verblijf in en ontslag uit het (psychiatrisch) ziekenhuis;
  • opname en verblijf in een palliatieve setting.
  • psychosociale begeleiding voor mantelzorgers;
  • vernieuwing www.mantelzorgers.be.