Enkele acties uit het actieplan '24:

Open netwerkorganisatie

Eerstelijnszone Regio Aalst, momenteel een netwerkorganisatie, streeft ernaar zich te ontwikkelen tot een organisatienetwerk. waar alle lokale actoren (vanuit de sectoren zorg, welzijn, en lokale besturen maar ook personen met een zorg- en/of ondersteuningsnood, burgers en mantelzorgers) aan kunnen deelnemen. Door het creëren van opportuniteiten voor deze partners om met elkaar in gesprek te gaan en inhoudelijk beleidskeuzes te maken samen met het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering, door de partners aan te moedigen om deel te nemen aan thematische werkgroepen, e.d. tracht deze zorgraad een aantrekkingspool te worden voor alle partners die willen bijdragen aan een hoger welzijn en betere gezondheid voor de burgers. De ELZ wil dan ook fungeren als primair te contacteren en te betrekken partner m.b.t. gezondheidszorg en welzijn.

Geïntegreerde hulp- en dienstverlening

De Eerstelijnszone Regio Aalst zal samen met de partners in het netwerk verdere stappen zetten voor de realisatie van ‘geïntegreerde hulp- en dienstverlening’ in deze regio. Dat is een wijd begrip dat kan omschreven worden als ‘zorg’ (in de breedste zin van het woord) die verleend wordt op een continuüm dat gaat van gezondheidspromotie en ziektepreventie, tot diagnose, behandeling, langdurige opvolging van personen met een chronische aandoening, revalidatie tot palliatieve zorg. Deze vorm van ‘zorg’ wordt afgestemd op de levensdoelen en -wensen van de inwoners en dat van geboorte tot de dood. Dit impliceert niet alleen een coördinatie van alle actoren binnen de gezondheidszorg maar ook daarbuiten, met inbegrip van de sociale- en welzijnssector.

Centraal stellen van de burger, PZON en mantelzorger

Zoals uit de visie blijkt, geloven we in actieve participatie en ambiëren co-creatie waar mogelijk met de burgers, personen met een zorg- en/of ondersteuningsnood en mantelzorgers. Op die manier staan zij en hun omgeving centraal in de werking van deze ELZ.

Geestelijke gezondheidszorg & preventie

Uit de omgevingsanalyse blijkt dat er een nood is aan enkele gerichte preventieve acties die tegemoet komen aan de noden van deze regio. Zo is er bijvoorbeeld meer overgewicht bij kinderen en is de deelname aan preventieve kankerscreenings lager dan het Vlaams gemiddelde.

Zorgraad als een open, wendbare en dynamische organisatie

In 2024 zet de organisatie de nodige stappen om verder te professionaliseren op basis van de resultaten van de diverse werven. In functie van efficiënt, effectief en goed bestuur wordt een proces doorlopen om de werking van het dagelijks bestuur, het bestuursorgaan, de Algemene Vergadering en de fora te optimaliseren. Het doel is om een krachtige, wendbare organisatie te zijn die functioneel kan inspelen op toekomstige uitdagingen.