Een gezondheidsvaardige organisatie streeft een cultuur na waarin een mondelinge, gedrukte en digitale communicatie wordt afgestemd op de patiënt en diens gezondheidsvaardigheden. Er wordt gestreefd naar een manier van communiceren die voor alle patiënten toegankelijk is.

Algemene communicatie

Toolkit laaggeletterdheid

​​​​​​De Toolkit Laaggeletterdheid van de landelijke huisartsenvereniging uit Nederland biedt huisartsenpraktijken een checklist om laaggeletterdheid te herkennen en geeft handvatten voor communicatie met patiënten die minder goed kunnen lezen.

MATCHeN

MATCHeN biedt ondersteuning aan hulpverleners in hun communicatie met anderstaligen. Op hun kennisplatform kan je gezondheidsinformatie in meer dan 100 talen vinden, opladen en uitwisselen.

Tips om te communiceren met anderstaligen

Het agentschap inburgering en integratie geeft ondersteuning voor jouw organisatie om te communiceren met anderstaligen.

Mondelinge communicatie

Spreektips

De terugvraagmethode

Met de terugvraagmethode kun je als zorgprofessional nagaan of jouw boodschap goed is overgekomen.

3 goede vragen

De 3 goede vragen hebben als doel patiënten en zorgverleners bewust te maken van samen beslissen over de voor de patiënt best passende zorg en om het goede gesprek tussen zorgverleners en patiënt op gang te brengen dat nodig is voor samen beslissen.

Communicatiewaaier

De Communicatiewaaier van het Agentschap Integratie en Inburgering is een uitgebreide verzameling van hulpmiddelen (sociaal tolken, duidelijk gesproken Nederlands, vertaalapps, enz.) waarmee je je communicatie kan ondersteunen. De keuzewaaier wordt vergezeld van een beslismodel dat je gebruikt om de meest gepaste communicatiewijze te selecteren.

Motiverende gespreksvoering

Motiverende gespreksvoering is een op samenwerking gerichte en gidsende gespreksstijl die als doel heeft mensen intern te motiveren om hun gedrag te veranderen:

Training Amal: helder spreken

Training Amal: Helder spreken

Training Amal: Terugvraagmethode

Training Amal: Terugvraagmethode

Schriftelijke communicatie

Organisaties die ondersteuning op maat bieden

Deze organisaties kunnen je helpen om jouw teksten meer toegankelijk en eenvoudig te schrijven:

Vertaalbib IN-Gent

In de Vertaalbib van In-Gent vind je vertalingen van allerlei documenten die relevant kunnen zijn voor jouw doelgroep. Door gebruik te maken van deze vertalingen, neem je voor een stuk de taalbarrière weg en zorg je er zo voor dat de anderstalige klant een volwaardige toegang tot de dienstverlening krijgt.

De Schrijfassistent

De Schrijfassistent van het Instituut voor Levende Talen is een online schrijfhulp. Handig om je te ondersteunen tijdens het schrijven.

Checklist toegankelijke communicatie

Hoe toegankelijk is je communicatie naar nieuwkomers, personen in armoede, anderstaligen of mensen die nog niet zo goed Nederlands kennen? Deze checklist van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) screent de toegankelijkheid van je communicatie. Met deze tool kun je allerlei promotiemateriaal screenen: je folder, brochure, website, Facebook-pagina, enzovoort.

Gezondheidsvaardig materiaal

De Nederlandse alliantie gezondheidsvaardigheden verzamelde heel wat tips en tools om materialen 'gezondheidsvaardig' te maken.

Heerlijk Helder

De Vlaamse overheid wil met de webpagina Heerlijk helder jou helpen om je teksten heerlijk helder te houden. Je vindt er tips voor het opstellen van webteksten, standaardbrieven, mails, enzovoort.

Snelgids heldere communicatie

De Zuidpoort vzw communiceert in zeer heldere schematische voorstellingen op maat van kwetsbare mensen en stelde deze snelgids heldere communicatie op.

Voorlichtingsmateriaal BeoordelingsInstrument

Met behulp van het Voorlichtingsmateriaal beoordelingsInstrument (VBI) van Pharos kun je de begrijpelijkheid en toepasbaarheid van jouw voorlichtingsmaterialen beoordelen en onderling vergelijken.

Training Amal: helder schrijven

Training Amal: Helder schrijven

Visuele ondersteuning

Zanzu

Zanzu is een website van Sensoa met heldere uitleg en tekeningen over thema’s zoals relaties, seksualiteit, het lichaam van man en vrouw, zwangerschap en gezinsplanning, genitale infecties en SOA’s, geweld en rechten ivm seksualiteit ed. De site biedt de uitleg aan in volgende talen: Nederlands, Engels, Arabisch, Bulgaars, Duits, Spaans, Farsi, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Albanees en Turks.

Thuisarts

Thuisarts is de tegenhanger van de NHGstandaarden, maar in woorden die begrijpbaar zijn voor de patiënt. Naast uitleg over de symptomen, de oorzaak, de behandeling,… zijn ook vaak filmpjes, tekeningen en afbeeldingen toegevoegd ter verduidelijking.

Begrijp je lichaam

Begrijp je lichaam is praktisch voorlichtingsmateriaal over het menselijk lichaam en veelvoorkomende klachten waarin gebruik wordt gemaakt van eenvoudige anatomische afbeeldingen en teksten.

Begrijp je dokter

Begrijp je dokter biedt ondersteuning voor een doktersbezoek; zowel voor patiënten als voor zorgverleners. Inclusief folder en filmpje.

Bijsluiter in beeld

De bijsluiter in beeld kun je inzetten bij de voorlichting aan cliënten over hun geneesmiddelengebruik.

Communicatiewaaier

In de communicatiewaaier van het Agentschap Integratie en Inburgering vind je een overzicht om je communicatie visueel te ondersteunen.

Beeldverhalen en eenvoudig voorlichtingsmateriaal

In de Kennisbank van Pharos (Nederlands expertisecentrum) vind je beeldverhalen en eenvoudige voorlichtingsmaterialen over het menselijk lichaam, infectieziekten, geestelijke gezondheid, enzovoort. Deze materialen kunnen jouw gesprek visueel ondersteunen.