Buurtnetwerk

De buurtnetwerken vormen een lokaal platform waarop actoren binnen de eerstelijnszorg- en hulpverlening elkaar kunnen ontmoeten én met elkaar in uitwisseling gaan rond thema’s die hen nauw aan het hart liggen.

Wij organiseren deze buurtnetwerken in en voor de 8 gemeenten binnen onze eerstelijnszone. Deze kunnen per 2-3 gemeenten georganiseerd worden of voor heel de eerstelijnszone, afhankelijk van het thema, de vraag van een eventuele partner en de mogelijkheden.

Een oplossing voor gedetecteerde noden

Binnen onze eerstelijnszone vangen wij al langer signalen op om dergelijke platformen (terug) op te zetten in de regio. Maar ook bij een onderzoek van UCLL kwam deze nood naar boven. Zij hebben de belangrijkste structurele drempels om beter te gaan samenwerken in de zorg en welzijn onderzocht. Hieruit is er een doegids ontwikkeld met enkele handvaten om die gedetecteerde drempels maar ook noden aan te pakken in de praktijk. Misschien kan deze ook jou werking/organisatie inspireren. Bekijk hem hier:

Met deze buurtnetwerken gaan wij alvast aan de slag met de handvaten om samen tot een sterkere eerste lijn te komen in eerstelijnszone Scheldekracht!

Buurtnetwerken van ELZ Scheldekracht

Buurtnetwerken met initiatiefnemende partner

  • Netwerking event
Scheldekracht, Buurtgerichte zorg
Organisatie: Zorgzame buurt Zaffelare
-
WZC Exalta Sint-Vincentius Kannunik PJ Triestlaan 4, Zaffelare, 9080 Zaffelare
gratis

Vanuit het eerste buurtnetwerk in Zaffelare werd gekozen om met doorverwijskaarten aan de slag te gaan. Met deze doorverwijskaart willen we de mogelijkheid bieden om een signaal/vraag over het lokale zorg- en dienstenaanbod van een cliënt of patiënt (of buur) door te geven aan de juiste lokale zorg- of welzijnsactor. Anderzijds ligt de focus ook op de kracht van de burger, want via het doorverwijskaartje kan je ook aangeven dat je zelf iets wil betekenen voor je (zorgzame) buurt.

Ook jij als partner kan gebruik maken van dit platform! Jij zorgt voor de inhoud, wij zorgen voor de praktische ondersteuning. Wil je zelf een buurtnetwerk op poten zetten rond een bepaald thema? En wil je weten wat wij hierin kunnen betekenen?

Wil je op de hoogte blijven van een volgend buurtnetwerk in jouw regio?