Hier kunnen jullie ons lexicon raadplegen, voorstellen voor toevoegingen of aanpassingen zijn altijd welkom via info@elzdender.be

Term

Beschrijving

Aanbieder

Een persoon die zorg of ondersteuning in de eerste lijn
verleent aan een persoon met een zorg- en/of ondersteuningsvraag.

Aanvullende thuiszorg

De zorg die bestaat uit het aanbieden van poetshulp, oppashulp, of karweihulp;

Alivia

Alivia wordt een mobiele app en webtoepassing om een digitaal zorg- en ondersteuningsplan op te maken, aan te vullen en te raadplegen. Dankzij Alivia kunnen alle zorgaanbieders rond een persoon met een langdurige of intensieve zorgnood via de website of app makkelijk een zorgplan opstellen waarmee ze doelstellingen bepalen, taken verdelen en informatie uitwisselen. Hierbij staat de zorgbehoevende altijd centraal. Meer info

BELRAI

BelRAI© is een hulpmiddel voor zorgverleners en zorgorganisaties om de noden en het functioneren van kwetsbare personen of personen in een complexe zorgsituatie op te volgen.

BOV

‘Bewegen Op Verwijzing’ (BOV) helpt mensen die onvoldoende bewegen op weg naar een actiever en gezonder leven. Dit met professionele, terugbetaalde coaching en een beweegplan op maat dat de Bewegen Op Verwijzing-coach samen met jou opmaakt. Hij/zij motiveert je ook om dit beweegplan uit te voeren en vol te houden. Je beweegt niet samen met de coach.

Meer info

Buurthulp

Het organiseren en ondersteunen van activiteiten en initiatieven die het sociale netwerk, de communicatie en het veiligheidsgevoel versterken op buurtniveau;

Buurtzorg

Een model dat de zorg- en ondersteuning voor PZON efficiënter wil organiseren door in te zetten op een actieve samenwerking op lokaal vlak. Het uitgangspunt is om een netwerk op lokaal niveau uit te bouwen en te versterken.

Case management functie

Een doelgerichte zorginterventie waarbij een zorgaanbieder, die geen deel
uitmaakt van het zorgteam rond de betreffende persoon met een zorgnood en
die specifiek is opgeleid om de case management functie op te nemen,
ingeschakeld wordt omdat de inhoudelijke en organisatorische complexiteit
van het zorgproces de reguliere zorg- en ondersteuning overstijgt en het
vermogen van de persoon met de zorgnood om de eigen regie over het zorgen
ondersteuningsproces te voeren sterk verminderd is. Case management is
een interventie met een systematisch, cyclisch en eindig karakter.

Centrum voor kortverblijf (CVK)

Een centrum voor kortverblijf is een voorziening waar aan gebruikers van 65 jaar of ouder ofwel gedurende een beperkte periode dag en nacht ofwel alleen ’s nachts huisvesting en ouderenzorg wordt aangeboden.

Centrumraad

Adviesraad opgericht door een lokaal dienstencentrum met als opdracht advies uit te brengen over de algemene werking van het lokaal dienstencentrum.

CGG

Een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) biedt ambulante hulpverlening aan personen met psychische, psychosociale en psychiatrische problemen. Zowel baby's, kinderen en jongeren, volwassenen als ouderen kunnen in onze gespecialiseerde teams met hun vragen terecht. Elk team bestaat uit 1 of meerdere psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers.

Meer info CGG Schelde Dender Waas

Crisisopvang

Crisisopvang biedt onmiddellijke oriëntatie en zo nodig opvang aan mensen in een acute noodsituatie.

CADO

Collectieve autonome dagopvang is dagopvang die kan georganiseerd worden door een erkende thuiszorgdienst.

Dagverzorgingscentrum

Een dagverzorgingscentrum biedt overdag opvang en verzorging aan ouderen. Het centrum neemt tijdelijk de opvang en zorg over van de mantelzorgers of thuisdiensten.

Dienst voor gezinszorg

Het zorgaanbod dat bestaat uit persoonsverzorging, huishoudelijke hulp en schoonmaakhulp, alsook de daarmee verband houdende algemene psychosociale en pedagogische ondersteuning en begeleiding;

Doelzoeker

Een gebruiksvriendelijk en toegankelijk hulpmiddel om de PZON te helpen om levensdoelen te formuleren

DOP

Een Dienst OndersteuningsPlan gaat met jou op weg om inzicht te verkrijgen in de meest aangewezen soort(en) ondersteuning, zowel binnen het ondersteuningsaanbod van het VAPH als van andere zorgaanbieders.

DOP vertrekt vanuit de vragen naar zorg en ondersteuning van de persoon met een (vermoeden van een) beperking, van 2 tot 65 jaar en diens netwerk en ondersteunt maximaal één jaar.

Eerstelijnszone (ELZ)

Het werkgebied van de zorgraad: een afgebakend gebied waarbij samenwerkingsinitiatieven worden genomen tussen verschillende partners (welzijn, gezondheid, lokale besturen), gericht op het bevorderen van welzijn & zorg van iedereen die zich binnen dit gebied bevindt. ELZ Dender omvat de gemeenten/steden: Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele

Eerstelijnszorg

Laagdrempelige zorg, die onmiddellijk toegankelijk is en zo dicht mogelijk of thuis bij de PZON wordt verleend.

Eigen regie/zelfregie Zelfmanagement

De persoon met een zorg en ondersteuningsnood bepaalt zelf hoe het proces van het oplossen van zijn vraag verloopt.

ELP = EersteLijnsPsychologischezorg

Dit aanbod richt zich tot personen met een lichte tot matig ernstige psychologische hulpvraag, die vermoedelijk in een kortdurende periode terug op weg kunnen. Hierbij in het bijzonder de meest kwetsbaren. Meer info over aanbod in Oost-Vlaanderen.

Empowerment

Inzetten op het versterken van de eigen kracht en het eigen vermogen van iedereen die betrokken in het zorgproces (aanbieder & gebruiker)

Evidence Based practice

Evidence-based practice (EBP) is het uitvoeren van een handeling door een beroepsbeoefenaar op zo`n wijze dat de uitvoering is gebaseerd op de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid.

GBO (Geïntegreerd Breed Onthaal)

Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) is een samenwerkingsverband dat minstens het OCMW, het CAW en de erkende diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen omvat.

Het GBO zorgt ervoor dat mensen zonder omwegen bij de juiste hulp belanden. Het GBO wil iets doen aan onderbescherming en nauw aansluiten bij de vragen en noden van mensen.

Meer info

Geïntegreerde zorg

Een zorg waarin het aanbieden, het beheren en het organiseren ervan samen worden gebracht tot een naadloos geheel, gaande van nulde tot derde lijn.

Gezondheid

Gevoel van lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden bij de mens

Gezondheidsvaardigheid

De mate waarin mensen beschikken over de kennis en de vaardigheden om
fundamentele diensten en informatie op het gebied van zorg en welzijn te
verkrijgen, te verwerken en te begrijpen, zodat ze beslissingen kunnen nemen die hun levenskwaliteit ten goede komen.

Herstel

Een zeer persoonlijk en uniek proces waarin iemands opvattingen, waarden, gevoelens, doelen en/of rollen veranderen. Het leidt tot genezing en/of een leven met actieve aanvaarding van de aandoening.

Informed Consent

Toestemmingsformulier of vrijwillig verkregen toestemming van de PZON of de verantwoordelijke.

Informele zorg

De zorg die verleend wordt door personen met een sociale of familiale band
met de persoon met een zorg- en/of ondersteuningnood of door een burger die de zorgbehoevende niet altijd kent. Dit gebeurt op vrijwillige basis en de zorg wordt niet beroepshalve verleend.

Integrale zorg- en
ondersteuning

Een zorg- & ondersteunings benadering die vertrekt vanuit de persoon als geheel, met al zijn mogelijkheden, capaciteiten en vaardigheden over alle levensdomeinen heen.

Interdisiciplinair

Het integreren van inzichten uit meerdere vakgebieden en daardoor ontwikkelt zich nieuwe kennis.

Journaal/agenda

Het journaal bevat gedeelde informatie voor iedereen die betrokken is bij de zorg/ondersteuning van een persoon met een zorg- en/of ondersteuningsnood.

KATZ-schaal

De KATZ-schaal meet de graad van zorgbehoevendheid. Dit is een evaluatie-instrument ter staving van de aanvraag om tegemoetkoming te krijgen in een woonzorgcentrum of thuisverpleging.

Karweihulp

Klus- en groendienst, karweien in en rond de woning.

KOPP/KOAP

KOPP staat voor: Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Deze problematiek kan bijvoorbeeld een depressie, een persoonlijkheidsproblematiek of een angststoornis zijn.

KOAP betekent: Kinderen van Ouders met een AfhankelijkheidsProbleem, of anders gezegd, van ouders met een verslaving. Deze kinderen hebben het vaak moeilijk om evenwichtig op te groeien, omdat de ouder in zijn opvoedingstaak wordt belast. De ouder is niet in staat om de zorg voldoende af te stemmen op de ontwikkelingsfase van het kind, waardoor het kind op latere leeftijd problemen kan ondervinden. Meer info

Kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning

Verantwoorde zorg en ondersteuning die rekening houdt met de wensen, mogelijkheden, persoonlijke doelen, waarden en normen van de PZON.

Kwetsbare burgers

Burgers die hun rechten minder gemakkelijk kunnen laten gelden.

Levensdoel

Datgene wat een persoon in zijn leven wil bereiken en dus een betekenis geeft
aan het leven.

LOGO

Logo staat voor LOkaal GezondheidsOverleg. Er zijn vijftien Logo’s in Vlaanderen en Brussel.

In opdracht van de Vlaamse overheid ijvert het Logo voor minder gezondheidsklachten door milieuproblemen en werkt het Logo mee aan de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen op lokaal niveau.

Lokaal dienstencentrum (LDC)

Een open huis waar iedereen terecht kan voor informatie, ontspanning, vorming, recreatie en ontmoeting.

Lotgenotencontacten

Contact tussen personen die hetzelfde ervaren of hebben ervaren

Maatschappelijk werk/sociaal werker

Maatschappelijk werk is het ondersteunen van personen bij het oplossen van en/of omgaan met verstoringen in het functioneren in hun sociale omgeving.

Macroniveau

Macro betekent het grotere, hogere niveau.
Dit zijn de organisatiestructuren, waar wetten en regels bepaald worden.

Mantelzorg

Alle zorg en ondersteuning die geboden wordt door mantelzorgers

Mantelzorger

Ieder persoon die vanuit een sociale en/of familiale band, niet beroepsmatig en op regelmatige basis, hulp en ondersteuning biedt in het dagelijkse leven van een PZON.

MDO

Een multidisciplinair overleg (MDO) is een overleg rond een persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag met als doel de zorg en ondersteuning af te stemmen in de thuissituatie. Dit met alle betrokken hulp- en zorgverleners en bij voorkeur in de aanwezigheid van de persoon met een zorg- en ondersteuningsvraag zelf en/of zijn mantelzorger. Je kan, indien het MDO voldoet aan bepaalde criteria, als zorg- en hulpverlener een vergoeding krijgen voor deelname aan zo’n overleg.

Mesoniveau (eerstelijnszone)

Meso betekent midden.
In team/ of op afdelingsniveau worden concrete voorwaarden of omstandigheden gecreëerd zodat de zorg- en hulpverlening goed kan geboden worden.

MFO

Het medisch-farmaceutisch overleg (MFO) heeft als doel de multidisciplinaire samenwerking tussen artsen en apothekers te stimuleren. Het belangrijkste doel van het medisch-farmaceutisch overleg is het verbeteren van de zorg aan de patiënt. Dit gebeurt de rollen van de arts en apotheker op elkaar af te stemmen. Meer info

Microniveau

Micro betekent klein.
Dit is de zorg- en hulpverlening op het niveau van het individu, de PZON.

Multidisciplinair

Het samenwerken van professionele zorgaanbieders van verschillende disciplines rond een persoon met een zorg- en ondersteuningsnood. Elke professional heeft zijn eigen expertise en inbreng.

Nachtoppas

Nachtoppasser biedt zorgzame ondersteuning tijdens de nacht.

Nachtzorg

Een professionele dienstverlening ’s nachts die geboden wordt op maat van de PZON.

Nulde lijn

Dit is de informele zorg.

Oppashulp

Zorgzame ondersteuning bij de PZON bij afwezigheid van de mantelzorg. Dit gebeurt binnen professionele context

Oppasvrijwilliger

Zorgzame ondersteuning bij de PZON bij afwezigheid van de mantelzorg. Dit gebeurt binnen professionele context

OverKop

In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt en beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

Binnen onze Eerstelijnszone is er sinds 2024 een erkenning voor OverKop Dender, met een fysiek OverKop-huis in Dendermonde.

Meer info

Overlegcoördinator

De overlegcoördinator organiseert en coördineert het zorgoverleg.

PZON: Persoon met een
zorg- en/of ondersteuningsnood

Iedere persoon die een beroep doet op zorg- en hulpverlening

www.socialekaart.be

De databank van de Vlaamse Overheid waarin alle gegevens over het zorg- en welzijnsaanbod in Vlaanderen beschikbaar zijn.

Paramedische beroepen

Zie referentie website: https://www.zorg-en-gezondheid.be/paramedische-beroepen

PST

Palliatief support team, werkzaam in het ziekenhuis.

PTZ

Palliatieve thuiszorg.

PZ

Palliatieve zorg.

PZE

Palliatieve zorgeenheid, bijvoorbeeld De Haven.

Preventie

Brede bevolking informeren, sensibiliseren en
vaardig maken in het aanhouden en aanleren van een gezonde levensstijl.

Rechterlijke bescherming (vroegere bewindvoering)

Beschermingsmaatregelen kunnen aangevraagd worden, bij het vredegerecht, indien volwassenen omwille van hun gezondheidstoestand niet in staat zijn om zonder bijstand of andere beschermingsmaatregel hun eigen belangen (over goederen of persoon) behoorlijk waar te nemen.

Regionaal dienstencentrum,
afgekort RDC

In een RDC kan je terecht voor informatie en hulp als je geconfronteerd wordt met ziekte, handicap of hulpbehoevendheid.
Een RDC biedt advies bij woningaanpassingen, hulpmiddelen en geeft ergotherapeutische begeleiding.
Naast info en advies kan je er ook terecht voor ontmoeting en vorming.
Voor complexe thuiszorgsituaties waar zorgafstemming noodzakelijk is kan vanuit het RDC een zorgoverleg met alle betrokkenen georganiseerd worden.

Schakelmoment/scharniermoment

De thuiszorgsituatie wijzigt door een gebeurtenis, waardoor het zorgaanbod moet bijgestuurd worden.

Schoonmaakhulp

Het aanbieden van activiteiten die tot doel hebben de woning van de gebruiker te reinigen en er de hygiëne te bevorderen.

Siilo

Siilo is een applicatie waarmee je direct en veilig patiëntgegevens en andere info kan bespreken met collega’s en andere zorgprofessionals in het Siilo netwerk door middel van chatberichten, spraak- en videogesprekken, en foto’s en video’s.

https://www.siilo.com/nl/

Sociale netwerkvorming

Het uitbouwen van sociale contacten en bevorderen van deelname aan het sociale leven

Tejo

TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis. De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis.Binnen onze Eerstelijnszone wordt in 2024 een TEJO-huis opgericht in Dendermonde. Meer info

Thuiszorg en/of ondersteuning

De hulp en ondersteuning geboden door professionelen, vrijwilligers en/of mantelzorgers, zodat de PZON zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Thuiszorgvoorziening

Professionele dienst die thuiszorg en/of ondersteuning voorziet

Toegankelijkheid

Toegankelijke zorg betekent dat de PZON op tijd en zonder drempel de juiste zorg - en ondersteuning kan verkrijgen.

Transmuraal

Over de grenzen van de verschillende sectoren heen (thuiszorg, woonzorgcentra, ziekenhuis…)

Tweede lijn

Zorgverleners die werkzaam zijn in algemene ziekenhuizen of zorgcentra. De zorg is meestal enkel toegankelijk na doorverwijzing van een andere zorgverlener.

Vermaatschappelijking van de zorg

Organiseren van zorg voor de PZON, waardoor deze persoon langer in de thuissituatie kan wonen of sneller het ziekenhuis kan verlaten.
Hierbij ligt de nadruk op de behoefte van de PZON, zodat hij/zij een zijn rol kan opnemen in de samenleving en hierbij voldoende ondersteund wordt door deze samenleving.
Vermaatschappelijking betekent recht op een leven in de samenleving en recht op deelnemen aan die maatschappij, ongeacht of men een zorgbehoefte heeft of niet.

Vivel

VIVEL is het Vlaams Instituut Voor de Eerste Lijn dat sinds 1 mei 2019 erkend en gefinancierd wordt door de Vlaamse Overheid als partnerorganisatie voor de eerste lijn. Op Vlaams niveau is VIVEL het centrale aanspreekpunt en het platform voor de dialoog van de eerstelijnsactoren met de overheid en met elkaar.

www.vivel.be

Vrijwilliger

Iemand die onbezoldigd hulp en/of ondersteuning biedt aan anderen, al dan niet binnen een organisatie

Woonzorgcentrum

Een instelling waar ouderen tijdelijk of definitief wonen omdat ze verzorging of verpleging nodig hebben, die in hun thuissituatie niet of onvoldoende kan geboden worden.

Zelfmanagement

De PZON bepaalt zelf hoe zijn/haar zorg en/of ondersteuning eruit zal zien.

Zelfredzaamheid

Iemand in staat stellen om voor zichzelf op te komen en voor zichzelf te zorgen op alle vlakken.

Zelfversterking

Dit is het verhogen van zelfredzaamheid

Zipster

Zipster is een digitaal doorverwijzingsplatform om zorgverleners te helpen bij het detecteren van noden en het doorverwijzen naar lokale zorg- en welzijnsactoren

https://www.zipster.care/

Zorg- en ondersteuningsdoel

Een doel dat gesteld wordt rond de zorg en ondersteuning van de PZON, waarbij rekening gehouden wordt met de persoon en zijn omgeving

Zorg- en
ondersteuningsplan

Samen met de PZON worden zorg- en ondersteuningsdoelen geformuleerd. (rekening houdend met de levensdoelen van de PZON)
In een plan worden hieraan afspraken, acties neergeschreven.
Belangrijk is dat deze acties regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd worden door alle betrokkenen.

Zorg- en/of ondersteuningsgarantie

Het garanderen van het zorg- en/of ondersteuningsaanbod.

Zorgbehoefte/zorgnood

De nood van een persoon aan ondersteuning en zorg

Zorgbemiddelaar

Een vertrouwenspersoon van de PZON, die de noden en belangen van deze persoon goed kan verdedigen.

Zorgcontinuïteit

De mate waarin zorg en ondersteuning doorlopend en niet onderbroken aangeboden worden.

Zorgcoördinatie

Dit betreft het afstemmen en de continue opvolging en evaluatie van alle
medische, paramedische en welzijnszorgen die vastgelegd zijn op basis van de
zorg- en/of ondersteuningsnoden van de persoon. Als de persoon met een zorg- en/of ondersteuningsnood zelf deze
coördinatie opneemt, spreken we van zelfmanagement. Dit zelfmanagement
vormt altijd het uitgangspunt en kan eventueel ondersteund worden door
informele zorg. In gevallen waarin de persoon met een zorg- en/of ondersteuningsnood of zijn
informele zorg de coördinatie niet kan of wil opnemen, de zorg- en/of ondersteuningsnood complex
is en er binnen het zorg- en/of ondersteuningsteam aanbieders van verschillende disciplines
aanwezig zijn, neemt een aanbieder van het zorg- en/of ondersteuningsteam deze
zorgcoördinatie op. Deze persoon (de persoon met een zorgnood, informele
zorg of zorgaanbieder) wordt aangeduid als 'zorgcoördinator' van het
zorgteam.

Zorgplan

Een plan van aanpak waarin schriftelijk afspraken worden vastgelegd door de betrokken zorg - en hulpverleners. Dit plan wordt bijgestuurd afhankelijk van behoeften van de PZON.

Zorginnovatie

Vernieuwing in de zorg om tegemoet de komen aan de toekomstige zorg - en ondersteuningsnoden en doelen van de gehele bevolking.

Zorgraad

Een zorgraad is een rechtspersoon die binnen zijn werkgebied werkt aan de organisatie van de eerstelijnszorg en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders. De zorgraad is dus de vzw die de erkenning krijgt als zorgraad door de Vlaamse overheid.

Zorgteam

Iedereen (inclusief PZON, informele netwerk en alle zorg - en hulpverleners) die actief betrokken is bij de zorg en/of ondersteuning van de PZON

Zorgtraject

Een zorgtraject organiseert de aanpak, de behandeling en de opvolging van een patiënt met een chronische ziekte. Een zorgtraject berust op de samenwerking tussen 3 partijen, namelijk de PZON, de huisarts en de specialist. Het zorgtraject begint na ondertekening van een zorgtrajectcontract door de 3 partijen en loopt gedurende 4 jaar.

Zorgverlener

Iemand die (para)medische zorg verleent

Ziekenfonds

Of aangeduid met de term 'mutualiteit'. In België is men verplicht om aan te sluiten bij een ziekenfonds. Hierdoor ben je verzekerd tegen kosten wegens ziekte.

Zorgvraag

Zie zorgbehoefte/zorgnood