Opdrachten Eerstelijnszone Dender

De kernopdrachten van onze Eerstelijnszone, bepaald door de Vlaamse Overheid, zijn:

1. de organisatie en het aanbod van kwaliteitsvolle zorg en ondersteuning binnen onze eerstelijnszone afstemmen op de zorg- en ondersteuningsnoden, door het bepalen van prioriteiten, vastgesteld op het bevolkingsniveau binnen het werkgebied van de VZW, in samenspraak met:

a) de verenigingen van personen met een zorg- en ondersteuningsnood en de verenigingen van mantelzorgers en de verenigingen van vrijwilligers;

b) de eerstelijnszorgaanbieders;

c) de personen, diensten of organisaties met een gespecialiseerd zorgaanbod;

d) de lokale besturen, die hun beleidslijnen en inhoudelijke prioriteiten bepalen in het kader van het lokaal sociaal beleid afgestemd op de bovenlokale doelstellingen.

De VZW kan daarbij doelgroepspecifiek of wijkgericht te werk gaan en baseert zich op de uitgewerkte zorgstrategische planning en populatiemanagement.

2. het lokaal sociaal beleid ondersteunen.

3. het brede veld van beroepsgroepspecifieke verenigingen binnen zorg en welzijn, eerstelijnszorgaanbieders, verenigingen van mantelzorgers, personen met een zorg- en ondersteuningsnood en vrijwilligers ondersteunen bij de organisatie van kwaliteitsvolle en geïntegreerde zorg en ondersteuning van de persoon met een zorg- en ondersteuningsnood met inbegrip van digitale gegevensdeling bij de interdisciplinaire en multidisciplinaire samenwerking bij het aanbieden van die zorg.

4. meewerken aan de uitvoering van beleidsdoelstellingen voor het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en zo nodig andere prioritaire doelstellingen voor het werkgebied voorstellen aan de Vlaamse Gemeenschap.

Organisatiestructuur Eerstelijnszone Dender

In onze eerstelijnszone staat participatie centraal: elke burger of professional kan lid worden van ons open organisatienetwerk op de manier die hen het beste past. Dit kan variëren van informeren tot deelnemen aan werkgroepen of betrokken zijn bij beleidsvorming. Alle leden hebben de mogelijkheid om bij te dragen aan het meerjarenplan.

Na goedkeuring van dit plan kunnen leden zich engageren binnen specifieke domeinen en bijbehorende acties, los van bestuurlijke taken. Zo kan elke actor binnen onze zone zich vandaag actief engageren voor een of meerdere acties binnen onze 3 prioritaire domeinen ‘gezonde levensstijl’, ‘mentaal welbevinden’ en ‘nabije en toegankelijke zorg’. Dit zorgt ervoor dat de inhoudelijke werking prioriteit heeft.

We streven naar een efficiënte bestuursstructuur die de inhoudelijke werking ondersteunt en maximale betrokkenheid waarborgt.

Samenstelling Bestuursorgaan

Effectieve leden bekrachtigd door de Algemene Vergadering van 20/06/2023

CLUSTER ZORG

  • Medische en paramedische beroepen (huisartsen, thuisverpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen, apothekers, podologen, vroedvrouwen, ergotherapeuten en diëtisten) + Eerstelijns geestelijke gezondheid (klinisch psychologen, eerstelijnspsychologische functie en partners actief binnen functie 1 van de netwerken volwassenen artikel 107 en activiteitenprogramma 1 van de netwerken geestelijke gezondheid kinderen en jongeren).

Claus Christel

Advies & Coaching GG ADS

0499 92 10 28

chrisel.claus@ggzads.be

De Letter Bart

Huisartsenkoepel VEHAMED

0475 60 34 46

bart.deletter@skynet.be

Van Puyvelde Peter

Onze Lieve Vrouw van Troost v.z.w

0476 94 28 08

peter.vanpuyvelde@azsintblasius.be

CLUSTER WELZIJN

  • Woonzorgcentra, diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg, lokale dienstencentra, diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen, centra voor algemeen welzijnswerk en sociale dienst van de openbare centra voor maatschappelijk werk.

Forde Natascha

DMW CM Vlaanderen

0473 79 42 99

natascha.forde@cm.be

Gelorini Frederik

Familiezorg O-Vl vzw

0497 97 77 65

frederik.gelorini@familiezorg.be

Onselaere Bart

WZC Sint-Jozef (Zorgnetwerk Trento vzw)

0477 76 99 64

bart.onselaere@zorgnetwerktrento.be

Van Vaerenberg Ingrid

OCMW Dendermonde (Sociaal Huis)

052 37 85 24

Ingrid.VanVaerenberg@dendermonde.be

CLUSTER LOKALE BESTUREN

  • Lokale besturen, vanuit hun regierol, zoals gedefinieerd in het decreet lokaal sociaal beleid
  • Bijdrage vanuit WWOL (wonen-werken-onderwijs-leven) met specifieke aandacht voor Huis van het Kind. Deze cluster omvat een breed perspectief van alle levensdomeinen.

Anthuenis Johan

Gemeentebestuur Zele

0478 63 14 33

johan.antuenis@zele.be

Cooreman San

Gemeente Lebbeke

0486 23 38 41

sandra.cooreman@lebbeke.be

Merckx Annelies

Stad Dendermonde

0486 68 62 50

annelies.merckx@dendermonde.be

CLUSTER PZON

  • Verenigingen van gebruikers (personen met een zorg- en ondersteuningsnood), mantelzorgers, vrijwilligers waaronder de diensten oppashulp, …

Van Couwenberghe Ann

Dienst voor Oppashulp i-mens

093 30 20 59

ann.vancouwenberghe@i-mens.be

Erdeghem Hans

CM Vlaanderen- Gezonde Buurt

0473 52 36 25

hans.vanerdeghem@cm.be

MEDEWERKERS EERSTELIJNSZONE

Remmery Reinout

0473 63 30 29

reinout.remmery@elzdender.be

Keuten Rutger

0472 72 11 54

rutger.keuten@elzdender.be

Pots Lien

0472 87 82 32

lien.pots@elzdender.be

Coppens Tom

0471 80 49 13

tom.coppens@elzdender.be

Klankbordgroep

De klankbordgroep biedt ruimte voor input van burgers, mantelzorgers en vrijwilligers. Lees hier wat onze klankbordgroep doet, met tevens een overzicht van de verslagen en artikels en activiteiten m.b.t. klankbordgroep.

Kandidatuur Algemene Vergadering

De algemene vergadering zet de koers uit als hoogste beslissingsorgaan.

De Algemene Vergadering bestaat uit de leden. De leden van onze vzw zijn de effectieve leden die stemrecht hebben op de Algemene Vergadering. De vzw heeft ook toegetreden leden. De toegetreden leden maken deel uit van het open organisatienetwerk van de Eerstelijnszone. In tegenstelling tot de (effectieve) leden kunnen zij wel aanwezig zijn op de Algemene Vergadering, maar bezitten zij geen stemrecht.

Met deze structuur werkt ELZ Dender als een dynamisch geheel waarin iedereen samenwerkt voor het welzijn van alle burgers.